iPhone reservekopie maken op je Mac.
Maak jij een reservekopie in iCloud van je iPhone? Om privacy redenen wordt niet al je data bewaard in deze reservekopie. Niet veel mensen weten dit, maar gelukkig kan jij er wat aan doen.

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
30 jaar ervaring
Waarom een reservekopie?
Een reservekopie van je iPhone is belangrijk voor geval van nood. Enkele situaties waarin een reservekopie belangrijk is:
- Nieuwe installatie van iOS
- Je bent je iPhone verloren en wil op een nieuwe iPhone alle data van je verloren iPhone overzetten
- Je bent gehackt, soms kan het voorkomen dat er vreemde zaken gebeuren op je iPhone en dat je het niet vertrouwd. In het ergste geval moet je dan je iPhone wissen een kopie terugzetten van voor de infectie. Dus maak regelmatig een reservekopie. Het is niet mogelijk een virus te krijgen op je iPhone maar er zijn zeldzame kwetsbaarheden waardoor je toch last kan krijgen. Meer info ›
Reservekopie, wat zit er in?
Eerst even wat meer informatie hoe dat nu precies zit met zo’n reservekopie. Want alles wat op je iPhone staat komt in een reservekopie terecht. Logisch zou je denken. Maar dat is niet helemaal waar.
Het maken van een kopie van al je gegevens uit je iPhone is een serieuze zaak: want tussen al die data staan ook je wachtwoorden en tegenwoordig ook gezondheidsdata (vooral als je ook nog een Apple Watch hebt).
Het gaat om deze laatste twee privacy-gevoelige data, die niet zomaar in een reservekopie terecht komen.
Dit mag alleen in de reservekopie komen als je zo’n reservekopie op slot zet.
Doe je dat niet, dan komt er nooit gevoelige info in een reservekopie.
Reservekopie met privacy data
Om dit in goede banen te leiden wordt er een tweedeling gemaakt van alle info die op je iPhone staat:
1. Apps, foto’s, app-instellingen, gespreksinformatie, sms’jes
2. Wachtwoorden, gezondheidsdata
Je zou kunnen spreken over een verdeling van 80/20.
80% wordt altijd geback-upt als je een reservekopie maakt. Wil je ook nog eens die andere 20% back-uppen dan kan dat alleen op je Mac.
Reservekopie met wachtwoord
Je bent verplicht om eerst een wachtwoord aan te maken voordat je een volledige reservekopie kan maken op je Mac van je iPhone. Logisch dus: want er zit gevoelige info bij.
Pas nadat je een gecodeerde reservekopie van je iPhone hebt gemaakt op je Mac, weet je zeker dat alles [maar dan ook echt alles] van je iPhone lokaal is opgeslagen op je Mac.
Zo’n 100% kopie kan best groot zijn. Heb je een iPhone van 64 GB en staat ie bijna vol? Dan is je reservekopie net zo groot. Hou hier dus rekening mee en zorg dat je voldoende opslag vrij hebt op je Mac.
Bespaar op je iCloud-abonnement
Bijkomend voordeel: bewaar je iPhone reservekopie voortaan altijd gecodeerd op je Mac, zo ontzie je iCloud en dat scheelt weer in je iCloud-opslag. Misschien kan je hierdoor zelfs wel een goedkoper iCloud-abonnement nemen.
Zonder draadje
Wil je liever niet telkens met een kabeltje je iPhone back-uppen? Gebruik dan de handige app: iMazing. Hiermee kan je elke iDevice draadloos gecodeerd back-uppen naar je Mac of zelfs naar een externe schijf. Meer info ›
Gerelateerde handleidingen op de website van Apple:
Reservekopie van iPhone naar Mac ›
iCloud-abonnement downgrade ›

Dat was mijn tip weer voor deze week.
Groet,
Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher
lees ook