Maak van je Mac een kluis

Op je Mac bewaar je je werkdocumenten, je administratie, mailtjes en je kostbare foto’s. Die gegevens zie je liever niet in verkeerde handen vallen. Met onderstaande tips maak je van je Mac een veilige digitale bewaarplaats.
Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
#1 macOS
Controleer eerst welke versie van het besturingssysteem je hebt geïnstalleerd. Een up-to-date besturingssysteem, ook wel macOS genoemd, beschermd je tegen cybercriminelen en hackers en mogelijke malafide software.
Onderstaande besturingssystemen worden door Apple voorzien van beveiligingsupdates:
- macOS Ventura 13 (2022)
- macOS Monterey 12 (2021)
- macOS Big Sur, versie 11 (2020)
Staat jouw besturingssysteem niet in bovenstaande lijst. dan heb je een ouder besturingssysteem die niet meer ondersteund wordt door Apple. Apple is gestopt met het uitbrengen van beveiligingsupdates op onderstaande versies:
- macOS Catalina 10.15 (2019)
- macOS Mojave 10.14 (2018)
- macOS High Sierra 10.13 (2017)
- macOS Sierra 10.12 (2016)
- OS X 10.11 El Capitan (2015)
- OS X 10.10 Yosemite (2014)
Heb je nog een oud besturingssysteem? Kijk dan even of je dit kan bijwerken naar een van de drie ondersteunende versies ›
Mocht je onverhoopt een te oude Mac hebben? Dan kan het zijn dat je niet kan updaten. In dat geval moet je met een onveilig besturingssysteem blijven werken. De meningen zijn hierover verdeeld, of je dit wel of niet mag doen. Dit is mijn mening daarover ›
Welk macOS heb ik?
1. Ga naar Apple menu > Over deze Mac.
2. Je krijgt dan een venster te zien met informatie over je Mac inclusief welke versie van macOS er is geïnstalleerd.


#2 update je programma’s
Nu je toch bezig bent met updaten: let erop dat ook al je programma’s geüpdatet zijn, om dezelfde reden.
Zo update je alle programma’s uit de Mac App Store: Apple Menu ▸ App Store ▸ Updates
Onder het tabje 'Updates' in de Mac App Store staan alle updates voor je klaar die gevonden worden op je Mac.
#3 Inloggen op je Mac
Automatisch inloggen uitschakelen
Natuurlijk wil je de inhoud van je Mac niet alleen digitaal beschermen, maar ook fysiek. Zet daarom automatisch inloggen uit en zorg ervoor dat je Mac na 30 minuten [hoe korter de tijd hoe veiliger] inactiviteit beveiligd is met een wachtwoord.
Zo zet je Automatisch inloggen uit: Ga naar Apple Menu ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen ▸ Inlogopties

Ontgrendel eerst het slot [links onderin] en schakel daarna Automatisch inloggen uit. Hierna zal de Mac bij het opstarten om je wachtwoord* vragen.
* Dit is hetzelfde wachtwoord die je nodig had om het slot [links onderin] te ontgrendelen.
Extra beveiliging: Als je wilt voorkomen dat anderen je Mac gebruiken als je er niet bent, kan je het beeldscherm vergrendelen. Eventueel kan je de sneltoets gebruiken: CONTROL + COMMAND + Q

#4 Firewall aan
Zorg dat er geen ongewenste verbindingen binnenkomen die je kunnen bespioneren. Schakel de Firewall in.
Helaas staat de Firewall standaard uit bij het installeren van een nieuwe Mac. Heb je nog nooit naar deze instelling gekeken? Dan is de kans groot dat je Firewall uitstaat.
Zo schakel je de firewall in
- Ga naar Apple Menu ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy
- Klik op het tabblad 'Firewall'
- Ontgrendel het slot [links onderin] en druk op de knop 'Schakel firewall in'.
Zie afbeeldingen hieronder


#5 Adobe & Microsoft 365
Programma’s van derden: handmatig updaten
Naast updates uit de App Store moet je ook nog op andere plekken een update-controle uitvoeren. Alles wat NIET via de App Store is verkregen moet zelfstandig worden geüpdatet.
Adobe heeft daarvoor de Adobe Application Manager (AAM) ontwikkeld. Deze nestelt zich in de menubalk van elke Mac, waar Creative Cloud draait.
Heb je Microsoft 365? Zorg er dan voor dat je ELKE week controleert op updates. Microsoft is bekend om haar enorme marktaandeel en een grote magneet voor hackers. Zorg er dus voor dat jouw versie van Office [met Word en Excel] goed beveiligd is.
Update Microsoft 365: Open Word ▸ Help ▸ Controleren op Updates. Zie ook de handleiding van Microsoft ›
Update Adobe: Lees op de website van Adobe hoe je dit doet ›
#6 Regelpanelen
Systeemvoorkeuren updaten
Er kunnen ook systeemvoorkeuren van derden geïnstalleerd zijn op je Mac. Deze worden NIET automatisch door Apple [Lees: via software-updates in de systeemvoorkeuren] bijgewerkt. Daarvoor moet je bij elke afzonderlijke voorkeur zijn om de recentste versie te controleren.
De afbeelding hieronder laat zien dat alle voorkeuren die niet van Apple zijn apart vermeld worden in de onderste balk. Klik deze allemaal stuk voor stuk aan om naar updates te zoeken.


#7 Verwijder Flash Player
Update: 1 januari 2021
Vanaf 31 december 2020 heeft Adobe de stekker getrokken uit haar Flash Player. Deze wordt niet meer ge-update en is vanaf die datum een veiligheidsrisico als je deze op je Mac laat staan.
Dat was mijn checklist. Hopelijk heb je er iets aan gehad. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan.
Groet, Richard Pijs