Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 07-09-2021 | Dit artikel is bijgewerkt op 27-05-2023, 14:23 uur

iPhone reservekopie maken op je Mac. 

Het maken van een reservekopie van je iPhone in iCloud is niet altijd verstandig. Om privacy redenen wordt niet al je data bewaard in deze reservekopie. Niet veel mensen weten dit, maar gelukkig kan je er wat aan doen. 

Select Dynamic field
geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
30 jaar ervaring

Waarom een reservekopie?

Een reservekopie van je iPhone is belangrijk voor geval van nood. Enkele situaties waarin een reservekopie belangrijk is:

  • Nieuwe installatie van iOS
  • Je bent je iPhone verloren en wil op een nieuwe iPhone alle data van je verloren iPhone overzetten
  • Je bent gehackt, soms kan het voorkomen dat er vreemde zaken gebeuren op je iPhone en dat je het niet vertrouwd. In het ergste geval moet je dan je iPhone wissen een kopie terugzetten van voor de infectie. Dus maak regelmatig een reservekopie. Het is niet mogelijk een virus te krijgen op je iPhone maar er zijn zeldzame kwetsbaarheden waardoor je toch last kan krijgen. Meer info

Reservekopie, wat zit er in?

Eerst even wat meer informatie hoe dat nu precies zit met zo’n reservekopie. Want alles wat op je iPhone staat komt in een reservekopie terecht. Logisch zou je denken. Maar dat is niet helemaal waar.

Het maken van een kopie van al je gegevens uit je iPhone is een serieuze zaak: want tussen al die data staan ook je wachtwoorden en tegenwoordig ook gezondheidsdata (vooral als je ook nog een Apple Watch hebt).

Het gaat om deze laatste twee privacy-gevoelige data, die niet zomaar in een reservekopie terechtkomen.

Apple stelt als regel dat deze data uitsluitend in de reservekopie wordt bewaard als je de reservekopie voorziet van een wachtwoord.

Doe je dat niet, dan komt er nooit gevoelige info in een reservekopie. 

Reservekopie met privacy data

Om dit in goede banen te leiden wordt er een tweedeling gemaakt van alle info die op je iPhone staat:

1. Apps, foto’s, app-instellingen, gespreksinformatie, sms’jes
2. Wachtwoorden, gezondheidsdata

Je zou kunnen spreken over een verdeling van 80/20.

80% wordt altijd geback-upt als je een reservekopie maakt. Wil je ook nog eens die andere 20% back-uppen dan kan dat alleen op je Mac.

Reservekopie met wachtwoord 

Je bent verplicht om eerst een wachtwoord aan te maken voordat je een volledige reservekopie kan maken op je Mac van je iPhone. Logisch dus: want er zit gevoelige info bij.

Pas nadat je een gecodeerde reservekopie van je iPhone hebt gemaakt op je Mac, weet je zeker dat alles [maar dan ook echt alles] van je iPhone lokaal is opgeslagen op je Mac.

Zo’n 100% kopie kan best groot zijn. Heb je een iPhone van 64 GB en staat ie bijna vol? Dan is je reservekopie net zo groot (1). Hou hier dus rekening mee en zorg dat je voldoende opslag vrij hebt op je Mac.

(1) Opmerking: Maak je gebruik van iCloud-foto's dan worden je foto's niet bewaard in de reservekopie. Dit geldt ook voor apps die je via de App Store opnieuw kunt installeren. Op deze manier zorgt Apple ervoor dat je reservekopie niet onnodig groot wordt.
iPhone reservekopie versleutelen

Zet versleuteling aan bij de reservekopie van je iPhone

Bespaar op je iCloud-abonnement

Bijkomend voordeel: bewaar je iPhone reservekopie voortaan altijd gecodeerd op je Mac, zo ontzie je opslagruimte in iCloud en kan je (mogelijk) blijven volstaan met de gratis 5 GB.


Zonder draadje

Wil je liever niet telkens met een kabeltje je iPhone back-uppen? Gebruik dan de handige app: iMazing (niet gratis). Hiermee kan je elke iDevice draadloos gecodeerd back-uppen naar je Mac of zelfs naar een externe schijf. Meer info

Gerelateerde handleidingen op de website van Apple:
Reservekopie van iPhone naar Mac
Je abonnement op iCloud+ downgraden

Dat was mijn tip weer voor deze week.

Groet,

Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips