Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 30-05-2022 | Dit artikel is bijgewerkt op 03-10-2022, 16:40 uur

Opslagbeheer op de Mac

geheugen uitbreiden Mac

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Opslagbeheer op de Mac

Opslagbeheer op de Mac
Opslagbeheer op de Mac is belangrijk. Een volle Mac is niet fijn, bovendien functioneert macOS niet goed als je minder dan 20% vrije opslagruimte hebt.


Daarom is het belangrijk om je opslagruimte in de gaten te houden. Doe dit regelmatig zodat je een oogje in het zeil houdt om te voorkomen dat je Mac ineens geen opslagruimte meer heeft. 

Als je eens per maand naar de indeling van je opslagruimte kijkt, hou je de regie in handen van de bestanden op je Mac.


Wis onnodige bestanden

Door onnodige bestanden te wissen krijg je extra ruimte op je harde schijf. Super fijn! Maar helaas kan het opsporen van onnodige bestanden veel werk zijn. Om nog maar te zwijgen over de technische aspecten die bij zo'n klusje komen kijken.


Gelukkig helpt Apple je op weg door advies te geven over je opslag. Dit gaat met behulp van een redelijk nieuwe functie: opslagbeheer.


Als je opslagbeheer opent krijg je suggesties te zien hoe je gemakkelijk opslagruimte vrijmaakt. Echt geweldig vind ik dat. 


Voordat je opslagbeheer opent bekijk je eerst de gekleurde staafdiagram via Apple-menu  > Over deze Mac... > Opslag

De staafdiagram laat precies zien hoe je opslag is onderverdeeld. Bovenstaande afbeelding is van een ouder besturingssysteem waarbij de uitleg van de kleuren altijd in beeld staat.
opslagbeheer systeemgegevens

Vanaf macOS Catalina is de kleuren-legenda verborgen (je moet over de kleurtjes heen bewegen met je aanwijzer om de rubrieken te zien). Tegenwoordig kan je hier op de knop 'Beheer...' klikken om je opslagruimte te beoordelen en eventueel vrij te maken.

iCloud helpt

Bewaar jij je bureaublad en documenten in iCloud? Dan kan Apple je helpen om documenten die je niet vaak gebruikt van je harde schijf te wissen en alleen te bewaren in iCloud. Dit heet optimaliseer Mac-opslag.

Optimaliseer Mac Opslag

Optimaliseer Mac-opslag kan je aanzetten via Systeemvoorkeuren > Apple ID > iCloud. Boven de gekleurde balk met iCloud-opslag staat de mogelijkheid om 'optimaliseer Mac-opslag' aan te vinken.

Wis oude iPhone reservekopieën 

Als je Mac een reservekopie heeft bewaard van je iPhone of iPad dan krijg je dat te zien in het overzicht van opslagbeheer. In de linker navigatiekolom staat dan het kopje 'iOS-bestanden'. Ook kunnen hier muziekbestanden staan zoals GarageBand of Logic Pro bestanden. 


Klik op het kopje ‘iOS-bestanden’ om te zien om welke reservekopieën het gaat. Mogelijk staan hier oude kopieën die je kan wissen. Een reservekopie van een iPhone kan soms wel 30 GB groot zijn. Het is dan fijn om ze te wissen waardoor je meteen veel vrije ruimte krijgt.

iOS-bestanden wissen op de Mac

In 4 stappen je reservekopie van je iPhone of iPad gewist

Wat betekent Systeemgegevens?

De categorie ‘Systeemgegevens’ kan soms onnodig groot zijn. Zoals in onderstaand voorbeeld: 628,4 GB. Vaak wordt dit veroorzaakt door cache-bestanden van apps die je gebruikt. Helaas kan je dit niet met 1 klik verwijderen. Je moet zelf op zoek gaan naar de boosdoener. Je kan video- of muziek-apps openen om te kijken of ze cache-bestanden opslaan zodat je deze kan wissen. 

Kom je er niet uit? Dan is Mac Onderhoud de oplossing

Een cache (spreek uit: kesj of kasj, van het Engelse woord 'cache', voorraad of opslagplaats) is een opslagplaats waarin gegevens tijdelijk worden opgeslagen om sneller toegang tot deze data mogelijk te maken. Essentieel van een cache is ook dat het transparant is in die zin dat het bij het ophalen van data niet zichtbaar is of het bij de originele bron wordt opgehaald of uit de cache wordt gehaald, afgezien van de korte toegangstijd.

bron: wikipedia

opslagbeheer systeemgegevens

Helaas kan je de 'Systeemgegevens' niet wissen en moet je zelf op zoek waarom dit zoveel ruimte in beslag neemt. Ik kan dit ook voor je oplossen via Mac Onderhoud

De oplossing: Mac Onderhoud 

Mocht dat niet helpen dan is Mac Onderhoud de oplossing: een APK voor de Mac aanbevolen voor elke pro-gebruiker. Met Mac Onderhoud kijk ik je Mac tot de millimeter na en worden verstopte bestanden opgespoord. Zo ook bij Gwen, waarbij ik meer dan 60% opslagruimte veilig kon wissen. Maar dat is nog lang niet alles, Mac Onderhoud doet nog veel meer

Gwen Goevaerts — Creatie maakt alles

Verbeter je Mac net als Gwen.

Alles in de cloud, maar toch een volle Mac? Mac Onderhoud lost het op. Lees het verhaal van Gwen

Richard Pijs emoji

Hopelijk heb je iets aan deze tip gehad. Wil jij mijn tips in je mail ontvangen? Abonneer je hier

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Mac-tips