Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 05-10-2019 | update op 02-11-2021, 21:07 uur

Voorbereiden op macOS Catalina

[update] macOS Catalina installeren. Lees hier hoe jij je Mac veilig kan updaten naar versie 10.15.7. Controleer in ieder geval je programma’s.

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
01 okt 2019 | ge-update op 2 november april 2021

De opvolger van macOS Mojave heet macOS Catalina. Deze versie van het Mac-besturingssysteem is vernoemd naar een rotsachtig eiland voor de kust van Californië, vandaar dat je meteen een nieuwe (dynamische) bureaubladafbeelding erbij krijgt van dit eiland 😉

💡 macOS Catalina is sinds oktober 2021 het oudste besturingssysteem van Apple waarvoor beveiligingsupdates worden uitgebracht.


Na het installeren van macOS Catalina werken sommige programma's die je op macOS Mojave / macOS High Sierra kon draaien mogelijk niet meer. macOS Catalina is helemaal overgestapt naar 64-bits apps. 


Controleer alvorens je gaat updaten welke programma's niet meer werken met macOS Catalina. Zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.


Het is belangrijk om je goed voor te bereiden.

macOS Catalina wel of niet zichtbaar in Software-update

Om de update naar macOS Catalina uit te voeren is het belangrijk te weten vanaf welk besturingssysteem je hebt. 

De update van macOS Catalina staat niet standaard voor je klaar.

Apple heeft deze bewust verborgen zodat je gaat updaten naar het hoogst mogelijke macOS wat jouw Mac aankan. Leuk en handig bedacht van Apple, maar in de praktijk is dit niet altijd aan te raden. 


Mac Expert verbeterjemac

Mijn advies: als je een Mac hebt die ouder is dan 2019 en je kan daar macOS Catalina op draaien, doe dat dan ook. Tenzij je per se, om wat voor reden dan ook, een hoger macOS wilt. Lees dan verder in mijn upgrade-gids

van macOS Mojave naar macOS Catalina optie 1

Heb je macOS Mojave? Dan bestaat de kans dat macOS Catalina klaar staat in de Software-updates.

1. Ga naar Apple-menu > Systeemvoorkeuren

2. Open Software-updates

3. Controleer of er updates zijn. Staat hier macOS Catalina (zoals op de afbeelding hieronder) druk dan op de knop 'Werk nu bij' en volg de aanwijzingen op het scherm

4. Klaar

Installeer macOS Catalina

van macOS Mojave naar macOS Catalina optie 2 

Heb je macOS Mojave maar staat macOS Big Sur of macOS Monterey voor je klaar, In plaats van macOS Catalina zoals op de afbeelding hierboven? Dan kan je via onderstaande verborgen link macOS Catalina downloaden. Succes!

Mac App Store

macOS Catalina

Diensten

macOS Catalina

Versie 10.15.7

Oude Wacom-tekentablet werkt niet

Heb jij nog een oud tekentablet van Wacom? Dan is het opletten geblazen. Want Wacom Intuos 3 tablets zijn niet compatible met de laatste driver die je moet installeren onder macOS Catalina of hoger.

Heb je een ander Intuos model, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand en kan je je tekentablet gewoon blijven gebruiken. Maar voor de zekerheid kan je het even controleren:

Naar www.wacom.com/releasenotes

De enige manier is dan om een nieuwere Wacom tablet te kopen.

iTunes verdwijnt, wat nu?

iTunes bestaat 18 jaar (!) en verdwijnt met de update van macOS Catalina. Dat is gek want iTunes was een superbekende app op de Mac, maar brak een beetje uit zijn voegen doordat het meer was dan alleen een muziek-app. Je kon er ook je iPhone mee synchroniseren, films mee kijken en podcasts mee luisteren.

Dat gebeurt vanaf nu in aparte apps:

iTunes verdwijnt

iTunes maakt plaats voor drie nieuwe apps: Muziek, Podcasts en TV

 1. 1
  Muziek-app een uitgeklede versie van iTunes met de focus op muziek en natuurlijk de mogelijkheid om je te abonneren op Apple Music de tegenhanger van Spotify
 2. 2
  Podcasts-app
 3. 3
  TV-app de Mac-versie van Apple TV, waar je o.a. je gekochte films kan bekijken

Reservekopie iPhone via de Finder

Doordat iTunes nu niet meer bestaat is het maken van een reservekopie van je iPhone of iPad ondergebracht in de Finder. Het werkt een beetje alsof je een externe schijf aansluit. Je iDevice is voortaan te zien in de navigatiekolom. Meer info hierover kan je lezen op de site van Apple: Synchroniseren in FinderNieuw in Catalina

 • Naast de opsplitsing van iTunes heb je ook de mogelijkheid om je iPad Pro als tweede scherm aan te sluiten op je Mac via Sidecar.
 • De Foto's-app laat op een andere manier je foto's zien, net zoals op je iPhone.
 • Notities en Herinneringen zijn compatible met de nieuwe vormgeving van iOS.
 • Schermtijd komt naar de Mac.

Wat is er nieuw?

macOS Catalina features


Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard
Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen.

Dat doe ik op vier verschillende manieren: met een meekijksessie, met een strippenkaart, met een huisbezoek, of je komt langs.

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Lees elke week mijn must-read Mac-tip per e-mail en bezoek mijn Instagram.

Mac-tips