Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 20-09-2021 | update op 22-09-2021, 11:25 uur

De beste functies van iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8

De beste functies van iOS 15

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8 met nieuwe functies voor je iPhone, iPad en Apple Watch?

Je kan nu updaten naar iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8.

Dit zijn de beste verbeteringen waar je je op mag verheugen. Of je nu meteen gaat updaten of als je liever nog even wilt wachten. 

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
20 september 2021 - update 22 september 2021

Wisselende stabiliteit

Apple heeft ontwikkelaars veel tijd gegeven om iOS 15 en iPadOS 15 goed te testen.

Ik heb enkele blogs van ontwikkelaars gelezen en er is een gemeenschappelijke uitkomst: de stabiliteit van iOS 15 is zeer wisselend.

iPhone nog niet updaten

Dat betekent dat je vanavond gerust je iPad en Apple Watch mag updaten maar wacht nog even met je iPhone. iOS 15 is nog een beetje buggy. Het is niet super buggy, maar soms kan het gebeuren dat je problemen ervaart waardoor je per se je iPhone moet herstarten. Het loopt nog nét niet helemaal lekker allemaal. Mijn advies: wacht nog even totdat er een update verschijnt (zoals iOS 15.1).

iOS 15.1 wordt op dit moment al getest door miljoenen beta-testers (bron)


iOS 15 brengt ‘Focus’ en verbeterd videobellen

Misschien is dit wel de belangrijkste functie die iOS 15 erbij krijgt: Focus. Hiermee kan je een reeks profielen aanmaken gebaseerd op waar je mee bezig bent. Zo kan je bijvoorbeeld een werk-profiel aanmaken waardoor je alleen berichten krijgt van collega’s of klanten. Terwijl een thuis-profiel deze meldingen stilhoudt en meldingen van familieleden en apps voor je privé omgeving laat zien.


Videobellen verbeterd

Covid-19 maakte videobellen ineens enorm populair. Apple heeft daarom deze ervaring op je iDevices beter gemaakt. Je kan nu de achtergrond wazig maken tijdens videobellen in iOS 15. Het geluid is ook verbeterd: met Stemisolatie hoort degene waarmee je belt geen achtergrondgeluid meer. Misschien niet baanbrekend, maar het werkt echt geweldig goed in de praktijk.

stemisolatie

Verminder achtergrondgeluid
Tijdens een gesprek open je het bedieningspaneel, tik je op 'Microfoonmodus' en tik je vervolgens op 'Stemisolatie' om ervoor te zorgen dat je stem luid en duidelijk wordt gehoord.

Safari veranderd

Safari heeft een grote verandering ondergaan in iOS 15. De adresbalk is verplaatst naar beneden. Hierdoor zou je gemakkelijk met 1 hand kunnen typen en surfen. Bij een boel beta-testers is deze vrij rigoreuze verandering niet altijd goed bevallen. Er is veel kritiek geweest en dus heeft Apple besloten dat jij mag kiezen waar de adresbalk staat: boven of onder.

iPadOS 15 betere multitasking 

iPadOS 15 heeft ook bovengenoemde nieuwe functies als ‘Focus’ en verbeterde videobel functies maar dat is slechts het begin.

Het meest in het oog springende van deze update is multitasking, want dit werkt nu een stuk fijner en intuïtiever. Een nieuw multitasking menu verschijnt nu bovenaan de apps en maakt het makkelijk om een paar apps naast elkaar te laten zien. Je kan ook een app van het scherm vegen om plaats te maken voor de volgende app.


iPadOS 15 widgets update

De widgets staan niet langer aan de linkerkant van je thuisscherm. Nu kunnen ze overal staan. De App Bibliotheek die we kennen van de iPhone komt nu ook naar de iPad.


Nieuw: Snelle notitie

In iPadOS 15 is er ook een handige nieuwe functie: Quick Notes oftewel Snelle notitie. Veeg vanaf de rechter onderkant van je iPadscherm naar boven en er verschijnt meteen een nieuwe notitie waarin je belangrijke informatie meteen kan typen of schijven met je Apple Pencil.

Later dit jaar verschijnt macOS Monterey waarmee je Snelle notitie kunt synchroniseren.

TIP in vogelvlucht de nieuwe functies van iPadOS 15


watchOS 8 maakt het leven gezonder

De Ademhalings-app heet nu ‘Mindfulness’ in watchOS 8. Je krijgt nog steeds ademhalingsberichten maar het geeft nu ook onderwerpen weer waarover je kan nadenken om positieve frequenties los te maken in je lichaam.

Nieuwe Watch face: Portret met 3D effect. Als je een foto van een persoon laat zien die je gemaakt hebt met de portretfunctie dan kan je de tijd achter het hoofd laten zien. Ziet er cool uit.

Zo installeer je iOS 15, iPadOS 15 en watchOS 8

Het installeren van deze updates is gemakkelijk. Maar zoals gezegd: wacht nog even met je iPhone. Je iPad kan je meteen updaten. Het beste doe je dit op je Mac. Lees hier waarom

Je Apple Watch updaten gaat via je iPhone met de Apple Watch app. Start de Apple Watch app op je iPhone en ga naar algemeen > Software-update.


💡 Je kan watchOS 8 uitsluitend installeren met iOS 15 op je iPhone

Hulp is nabij

Apple Hulp op afstand

Mac problemen? Ik kan je heel goed helpen

Bestel Mac-consult op afstand ›

Mac Expert verbeterjemac

Dat was mijn tip weer voor deze week.

Groet,

Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard
Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen.

Dat doe ik op vier verschillende manieren: met een meekijksessie, met een strippenkaart, met een huisbezoek, of je komt langs.

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Lees elke week mijn must-read Mac-tip per e-mail en bezoek mijn Instagram.

Mac-tips