Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 02-11-2021 | update op 01-08-2022, 15:53 uur

Apple update-gids

Deze pagina is bijgewerkt op 1 aug 2022

Mac voorbereiden
geheugen uitbreiden Mac

Door Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Software-updates overzicht

Hieronder zie je een overzicht van de allerlaatste software-updates die Apple heeft uitgebracht voor haar apparaten. Klik niet zomaar op bijwerken want soms zitten er nog wat bugs in of zijn er andere gevaren gemeld. Wil je veilig updaten? Lees dan de betreffende info via de rode knop 'handleiding'.

iMac M1-chip geel

macOS update

20 juli 2022

iPhones iOS

iOS 15.6

20 juli 2022

iPadOS

iPadOS 15.6

20 juli 2022

watchOS

watchOS 8.7

20 juli 2022

Apple TV en Remote

tvOS 15.6

20 juli 2022

Apple Studio Display

Apple Studio Display

16 mei 2022

HomePod mini geel

HomePod 15.6

20 juli 2022

Hulp bij updaten

Maak afspraak

macOS Ventura

macOS 13

Verwacht: september 2022

Update je Apple-apparaten op een goede en veilige manier. In deze update-gids staat hoe je dat doet. Let op, want soms is het echter verstanding om niet meteen de allerlaatste updates te draaien.

Ik struin het internet af voor de laatste ervaringen met de allerlaatste updates en de mogelijke gevaren die je kan verwachten. Zoals problemen met apps of clouddiensten die op kunnen treden. Over het algemeen betekent een update dat er veiligheidslekken zijn gedicht, maar een hele enkele keer gaat het mis. Meer hierover in deze update-gids.

TIP Sla deze pagina op in je bladwijzers, want deze pagina wordt super snel bijgewerkt als Apple een update uitbrengt voor haar apparaten. 

Op deze pagina staat alle informatie die jij nodig hebt om te updaten bij elkaar. Van elk Apple apparaat: iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en natuurlijk de Mac. Sinds kort is aan dit rijtje de HomePod mini toegevoegd die inmiddels in Nederland verkrijgbaar is.

Veel succes met mijn Apple Software-update-gids!

Richard Pijs emoji

Welk macOS heb ik?

Ten eerste zorg je ervoor dat je weet welk macOS je hebt voordat je je Mac gaat updaten. Zo zie je welk macOS je hebt

macOS Catalina

versie 10.15 (2022-005)

macOS Big Sur

versie 11.6.8

iMac M1-chip geel

macOS Monterey

versie 12.5

Klik hierboven op het besturingssysteem (macOS) van je Mac. Daar lees hoe je veilig kan updaten.

Heb je een oudere versie? Lees dan hieronder verder in hoofdstuk 'Pas op: macOS ouder dan versie 10.15 is niet veilig'. 

Pas op: macOS ouder dan versie 10.15 is niet veilig!

macOS Mojave scherm
Heb je macOS Mojave [of nog een oudere versie] op je Mac staan? Dan is deze vanaf 25 oktober 2021 niet meer veilig. Let op: als je macOS Mojave gaat updaten naar een hoger besturingssysteem werken sommige programma’s niet meer! Meer info
De allerlaatste beveiligingsupdate voor macOS Mojave dateert van 21 juli 2021. Deze update heet ’Beveiligingsupdate 2021-005 Mojave’. Omdat er na deze datum beveiligingsupdates zijn verschenen voor de drie hogere besturingssystemen van Apple, kun je de conclusie trekken dat macOS Mojave niet meer ondersteund wordt met updates. Voorganger van Mojave: macOS High Sierra, viel vorig jaar buiten de boot. De meningen zijn verdeeld of je een afgeschreven besturingssysteem van Apple mag blijven gebruiken. Dit is mijn meningIk heb macOS Mojave en nu?

systeemversie macOS Mojave versie 10.14.6

update versie Beveiligingsupdate 2021-005
beschikbaar vanaf 21 juni 2021

niet veilig 

over deze Mac macOS Mojave
Richard Pijs emoji

ADVIES — Controleer uit welk bouwjaar je Mac komt. Heb je een oudere Mac dan 2012 dan kan je niet meer updaten naar een hoger besturingssysteem en zou je in principe kunnen overwegen om een nieuwe Mac te kopen.

