Verbeter

je Mac
net als

Geholpen door → Richard Pijs
VIP

iMac binnen een dag gemaakt

Verbeter je Mac net als Tom van der Zandt, Den Bosch

Ontwerper én maker Tom van der Zandt (tomvanderzandt.com) met zijn verbeterde iMac 

Verbeter je Mac net als Tom

De iMac van Tom (meubelmaker en leerbewerker) deed het niet meer. Reden: de update naar een hoger macOS was mislukt. De harde schijf kon de update niet aan. Resultaat: een half mislukte update die de iMac onklaar maakte.

Met spoed bracht Tom zijn iMac (27-inch, uit 2015) naar mij.

Samen bespraken we het plan van aanpak: alles wissen en alles terugzetten óf een externe SSD installeren. Dit heeft als voordeel dat je 4x sneller kan werken.

Tom liet me weten dat hij de investering wilde maken, als hij daardoor de iMac nog twee jaar kon gebruiken. Ik mocht een 500 GB externe SSD installeren met macOS Big Sur.

Uiteraard mocht ik ook de documenten herstellen. Maar dat viel niet mee, want de schijf kraakte en werkte niet mee. Bestanden overzetten duurde opeens 7 uur, in plaats van 7 minuten. Oef.

iMac verbonden met Thunderbolt-kabel via Targetmodus

iMac verbonden met Thunderbolt-kabel via Targetmodus

Terminal commando, fusion drive wissen

Met een Terminal-commando de Fusion Drive formatteren.

Time Machine als redding

Gelukkig had Tom (zeven maanden geleden) een reservekopie gemaakt op een portable LaCie-schijf. Deze bracht Tom mee. Dat bespaarde veel tijd.

Hierdoor kon ik 70% van de bestanden (snel) herstellen en de overige 30% (traag) herstellen, vanaf de kapotte Macintosh HD.

Fris en fruitig

Na het veiligstellen van alle data is de iMac volledig gewist. Hiermee is de verkeerde partitie op de interne schijf hersteld. Daarna is macOS Big Sur op een gloednieuwe vers bestelde externe SSD gezet. Deze SSD hangt vanaf nu permanent aan de iMac. Hierdoor is de iMac 4x sneller. De interne schijf? Die functioneert nu als Time Capsule-schijf.

Tom blij, ik blij.

Externe hoogwaardige SSD werd uitwendig geïnstalleerd op de iMac 

Bestand herstel

Bestand herstel via Target Modus. Een klus wat ruim een middag duurde

TESTIMONIAL

Op Instagram volgde ik Verbeterjemac al een tijdje en zag regelmatig posts met de blije gezichten van klanten die hun Mac hadden laten verbeteren. Toen mijn Mac crashte (bleek een probleem met de harde schijf te zijn) wist ik meteen waar ik moest zijn. Gelukkig ken ik een paar klanten van Richard, wat het toch vertrouwd maakt als je je Mac (en dus je hele hebben en houwen) moet achterlaten. Mijn iMac draait nu weer perfect met/op een externe schijf en ik ben zo blij dat Richard alle data van de oude en slechte harde schijf heeft weten te redden.
Richard bedankt! Tom

Veel beter

Wil je ook blij gemaakt worden met het inrichten van je gloednieuwe Mac? Maak dan een afspraak

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Richard Pijs

Over Verbeterjemac

Ha, ik ben Richard
Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen.

Dat doe ik op vier verschillende manieren: met een meekijksessie, met een strippenkaart, met een huisbezoek, of je komt langs.

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Lees elke week mijn must-read Mac-tip per e-mail en bezoek mijn Instagram.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}