Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 07-11-2022 | Dit artikel is bijgewerkt op 21-11-2022, 22:06 uur

Voordelen van iCloud

Ik vind het nemen van een abonnement in iCloud een goede keuze. Maar het is niet per se voor iedereen interessant. Wanneer is het nemen van een iCloud-abonnement verstandig? Wat zijn de voordelen van iCloud? Wat kun je ermee? In dit artikel leg ik het uit.

iCloud voordelen
geheugen uitbreiden Mac

Door Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher

iCloud heb je sowieso

Heb je een Mac of een iPhone of een iPad? Dan heb je vast een Apple ID aangemaakt of aangezet. Dat is handig want met een Apple ID verbind je elke apparaat van Apple met elkaar. Je maakt dan gebruik van het Apple-ecosysteem.

Bij een Apple ID krijg je altijd gratis 5 GB opslagruimte in iCloud.

Dit kan voldoende zijn als je op het betreffende Apple-apparaat genoeg opslag hebt. Heb je bijvoorbeeld een iPhone met veel opslag, zoals 256 GB? Dan hoef je niet per se je foto’s op te slaan in iCloud. Je bewaard ze gewoon lokaal op je toestel. Simpel en overzichtelijk.

Gebruik iCloud Drive als je ruimte tekort komt

 

Meer opslag op een iPhone met iCloud-foto’s

Stel dat de opslagruimte van je iPhone (bijna) vol is. Grote kans dat dit komt door teveel foto's en video's op je toestel. Je kan dan iCloud-foto's inschakelen om je lokale iPhone-opslag te ontlasten. 

Het nemen van een iCloud-abonnement is dan een goed idee.

iCloud-foto's overzicht

Links: iCloud-foto's is ingeschakeld op de iPhone. Rechts: iCloud-opslag overzicht op de Mac. Beide schermen tonen dezelfde info: 38,18 GB wordt bewaard in iCloud en de lokale opslag op de iPhone wordt ontlast. Het vinkje achter 'Optimaliseer iPhone-opslag' moet hiervoor aanstaan.

Vergroot je opslag op de Mac met iCloud Drive

Heb je een Mac met interne opslag van 128 GB, 251 GB of 500 GB? Dan kan het verstandig zijn om gebruik te maken van iCloud Drive.

Je vergroot er -als het ware- je opslagcapaciteit mee. 


Zo schakel je iCloud Drive in

Heb je te weinig ruimte op je Mac? Maak dan gebruik van een iCloud-abonnement en schakel iCloud Drive in.

iCloud Drive aanzetten

1: Open Apple ID via Systeemvoorkeuren op de Mac. 2: Vink iCloud Drive aan en klik op Opties. 3: Zet het vinkje aan bij Map Bureaublad en documenten.

Mac-hulp op afstand

meekijksessie

iCloud instellen

Kies het juiste abonnement


Optimaliseer Mac-opslag

Nadat je een iCloud-abonnement hebt genomen kan je iCloud Drive inschakelen op je Mac (zie illustratie hierboven). Daarna kan je 'Optimaliseer Mac-opslag' aanzetten. 

Dit is een magische functie. Want hierdoor worden de bestanden die je al een tijdje niet hebt geopend, verplaatst naar de iCloud Drive. Daarvoor hoef je helemaal niets te doen. Dit gaat volledig automatisch. 

Geweldig vind ik dat.

Opslag-overzicht op de Mac

1: De opslag van deze Mac zit bijna vol.  2: Opslagoverzicht nadat 'Optimaliseer Mac-opslag' is geactiveerd (alleen toegankelijk na het afsluiten van een iCloud-abonnement).

Conclusie:

iCloud is alleen interessant als je:

  • Onvoldoende opslag hebt op je Apple-apparaat
  • Vanaf elk Apple-apparaat toegang wilt hebben tot je bestanden
  • Je een reservekopie van je iPhone wilt maken in de cloud*


*) Niet alle je gegevens worden in de reservekopie opgeslagen. Wil je dat wel? Dan kan je beter een reservekopie maken via je Mac

iCloud prijzen

Prijs

GB

gratis

5 GB

€ 0,99 p/mnd

50 GB

€ 2,99 p/mnd

200 GB

€ 9,99 p/mnd

2 TB


Extra functies bij iCloud+

Bij elk betaald iCloud-abonnement wordt je iCloud omgezet in iCloud+. Dat gebeurt automatisch en geeft je de volgende extra functies die je voorheen niet had:

  • Privédoorgifte in iCloud: Verbergt je IP-adres in Safari
  • Verberg mijn e-mailadres: Maak unieke, willekeurige e-mailadressen aan die berichten naar je persoonlijke inbox doorsturen
  • Delen met gezin: Je kan de iCloud Drive delen met je gezin. Heb je bijvoorbeeld het 200 GB abonnement? Dan kan je deze opslag delen, zodat ook gezinsleden meer iCloud-opslag hebben
Masterclass

Meer in mijn masterclass

Wil je meer weten over de privacy functies in Mail en Safari? Neem dan een kijkje naar mijn Masterclass Privacy op de Mac ›


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Richard Pijs emoji

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Apple expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard

Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips