Beste adblocker voor Safari
Gebruik jij Safari? Wist je dat je die kan uitbreiden met extensies, zodat je nog fijner het internet op kan gaan?

Door Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher
Zo geef je Safari meer functies
Apple heeft een speciale afdeling in de Mac App Store gemaakt boordevol goedgekeurde Safari-extensies. De rubrieken zijn:
- Top gratis
- Top betaald
- Beter browsen
- Makkelijker lezen
In de top 3 van ‘Top gratis’ staat een adblocker voor Safari. Daar wil ik het over hebben, want eigenlijk kan ik niet zonder. Ik surf vele malen rustiger over het internet dan voorheen. Ik werd echt gek van banners met reclame, reclame, reclame. Nu zelfs met bewegende videos ertussen. Grrrr. Sorry, maar ik zweer tegenwoordig bij een goede adblocker. Oké, ik weet ook wel dat je reclame-inkomsten tegenhoudt, maar daar heb ik iets op gevonden.
Daarom deze tip van de maand: installeer een adblocker voor Safari, maar wees sympathiek (lees verder wat ik hiermee bedoel).
Gebruik een adblocker maar wees sympathiek en blokkeer niet alles

Wat is een adblocker?
Een adblocker (oftewel een advertentiestopper) blokkeert het weergeven van advertenties in je browser (zoals Safari).
Voordelen
- Adblockers zijn goed voor je privacy. Een adblocker blokkeert namelijk ook veel tracking cookies en andere technieken die marketingbedrijven gebruiken om je te 'volgen' op internet. Daarmee tonen ze op basis van je surfgedrag gerichte advertenties, of maken een uitgebreider profiel van je.
- Adblockers maken het surfen sneller omdat je geen advertenties hoeft te laden.
- Met een adblocker loop je minder kans op malware via malafide advertenties.
- Op sommige websites ontnemen reclame-banners het leesgemak. Een adblocker maakt zulke websites weer rustiger en overzichtelijker.

meekijksessie
Adblock instellen
Bestel een meekijksessie voor hulp op afstand
Nadelen
- Door adblockers hebben websites minder advertentie-inkomsten. Daarom bieden sommige adblockers de mogelijkheid om handmatig een website niet te blokkeren zodat de website toch inkomsten kan genieten van haar banners. Vooral sympathiek als je hierdoor kleine bloggers steunt, door advertenties toe te staan.
- Soms word je met een adblocker simpelweg geweerd van een website: 'zet je adblocker uit, anders kom je niet verder’. Dat is vervelend.
- Een adblocker zorgt er soms voor dat een webpagina of bepaalde content (teksten, plaatjes, video's) niet juist wordt getoond in de browser. Om zo'n website toch goed te kunnen gebruiken, kun je hem aan de uitzonderingslijst van de adblocker toevoegen.
Twee soorten adblockers
Je hebt adblockers die je per browser moet installeren en je hebt adblockers die als stand-alone app op je Mac kunt draaien. Deze zullen dan een profiel in je netwerkinstellingen maken zodat het volledige internetverkeer van de Mac wordt gefilterd. Het voordeel hiervan is dat het advertenties tegenhoudt op alle browsers die je gebruikt op je Mac. Vaak kosten deze adblockers iets meer dan een individuele variant.
Adblocker voor alle browsers tegelijk
Wil je een goede stand-alone adblocker? Dan adviseer ik AdGuard van harte aan. Hiermee blokkeer je advertenties voor al je browsers tegelijk. Zoals Safari, Firefox, Opera en Chrome.
De beste adblocker voor Safari
Er zijn verschillende adblockers in omloop. De allerbeste en meest gebruikte heet Adblock Plus.
Adblock Plus is een Safari-extensie. Deze is door Apple goedgekeurd om met haar browser te gebruiken. Vandaar dat deze in de speciale afdeling voor Safari-extensies is opgenomen in de Mac App Store.


Meer in mijn masterclass: privacy
Wil je meer weten over deze functies en het gebruik in de praktijk? Kom dan naar mijn masterclass verbeter je privacy ›
Sympathiek
Nadat je Adblock Plus hebt geïnstalleerd, is het sympathiek van je om kleine blogs te sponsoren door hun te white-listen. Hierdoor zie jij weer advertenties op hun sites (sorry) maar krijgen ze ook geld van sponsoren die hun banners vertonen.
Het klinkt een beetje tegenstrijdig (vind ik) maar om een website toe te voegen aan de ‘toegestane websites’ die Adblock Plus mag doorlaten moet je de betaalde versie van Adblock Plus kopen. Normaal is deze gratis te gebruiken, maar om meer functies te ontgrendelen (waaronder de white list optie) ben je verplicht om de betaalde versie te nemen.
Zie het van de zonnige kant:
Betaal voor Adblock Plus (dan sponsor je de makers) en zorg dat kleine websites en blogs niet gefilterd worden door hun sites toe te voegen aan je persoonlijke acceptatielijst (zoals Adblock Plus het zelf noemt).
Veel surfplezier!
Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Groet! Richard