Leestijd min.

Adobe Flash Player stopt in januari 2021

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
03 januari 2021 — update: 07 januari 2021

Flash stopt

Adobe stopt met het ondersteunen van haar Flash Player na 31 december 2020. Adobe adviseert om haar Flash Player zo snel mogelijk te verwijderen op je computer. [bron]


Flash en veiligheid

Dat Adobe Flash zo lek was als een mandje is al langer bekend. Nu heeft Adobe de stap gemaakt om er definitief de stekker uit te trekken.

Open standaarden als HTML5 en WebGL zijn inmiddels volwassen geworden. Het zijn inmiddels steengoede alternatieven voor het aanbieden van content die anders door de Flash Player getoond moest worden. Deze alternatieve Flash-standaarden worden inmiddels allemaal ondersteund door de grotere browsers en de Adobe Flash Player zal daarom nauwelijks gemist worden.


Safari versie 14 en Flash

Apple Safari versie 14 [uitgebracht in september 2020] zette sowieso al een streep door Flash. Alle content waarbij de Flash Player nodig was werd automatisch geblokkeerd. 

Aangezien Flash op je systeem kan staat [en niet alleen in Safari] is het verstandig deze volledig te wissen via de methode hieronder. 


Flash geïnstalleerd?

Heb jij een Mac met Adobe Flash Player? Dit kan je heel snel zien in de systeemvoorkeuren. Staat daar het Flash symbool? Dan weet je meteen dat je Flash hebt geïnstalleerd.

Flash Player stopt

Flash verwijderen op je Mac

Je kan Adobe Flash van je Mac verwijderen door het verwijderingsprogramma te downloaden op de website van Adobe.  

Download de Flash Uninstaller ›
Via de website van Adobe

Flash verwijderen op je Mac

  1. Zorg dat alle browsers gesloten zijn
  2. Open de uninstaller en klik op Uninstall
  3. Wacht tot de uninstaller klaar is en klik op Done
  4. Als je handig bent kan je nog de volgende mappen verwijderen:
/Library/Preferences/Macromedia/Flash\Player
/Library/Caches/Adobe/Flash\Player

Je kan daarna naar deze website gaan met Flash content om te zien of je de Flash Player succesvol hebt gewist. Als je op die pagina bovenin geen grote banner ziet, is het goed gegaan. Je ziet dan eigenlijk vrij direct de verwarrende instructie van Adobe om Flash te installeren, maar daar moet je je dus niets van aantrekken.


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn maandelijkse Mac-tips [via de rode knop hieronder]. 

Groet! Richard 


Abonneer je op
Mac-tips & advies

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande Mac-tip hebt gehad.

Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip soms met belangrijk advies. Daarom adviseer ik om je te abonneren, zodat je via e-mail een seintje krijgt dat er een nieuw advies voor je klaarstaat.

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is eigenaar van Studio PAKK grafisch ontwerpstudio en is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 kwam hij in aanraking met Apple op de grafische school en sindsdien groeit zijn kennis over alle mogelijke Apple producten. Hij besloot in de zomer van 2015 Verbeterjemac op te richten om meer mensen te helpen, dan uit zijn eigen netwerk. Richard is groot filmfan en kijkt wekelijks films op zijn beamer thuis. Meer ›


Meer Mac-tips

Abonneer op de laatste Mac-adviezen

Mis nooit meer een belangrijke Mac-tip