Heb je een Mac uit 2012 of nieuwer? Werk dan zo snel mogelijk je Mac bij naar macOS Catalina. Ga niet automatisch voor het allernieuwste besturingssysteem. Want hoe hoger het versienummer van het besturingssysteem hoe trager je Mac.

let op — Vanaf macOS versie 10.15 kunnen bepaalde apps niet meer werken. Voorbeelden daarvan zijn oude versies van Adobe Software. Bijvoorbeeld Adobe CS 5.5 of Adobe CS 6. Ook Microsoft Office 2011 en Microsoft Office 2014 werkt niet meer. Heb je een oude versie van Microsoft Word dan ben je helaas verplicht om de allerlaatste versie te kopen of te abonneren op Microsoft 365. Deze oudere programma's zijn 32-bits apps. Vanaf macOS versie 10.15 (Catalina) werken alleen nog maar 64-bits apps. Meer info over 64-bits en hoe je dit kan controleren op je Mac

Neem de tijd voordat je gaat updaten. Want de gevolgen zijn best groot. Dat komt doordat macOS Catalina alleen nog maar programma's in 64-bits ondersteund.

64-bits

Apple ondersteund vanaf 25 oktober 2021 alleen nog maar 64-bits apps op haar 3 nieuwste besturingssystemen.

Wat is 64-bits?
macOS Mojave veilig updaten naar macOS Catalina

Voorbereiden op macOS Catalina

Handleiding

macOS Catalina

Versie 10.15


Ik heb macOS Catalina en nu?

systeemversie macOS Catalina versie 10.15.7

update versie Beveiligingsupdate 2022-005
beschikbaar vanaf woensdag 20 juli 2022

Over deze Mac macOS Catalina
Richard Pijs emoji

Als jouw Mac op macOS Catalina draait dan zit je nog veilig en hoef je niet per se naar een hoger macOS te updaten. Want hoe hoger het versienummer macOS hoe trager je Mac. 

advies — Ik adviseer om uitsluitend de beveiligingsupdates van macOS Catalina te installeren en verder niets.

Tenzij je een belangrijke reden hebt om up te daten. Twijfel je? Neem gerust contact met me op

handleiding — Hieronder zie je hoe je uitsluitend de beveiligingsupdates installeert van macOS Catalina. Zonder meteen te updaten naar macOS Big Sur of macOS Monterey

macOS Catalina updaten doe je zo:

macOS Catalina niet updaten

Let op: Druk niet zomaar op de knop ‘Werk nu bij’ want dan zou je in dit geval (1) een heel nieuw macOS met een heel nieuw versienummer installeren. Hierdoor wordt je Mac een tandje trager. Je kan beter je huidige macOS updaten door op de knop ‘Meer info’ (2) te drukken en druk daarna op knop (3) ‘Installeer nu’. (de afbeelding is nog van een oude update, maar de uitleg blijft hetzelfde)

macOS Catalina updaten

Voorbeeld: van de Software-update bij een (oude) iMac waarbij macOS Catalina de hoogst mogelijke versie nog is. Daar kan je meteen op 'Werk nu bij' klikken, want macOS Big Sur of Monterey kunnen niet meer geïnstalleerd worden op deze machine. Je krijgt nog wel beveiligingsupdates. Zoals hier te zien is met versie 2022-005.

Hulp bij installatie

Mac Onderhoud: update macOS en apps

macOS update uitbesteden? Verbeterjemac doet het graag voor je.


Ik heb macOS Big Sur en nu?

systeemversie macOS Big Sur versie 11.6.8

beschikbaar vanaf 20 juli 2022

over deze Mac macOS Big Sur
Richard Pijs emoji

TER INFO Mocht jouw Mac ge-update kunnen worden naar een hoger besturingssysteem, dan zie je dat in de systeemvoorkeuren > software-updates.

Kan je Mac geen hoger besturingssysteem aan dan macOS Big Sur? Dan krijg je geen melding dat je kan updaten naar een hoger macOS, maar mogelijk wel dat er een beveiligingsupdate voor je klaarstaat.

advies — Krijg je een melding dat macOS Monterey voor je klaarstaat? Update dan nog niet meteen. Grote kans dat je Mac hierdoor trager wordt. Bedenk eerst of je per se deze update wilt hebben. Voor de veiligheid hoef je het niet te doen. Apple brengt nog steeds beveiligingsupdates uit voor macOS Big Sur.

Elke update naar een hoger macOS maakt je Mac een tandje trager, vooral bij oudere Macs is dat te merken. Vandaar mijn advies: Blijf zolang mogelijk werken met macOS Big Sur (vooral als je Mac ouder is dan 5 jaar).

Tenzij je een belangrijke reden hebt om up te daten. Twijfel je? Neem gerust contact met me op

handleiding — Hieronder zie je hoe je uitsluitend de beveiligingsupdates installeert van macOS Big Sur. Zonder meteen te updaten naar macOS Monterey

VOORBEELD: Zo installeer je de beveiligingsupdate van macOS Big Sur versie 11.6.8 (zonder je Mac bij te werken naar macOS Monterey)

1. Let op: Druk NIET op de knop 'Werk nu bij'

2. Druk op de blauwe tekst 'Meer info...' er verschijnt een nieuw venster

3. Druk op de blauwe knop 'Installeer nu'


Ik heb macOS Monterey en nu?

macOS Monterey installer

systeemversie macOS Monterey versie 12.5

beschikbaar vanaf woensdag 20 juli 2022

over deze Mac macOS Monterey
Richard Pijs emoji

TER INFO macOS Monterey is met versie 12 het allerhoogste besturingssysteem voor de Mac en tevens het meest geavanceerde. 

Het is belangrijk om de allerlaatste versie te hebben want er zijn 30 beveiligingslekken gedicht. 

WAARSCHUWING in macOS 12.3 werkt Dropbox en OneDrive mogelijk niet goed, maar er is een oplossing.

Meer info

MIJN ADVIES

Maak slim gebruik van de beveiligingsupdates die Apple beschikbaar heeft gemaakt om macOS Catalina en macOS Big Sur te beveiligen.

Installeer niet zomaar zonder reden een hoger besturingssysteem. Apple heeft op dit moment drie besturingssystemen die veilig zijn en waarop beveiligingsupdates uitkomen. Elk macOS maakt je Mac een tandje trager. Dat is vooral te merken met oudere Macs. Dus als je kan blijven werken met Catalina of Big Sur dan zou ik dat zeker zo lang mogelijk blijven doen.


Ik heb een Apple Studio Display

Apple Studio Display

De allerlaatste firmware voor het Apple Studio Display is beschikbaar gekomen op 16 mei 2022 met versienummer 15.5

Richard Pijs emoji

Het beeldscherm van Apple: De Apple Studio Display, draait op iOS. Dit betekent dat het beeldscherm kan worden verbeterd met een software-update of beter gezegd via een firmware-update.

Dit gaat in principe volledig automatisch, maar je kan het ook handmatig controleren of je de laatste versie hebt. Dat doe je zo:

De firmwareversie controleren

Als je wilt weten welke firmwareversie de Studio Display gebruikt, ga je naar het Apple-menu  > 'Over deze Mac', daarna klik je op 'Systeemoverzicht' en klik je op 'Video/beeldschermen'. In het gedeelte 'Studio Display' wordt de firmwareversie vermeld naast 'Firmwareversie scherm'.

handleiding

Het beeldscherm bijwerken

Als je het Studio Display wilt bijwerken, heb je een Mac met macOS 12.3 of hoger nodig.

  1. Kies in het Apple-menu  in de hoek van het scherm de optie 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik in het venster 'Systeemvoorkeuren' op 'Software-update'.
  3. Als er een firmware-update beschikbaar is voor het beeldscherm, klik je op 'Werk nu bij' om de update te downloaden.
  4. Wanneer de update klaar is om te worden geïnstalleerd, klikt je op 'Herstart' in de melding die rechtsboven verschijnt.
  5. Koppel het beeldscherm niet los terwijl de update wordt uitgevoerd. Tijdens de update kan er een ellipssymbool worden getoond, een bericht om het beeldscherm niet los te koppelen of een leeg scherm.

Ik heb een iPhone en nu?

iPhones iOS

systeemversie iOS versie 15.6

beschikbaar vanaf woensdag 20 juli 2022

ios 15.6

let op — Ga je updaten naar een geheel nieuw versienummer (zoals van iOS 15.5 naar versie iOS 16) dan adviseer ik dat op deze manier te doen.

Ga je updaten naar een subversienummer (zoals van iOS 15.5 naar iOS 15.6) dan kan je dat via je iPhone doen.


tip — Het is een geweldig fijne update want je krijgt deze fijne functies


handleiding

iPhone of iPad bijwerken

  1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Software-updates' 
  2. Tik op 'Download en installeer', voer de toegangscode in en tik vervolgens op 'Installeer nu'


Bron Apple.com uw iPhone, iPad of iPod touch bijwerken


Ik heb een Apple TV en nu?

Apple TV en Remote

nieuw tvOS versie 15.6
woensdag 20 juli 2022

handleiding

Apple TV bijwerken

Vaak gaat het updaten van tvOS vanzelf. Op je Apple TV staat de functie Werk automatisch bij standaard ingeschakeld. Wil je controleren of je Apple TV de allerlaatste tvOS heeft?

  1. Ga naar 'Instellingen' > 'Systeem' > 'Software-updates' en selecteer 'Werk software bij'.
  2. Selecteer 'Download en installeer' als je een update ziet. 
  3. Wacht tot de Apple TV de update heeft gedownload. Koppel de Apple TV niet los en trek de stekker niet uit het stopcontact totdat de update is voltooid.

Wanneer de update is gedownload, wordt de Apple TV herstart en wordt de update voorbereid en vervolgens geïnstalleerd. Wanneer de update is voltooid, wordt de Apple TV automatisch herstart.

Bron Apple.com


Ik heb een Apple Watch en nu?

iPhones iOS

systeemversie watchOS versie 8.7

beschikbaar vanaf woensdag 20 juli 2022


Je moet eerst je iPhone updaten naar iOS 15.6 om deze update te installeren op je Apple Watch

handleiding

Apple Watch bijwerken

Het updaten van de Apple Watch gaat inmiddels ook op het horloge zelf, maar ik adviseer het te doen via Watch-app op je iPhone.

1. Open de Apple Watch-app op je iPhone
2. Tik helemaal linksonder op de oranje tekst ‘Mijn Watch’
3. Tik op Algemeen > Software-update en start de update.

Om de update te installeren moet je Apple Watch op de oplader liggen en verbonden zijn met je iPhone.

Bron Apple.com

Je moet eerst je iPhone updaten naar iOS 15.6 voordat je met de Watch-app je horloge kan updaten naar watchOS 8.7

homepod 15.6

Ik heb een HomePod mini en nu?

Het updaten van de HomePod mini gaat via de Woning-app. 'Woning' staat standaard op elke iPhone, iPad en Mac.

1. Open de Woning-app.

2. Selecteer 'Woning' met het huis-symbool en klik 'Woninginstellingen' > 'Software-update'

3. Selecteer 'HomePod' om automatisch updates in of uit te schakelen. Als er een nieuwe update beschikbaar is selecteer je 'Werk bij'.

Er verschijnt een draaiend wit lampje bovenop de HomePod terwijl deze wordt bijgewerkt. Het bijwerken kan eventjes duren. Zorg ervoor dat je HomePod aangesloten blijft op stroom tijdens het bijwerken. 

De allerlaatste software-update voor de HomePod is beschikbaar gekomen op 20 juli 2022 met HomePod Software Versie 15.6.

Hulp bij installatie

Hulp nodig bij de installatie?

Bestel Mac-hulp op afstand ›

Richard Pijs emoji

Dat was de Apple update-gids, hopelijk heb je er iets aan gehad. Wil jij elke keer een seintje als er update nieuws is?


Meld je dan aan voor mijn Mac-tips


Groet,

Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Over mij

Richard Pijs

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers.

Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring en waanzinnig grote kennis wijst hij jou de weg in de wereld van Apple.

Meer dan 400 klanten heeft hij ondertussen geholpen. Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips