Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 27-07-2021 | update op 03-08-2021, 23:35 uur

Safari sneltoetsen downloaden als PDF. 

iOS 14.7 is uit, dit is er verbeterd

Safari sneltoetsen op een rijtje. Dit zijn mijn favoriete sneltoetsen voor Safari. Geef je Safari ervaring een boost en download deze gratis weggever. 

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
27 juli 2021

Safari is mijn favoriete browser.  

Safari gaat al wat jaartjes mee en Apple is trots op haar top-browser. Dat blijkt wel weer, want Apple heeft Safari een make-over gegeven in macOS Monterey [de opvolger van macOS Big Sur, die na de zomervakantie wordt verwacht].


Maar voordat het zover is, wil ik alvast mijn 5 favoriete sneltoetsen vertellen van mijn favoriete browser: Safari.


Safari is niet alleen een snelle en energie zuinige browser [vooral fijn als je op een MacBook werkt], maar maakt ook deel uit van Apple's ecosysteem. Dat merk je in de zin van gesynchroniseerde bladwijzers, geschiedenis en wachtwoorden. Het maakt daarbij niet uit of je Safari op je iMac, MacBook Pro, iPad of iPhone gebruikt. Alles werkt naadloos samen.


Heerlijk vind ik dat.


De Safari sneltoetsen die ik hieronder vertel, maakt het gebruik van Safari nog sneller [en prettiger]. Leer ze uit je hoofd en je surft straks over het internet als een pro.

Print deze 5 sneltoetsen en hang ze aan je monitor / iMac  

Download hier mijn gratis hand-out.

1. Sneltoets: adresbalk

De adresbalk in Safari heeft een dubbele functie: je typt daar een webadres of zoekterm. De adresbalk is altijd het startpunt van Safari.

Daarom staat deze sneltoets op nummer 1:

Safari

Plaats cursor in adresbalk:

command

L

2. Sneltoets: mail pagina

Snel een webpagina mailen? Dat doe je met onderstaande sneltoets. De titel van de pagina die je doorstuurt wordt automatisch in het onderwerp-veld gezet van je mailprogramma. Vooral dat laatste vind ik erg handig. Zo handig zelfs, dat ik nooit meer een URL kopieer en plak. Ik druk voortaan ⌘ + I. Super handig!

Safari

Mail een pagina:

command

i

3. Sneltoets: Reader

De Reader is inmiddels de troef van Safari. Ik geloof niet dat er andere browsers zijn die deze feature ook hebben. Echt ongelooflijk goed bedacht van Apple: de Reader. 


Zit je op een nieuwssite? Lees je een blogartikel met reclame links of rechts in beeld? Klik op het Reader-symbool in de menubalk [aan de linkerkant van het webadres]. Of druk de sneltoets ⌘ + ⇧ + R

Safari

Open de reader:

command

R

4. Sneltoets: Spatie

Deze sneltoets gebruik ik heel vaak. Eigenlijk altijd. Ik ben er verslaafd aan: de spatiebalk. Die zorgt ervoor dat je heel snel een stukje naar beneden scrolt op een webpagina. Eigenlijk is dat stukje heel precies de hoogte van het browser-venster. Dus hoe hoger je venster, hoe meer er gescrold wordt als je de spatie indrukt.


Je kan de webpagina ook naar boven schuiven door met twee vingers op je trackpad van boven naar beneden te bewegen. Maar die spatiebalk vind ik vaak toch fijner 😉

Safari

Pagina omhoog scrollen:

spatiebalk

5. Sneltoets: Foutje? Herstel laatst geopende tabbladen

Oops. Per ongeluk een tabblad gesloten? Druk ⌘ + ⇧ + T om deze snel weer te openen [vandaar die T in de sneltoets]. Het is magisch. Een ongelooflijk krachtige sneltoets, als je het mij vraagt.


Maar er is meer: je kan ook een overzicht zien van de laatst gesloten tabbladen. Dit is even wennen, want het werkt niet met een sneltoets maar simpelweg door lang te drukken op het plus-symbool rechtsboven in het Safari-venster [zie afbeelding]. 


Er verschijnt een drop-down-venster met alle tabbladen die je laatst gesloten hebt. Kan soms best handig zijn als je een recent bezochte pagina opnieuw wilt bezoeken en je weet het webadres niet meer.

Safari sneltoetsen

Print deze 5 sneltoetsen en hang ze aan je monitor / iMac  

Download hier mijn gratis hand-out.

Trucje: de terugknop kan meer dan je denkt

Teveel webpagina's achter elkaar geopend in hetzelfde venster? Je hoeft niet meer tig keer op de terugknop te drukken. Dat kan veel sneller:


Houd de terugknop van Safari lang ingedrukt en je ziet je geschiedenis op chronologische volgorde in een dropdown-menu. Klik op de pagina die je wilt bezoeken en je bent er meteen. Handig!


Dit trucje werkt ook op je iPhone of iPad.

Safari sneltoetsen

Bonus: Mega tip voor als je iets gaat zoeken in Google. 

Stel je gaat iets zoeken in Google en in de top 10 van resultaten zie je 4 potentiële websites die je wilt raadplegen. Wat ik dan altijd doe is deze 4 resultaten openen in een nieuw tabblad. Zodat mijn Google-resultaten netjes blijven staan. 


Je klikt dan met de ⌘ op een link en klaar ben je. De linkjes worden automatisch geopend in een nieuw tabblad. Echt handig!


NB Dit trucje werkt ook in andere zoekmachines zoals DuckDuckGo.

Dat was mijn tip weer voor vandaag. Fijn dat je geabonneerd bent op mijn Mac-tips.

Groet,

Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Meer tips voor macOS Big Sur?

Stel macOS Big Sur ietsje beter in met deze instellingen. Zodat je Mac weer ietsje sneller is. Inclusief een verborgen instelling die iedereen moet weten.

Over mij

Richard Pijs

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers.

Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring en waanzinnig grote kennis wijst hij jou de weg in de wereld van Apple.

Meer dan 400 klanten heeft hij ondertussen geholpen. Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips