Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 30-05-2022 | update op 14-06-2022, 16:34 uur

Reservekopie iPhone wissen op de Mac

geheugen uitbreiden Mac

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Select Dynamic field

Reservekopie iPhone wissen op de Mac

Reservekopie gemaakt van je iPhone of iPad op je Mac? Of heb je dat misschien ooit eens gedaan en wil je dat controleren? De opslaglocatie van zo'n reservekopie vind plaats in een verborgen map in je systeem. Je kan deze niet zomaar bereiken. Gelukkig heeft Apple het je gemakkelijk gemaakt: met de functie 'Beheer opslag'.

Opslagbeheer op de Mac

Met opslagbeheer kan je de opslagruimte in de gaten houden van je Mac. Doe dit van tijd tot tijd zodat je een oogje in het zeil houdt van je opslag. Want als je dit niet tijdig controleert kan je Mac aardig vol raken en kan het opruimen een hele klus zijn. 


Als je eens per maand naar de indeling van je opslagruimte kijkt, hou je de regie in handen wat er op je Mac gebeurt.

Wis oude iPhone reservekopieën 

Als je in het verleden zelf een reservekopie hebt gemaakt op je Mac dan krijg je dat te zien in het venster, wat zich geopend heeft nadat je op de knop 'Beheer...' hebt geklikt via 'Over deze Mac' > 'Opslag'.


Dit venster verzameld nu allerlei gegevens van je Mac. Daarna worden de resultaten getoond via de navigatiekolom. Daar staat per onderwerp advies wat je kan doen om je opslagruimte te beheren.


Super makkelijk vind ik dat. 


Als je Mac (oude) reservekopieën heeft gevonden van je iPhone worden ze getoond via het onderdeel 'iOS-bestanden'. Daar klik je op om te zien welke bestanden er zijn bewaard. Soms kan hier ook een iOS-installer staan die je gerust mag wissen. Uiteraard controleer je hier of je oude reservekopieën hebt bewaard die je weg kan gooien. Zo maak je veel opslagruimte vrij, want een gemiddelde reservekopie kan wel zo'n 30 GB groot zijn. 


NB. Bewaar je altijd een reservekopie in iCloud in plaats van op je Mac? Dan zie je hier niets staan.

Ga eerst naar Apple-menu > Over deze Mac...

Onderstaand venster verschijnt in beeld.

macOS opslagbeheer

1. Klik op 'Opslag'

kleurentabel opslagbeheer

Je ziet nu een grijze balk. Wacht even zodat je Mac de kleurtjes kan berekenen in die balk. Ga eventueel met je muis boven een kleur staan om te zien wat dit betekent.

2. Klik op 'Beheer'

ios-bestanden macos

Er verschijnt nu een nieuw venster met aanbevelingen om je opslagruimte te beheren. Mijn advies is om als eerste te kijken of je iOS-bestanden hebt. Zo ja, lees dan verder:

3. Klik op 'iOS-bestanden'

verwijder ios-bestanden

Er verschijnt nu een nieuw venster met aanbevelingen om je opslagruimte te beheren. Mijn advies is om als eerste te kijken of je iOS-bestanden hebt. Zo ja, lees dan verder:

4. Klik op de naam van de iPhone, waarvan je de reservekopie wilt wissen

5. Klik daarna op de knop 'Verwijder...'

Als je wilt kan je ook de iOS installers wissen zoals je ziet staan als in bovenstaand voorbeeld. Die heb je niet meer nodig. 

Richard Pijs emoji

Hopelijk heb je iets aan deze tip gehad. Wil jij mijn tips in je mail ontvangen? Abonneer je hier

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Mac-tips