Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 18-05-2021 | update op 21-07-2021, 00:06 uur

Blokkeer advertenties, malware en trackers met AdGuard. 

macOS Big Sur 11.3 is uit

Veel websites die je bezoekt laten advertenties zien en als je pech hebt wordt je de dupe van een tracker of zelfs malware. Dit zorgt er helaas voor dat websites trager inladen en het vormt zelfs een veiligheidsrisico. 

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
18 mei 2021

Geen advertenties meer in Safari

Geen advertenties meer in Safari klinkt heerlijk, maar ik weet ook wel dat bepaalde websites inkomsten mislopen als we met z'n allen massaal alle advertenties van het web blokkeren. Mocht je bepaalde websites een warm hart toedragen dan kan je altijd nog de adblocker uitschakelen [die je hebt draaien]. Als je tenminste de moeite hiervoor wilt nemen.

Los daarvan vind ik vooral het volgen niet fijn van bepaalde websites. Normaal merk je daar niet zoveel van maar als je het ineens wél merkt dan schrik je toch wel een beetje. 


Advertenties in Instagram

Dat overkwam mij toen ik op een middag op mijn Mac in Safari wat online winkels had bezocht. In de avond opende ik Instagram op mijn iPhone en zag ik, tot mijn schrik, advertenties die te maken hadden met mijn surfgedrag eerder op de dag [van mijn Mac].

Nu wist ik wel dat alles met elkaar in verbinding staat, maar zo zout had ik het nog niet gegeten. Dus ging ik op zoek naar een oplossing.

Die vond ik in AdGuard, een fijne [maar vooral een bijzondere] manier om advertenties te blokkeren en je privacy te beschermen.

1

In macOS Big Sur staat de systeem-brede bescherming in beeld bij de netwerkinstellingen

AdGuard voor macOS

Blokkeer advertenties in Safari, en tegelijk ook in Firefox, Chrome of Opera met AdGuard. 

Je stelt het 1x in en je het werkt voor alle browsers op je Mac. Ideaal. 


AdGuard als aparte app

AdGuard is een browser-extensie maar het is ook een aparte app voor je Mac. In dit artikel bespreek ik de Mac-app. Want die heeft een groot voordeel: de AdGuard app voorziet alle browsers tegelijk van de bescherming die je wilt.

Je installeert AdGuard en je profiteert meteen op je hele systeem van bescherming.

Het maakt niet uit welke browser je gebruikt. AdGuard is altijd actief en laat via het symbool in de menubalk zien dat je veilig zit. Je kan AdGuard eventjes uitschakelen via de menubalk als bepaalde websites niet goed werken, maar dat komt zelden voor.

Engelstalige handleiding van de installatie van AdGuard op de Mac

Blokkeer advertenties, malware en trackers met AdGuard.

Neem AdGuard 14 dagen op proef
Via de website van AdGuard

AdGuard in actie

Hieronder zie je twee voorbeelden van dezelfde website. Eerst laat ik een website zien als AdGuard uitstaat. Je ziet bijvoorbeeld op de website van de Volkskrant twee grote advertenties in beeld verschijnen. Dat leest niet lekker. Oplossing: Activeer AdGuard in de menubalk van je Mac*. De advertenties zullen dan verborgen zijn als je dezelfde pagina opnieuw bezoekt [zie voorbeeld 2 hieronder].

*) Uiteraard alleen van toepassing als je AdGuard hebt geinstalleerd op je Mac

Voorbeeld van een website zonder bescherming of blokkades van AdGuard. Je ziet een grote advertentie boven in beeld en een advertentie in de rechterkolom.

Voorbeeld van een dezelfde website met bescherming van AdGuard. Je ziet geen advertenties meer.

AdGuard Pro voor iOS

Als je tevreden bent met AdGuard, dan kan je ook de iOS-versie installeren. AdGuard bestaat al een tijdje en je vindt daarom ook twee verschillende versies in de App Store. Mijn advies is om AdGuard Pro te kopen en te installeren. Als je gebruikmaakt van ‘gezinsdelen’ dan hoef je de app maar een keer aan te schaffen en kan iedereen binnen je gezin de AdGuard-app installeren en gebruiken.

Meer informatie over de iOS-versie staat hier

PRO TIP: AdGuard Home
Je kan met AdGuard Home al je internetverkeer laten filteren voor iedere gebruiker. Zonder dat je dit op elk apparaat hoeft in te stellen. Meer informatie [Engelstalig] over AdGuard Home

Niet meer volgen

Ik surf een stuk prettiger op internet nu ik minder last heb van advertenties. Een fijne gedachte dat ik minder gevolgd wordt en dat malware buiten de deur wordt gehouden.


Als laatste geef ik je nog een extra tip om ook nog deze veiligheidsinstellingen te controleren.

groetjes, richard

lees ook

Meer tips voor macOS Big Sur?

Stel macOS Big Sur ietsje beter in met deze instellingen. Zodat je Mac weer ietsje sneller is. Inclusief een verborgen instelling die iedereen moet weten.

Over mij

Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers. Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring wijst hij jou de weg in de wereld van Apple. Meer dan 470 klanten heeft hij ondertussen geholpen. 


Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips