Leestijd min.

Focus: berichtgeving filteren op je iPhone en Mac. 

WWDC 21 verwachtingen Apple producten en software updates

Iedereen wordt snel afgeleid van de hoeveelheid berichten en geluidjes op je mobiele apparaat. Deze lijken vaak uit alle hoeken en gaten te komen. Niet fijn. Met iOS 15 komt daar veel verandering in met ‘Focus’. 

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher

15 juni 2021

Focus in iOS 15

Oké, dit is een functie die nog niet beschikbaar is, maar die straks op elke iPhone wordt gezet. Want als je straks gaat updaten naar iOS 15 kan jij dit meteen gaan gebruiken. Daarom wil ik je daar nu al wat over vertellen.

Een pijnpunt waar Apple goed naar gekeken heeft zijn: notificaties.

Focus: berichtgeving beheer op je iPhone

Beeld Studio PAKK & Apple Inc.

Teveel berichten


Iedereen wordt snel afgeleid van de hoeveelheid berichten en geluidjes op je mobiele apparaat. Deze lijken vaak uit alle hoeken en gaten te komen. Soms kan dat enorm storen.

Zo kan je berichten krijgen rechtstreeks vanuit een app omdat jij een afspraak hebt ingevoerd in je agenda app, of een herinnering hebt gemaakt in de herinneringen app. Daarnaast kan je berichtjes krijgen van je vrienden of collega’s via een sms’je, iMessage of WhatsApp.

Hiervan kan je aardig in de war maken als je bijvoorbeeld heerlijk aan het werk bent (en dus even geen privé-berichten wilt ontvangen). Of andersom, als je thuis zit en even geen berichten van je collega’s wilt ontvangen.

Hier heeft Apple iets op gevonden. Super te gek, vind ik.

Berichtgeving kan je straks selectief doorlaten. Een fijne functie, die mogelijk is in iOS 15.

Je werkt dan met profielen.

Focus: profielen instellen

Beeld Apple Inc.

Niet storen met profielen


Een profiel voor ‘Werk’ toont werk gerelateerde berichten (van werk-apps en collega’s) en eenmaal thuis schakel je profiel ‘Thuis’ in om niet meer gestoord te worden door een collega (om maar even een voorbeeld te noemen).

Instellen op je iPhone


Stel dat je op je iPhone begint met het aanmaken van je eerst ‘niet storen’ profiel. Apple noemt dit ‘Focus’. Dus je maakt je eerste ‘Focus’-profiel op je iPhone.

Voor de goede orde: dit is pas mogelijk in iOS 15. Deze grote update is beschikbaar in september of oktober 2021.

Het mooie van ‘Focus’ is dat het automatische suggesties geeft om een categorie in te stellen. Dat gaat via machine-learning op je apparaat. Jouw iPhone rekent dan automatisch uit welke apps mogelijk voor je privé situaties van toepassing zijn en welke apps je vaak gebruikt als je aan het werk bent. Spooky? Helemaal niet. Machine Learning gebeurd lokaal op je apparaat zonder dat Apple iets van je komt te weten.

Voor deze automatische suggesties wordt gekeken naar je routines, zoals de tijden waarop je meestal aan het werk bent of naar bed gaat. Als je Focus op het ene device instelt, gelden dezelfde instellingen ook voor je andere Apple devices.

Focus-profiel op alle apparaten


Eenmaal een ‘werk’ profiel gemaakt op je iPhone? Dan is dit meteen ook te gebruiken op je iPad (met iPadOS 15) en op je Mac (bij macOS Monterey).

Het Focus-profiel wordt opgeslagen in je iCloud-account waardoor het onmiddellijk beschikbaar is op je andere apparaten. Maar Apple gaat nog een stapje verder: Zet je een Focus-groep aan op je iPhone dan is deze automatisch actief op (bijvoorbeeld) je MacBook Pro.

Nog even wachten


Ik ben nu al fan van 'Focus' en kan niet wachten tot ik dit in gebruik kan nemen in iOS 15. Schrijf je in op Mac-tips om niets te missen.

Groet, Richard Pijs

lees ook

Meer tips voor macOS Big Sur?

Stel macOS Big Sur ietsje beter in met deze instellingen. Zodat je Mac weer ietsje sneller is. Inclusief een verborgen instelling die iedereen moet weten.

Abonneer je op
Mac-tips & advies

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande Mac-tip hebt gehad.

Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip soms met belangrijk advies. Daarom adviseer ik om je te abonneren, zodat je via e-mail een seintje krijgt dat er een nieuw advies voor je klaarstaat.

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is eigenaar van Studio PAKK grafisch ontwerpstudio en is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 kwam hij in aanraking met Apple op de grafische school en sindsdien groeit zijn kennis over alle mogelijke Apple producten. Hij besloot in de zomer van 2015 Verbeterjemac op te richten om meer mensen te helpen, dan uit zijn eigen netwerk. Richard is groot filmfan en kijkt wekelijks films op zijn beamer thuis. Meer ›


Meer Mac-tips

Abonneer op de laatste Mac-adviezen

Mis nooit meer een belangrijke Mac-tip