Veiligheid Mac | Verbeterjemac  Mac hulp Den Bosch

Veiligheid Mac
Maak van je Mac een kluis

Op je Mac bewaar je je werkdocumenten, je administratie, mailtjes en je kostbare foto’s. Die gegevens zie je liever niet in verkeerde handen vallen. Met onderstaande tips maak je van je Mac een veilige digitale bewaarplaats.

Richard Pijs — Mac Expert
Een eerste stap naar een veilige Mac is controleren of je de allerlaatste update hebt van je besturingssysteem*. Hierdoor sluit je alle achterpoorten die cybercriminelen en hackers kunnen gebruiken om in te breken.
* Je hoeft niet per se macOS High Sierra te hebben. Apple heeft eind januari 2018 veiligheidsupdates uitgegeven voor Mac OS X El Capitan en macOS Sierra
? Zo controleer je of je de laatste update hebt van macOS: Ga naar Apple Menu ▸ App Store ▸ Updates

Veiligheid Mac #2

Updates ook al je programma’s

Nu je toch bezig bent met updaten: let erop dat ook al je programma’s geüpdatet zijn, om dezelfde reden.

Controleer of jouw Mac veilig is. Hier een handige checklist.

Deel op Twitter

Veiligheid Mac #3

Automatisch inloggen uitschakelen

Natuurlijk wil je je Mac niet alleen digitaal beschermen, maar ook fysiek. Zet daarom automatisch inloggen uit en zorg ervoor dat je Mac na 30 minuten [hoe korter de tijd hoe veiliger] inactiviteit beveiligd is met een wachtwoord.
? Zo zet je Automatisch inloggen uit: Ga naar Apple Menu ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Gebruikers en groepen ▸ Inlogopties
veiligheid Mac
▲ Ontgrendel eerst het slot [links onderin] en schakel daarna Automatisch inloggen uit. Hierna zal de Mac bij het opstarten om je wachtwoord* vragen. 
* Dit is hetzelfde wachtwoord die je nodig had om het slot [links onderin] te ontgrendelen.
Extra beveiliging: Als je wilt voorkomen dat anderen je Mac gebruiken als je er niet bent, kan je het beeldscherm vergrendelen. In macOS High Sierra druk je op de sneltoets CONTROL + COMMAND + Q. Er is ook een andere manier die werkt op oudere systemen. Dit staat beschreven op de website van Apple ›

Veiligheid Mac #4

Firewall

Zorg dat er geen ongewenste verbindingen binnenkomen die je kunnen bespioneren. Schakel de Firewall in.
Helaas staat de Firewall standaard uit bij het installeren van een nieuwe Mac. Heb je nog nooit naar deze instelling gekeken? Dan is de kans groot dat je Firewall uitstaat.
 
zo schakel je de firewall in
  1. Ga naar Apple Menu ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Beveiliging en privacy
  2. Klik op het tabblad 'Firewall'
  3. Ontgrendel het slot [links onderin] en druk op de knop 'Schakel firewall in'.
Zie afbeeldingen hieronder ▼
veiligheid Mac
veiligheid Mac

Veiligheid Mac #5

Programma’s van derden: handmatig updaten

Naast updates uit de App Store moet je ook nog op andere plekken een update-controle uitvoeren. Alles wat NIET via de App Store is verkregen moet zelfstandig worden geüpdatet.
Adobe heeft daarvoor de Adobe Application Manager (AAM) ontwikkeld. Deze nestelt zich in de menubalk van elke Mac, waar Creative Cloud draait. 
Heb je Microsoft Office? Zorg er dan voor dat je ELKE week controleert op updates. Microsoft is bekend om haar enorme marktaandeel en een grote magneet voor hackers. Zorg er dus voor dat jouw versie van Office [met Word en Excel] goed beveiligd is.
? Update Microsoft Office: Open Word ▸ Help ▸ Controleren op Updates. Zie ook de handleiding van Microsoft ›
? Update Adobe: Lees op de website van Adobe hoe je dit doet ›

Veiligheid Mac #6

Systeemvoorkeuren updaten

Er kunnen ook systeemvoorkeuren van derden geïnstalleerd zijn op je Mac. Deze worden NIET automatisch door Apple [Lees de App Store] bijgewerkt. Daarvoor moet je bij elke afzonderlijke voorkeur zijn om de recentste versie te controleren. 
De afbeelding hieronder laat zien dat alle voorkeuren die niet van Apple zijn apart vermeld worden in de onderste balk. Klik deze allemaal stuk voor stuk aan om naar updates te zoeken.
veiligheid Mac
Dat was mijn checklist. Hopelijk heb je er iets aan gehad. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan.
Groet,

Richard

Deel deze tip met anderen (waardeer ik zeer)

Vind mijn Facebookpagina leuk

Met elke week een super waardevolle Mac-tip

Richard Pijs, Mac expert | Mac hulp den bosch
Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers, hij is gek op cultfilms, gadgets en is Mac addict van het eerste uur.