Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 15-06-2021 | update op 22-09-2021, 13:05 uur

Focus: berichtgeving filteren op je iPhone en Mac. 

WWDC 21 verwachtingen Apple producten en software updates

Iedereen wordt snel afgeleid van de hoeveelheid berichten en geluidjes op je mobiele apparaat. Deze lijken vaak uit alle hoeken en gaten te komen. Niet fijn. Met iOS 15 komt daar veel verandering in met ‘Focus’. 

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher

15 juni 2021 - update 22 september 2021

Focus in iOS 15

Focus in iOS 15 is echt fantastisch.

Want het pakt alle berichtgevingen en bliepjes aan van je iPhone, iPad en straks* ook van je Mac.

Het is een pijnpunt waar Apple goed naar gekeken heeft.

* Focus is later dit jaar beschikbaar op de Mac via macOS Monterey

Focus: berichtgeving beheer op je iPhone

Beeld Studio PAKK & Apple Inc.

Teveel berichten


Iedereen wordt snel afgeleid van de hoeveelheid berichten en geluidjes op je mobiele apparaat. Deze lijken vaak uit alle hoeken en gaten te komen. Niet fijn.

Zo kan je berichten krijgen rechtstreeks vanuit een app omdat jij een afspraak hebt ingevoerd in je agenda app, of een herinnering hebt gemaakt in de herinneringen app. Daarnaast kan je berichtjes krijgen van je vrienden of collega’s via een sms’je, iMessage of WhatsApp.

Hiervan kan je aardig in de war maken als je bijvoorbeeld heerlijk aan het werk bent (en dus even geen privé-berichten wilt ontvangen). Of andersom, als je thuis zit en even geen berichten van je collega’s wilt ontvangen.

Hier heeft Apple iets op gevonden: Focus. Super te gek, vind ik.

Berichtgeving kan je vanaf nu selectief doorlaten. Een fijne functie, die mogelijk is in iOS 15.

Je werkt dan met profielen.

Focus: profielen instellen

Beeld Apple Inc.

Niet storen met profielen


Een profiel voor ‘Werk’ toont werk gerelateerde berichten (van werk-apps en collega’s) en eenmaal thuis schakel je profiel ‘Thuis’ in om niet meer gestoord te worden door een collega (om maar even een voorbeeld te noemen).

Instellen op je iPhone


Stel dat je op je iPhone begint met het aanmaken van je eerst ‘niet storen’ profiel. Apple noemt dit ‘Focus’. Dus je maakt je eerste ‘Focus’-profiel op je iPhone.

Het mooie van ‘Focus’ is dat het automatische suggesties geeft om een categorie in te stellen. Dat gaat via machine-learning op je apparaat. Jouw iPhone rekent dan automatisch uit welke apps mogelijk voor je privé situaties van toepassing zijn en welke apps je vaak gebruikt als je aan het werk bent. Spooky? Helemaal niet. Machine Learning gebeurd lokaal op je apparaat zonder dat Apple iets van je komt te weten.

Voor deze automatische suggesties wordt gekeken naar je routines, zoals de tijden waarop je meestal aan het werk bent of naar bed gaat. Als je Focus op het ene device instelt, gelden dezelfde instellingen ook voor je andere Apple devices.

Focus-profiel op alle apparaten


Eenmaal een ‘werk’ profiel gemaakt op je iPhone? Dan is dit meteen ook te gebruiken op je iPad (met iPadOS 15) en op je Mac (bij macOS Monterey, vanaf eind dit jaar beschikbaar).

Het Focus-profiel wordt opgeslagen in je iCloud-account waardoor het onmiddellijk beschikbaar is op je andere apparaten. Maar Apple gaat nog een stapje verder: Zet je een Focus-groep aan op je iPhone dan is deze automatisch actief op (bijvoorbeeld) je iPad.

Advies


Wil jij meer tips zoals deze? Schrijf je in om niets te missen.

Groet, Richard Pijs

lees ook

10 Mac-tips voor macOS Big Sur

Stel macOS Big Sur beter in met deze instellingen.

Over mij

Richard Pijs

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers.

Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring en waanzinnig grote kennis wijst hij jou de weg in de wereld van Apple.

Meer dan 400 klanten heeft hij ondertussen geholpen. Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips