Leestijd min.

Voorbereiden op macOS Catalina

[update] macOS Catalina updaten. Lees hier hoe jij je Mac veilig kan updaten naar versie 10.15.7. Controleer in ieder geval je programma’s.

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
01 okt 2019 | ge-update op 28 april 2021

De opvolger van macOS Mojave heet macOS Catalina. Deze versie van het Mac-besturingssysteem is vernoemd naar een rotsachtig eiland voor de kust van Californië, vandaar dat je meteen een nieuwe (dynamische) bureaubladafbeelding erbij krijgt van dit eiland 😉

In deze versie zijn een aantal veranderingen aangebracht en krijgt je Mac er een aantal nieuwe functies bij. Belangrijk om te weten is dat iTunes verdwijnt. Je krijgt hier 3 nieuwe apps voor in de plaats. Ook heb je kans dat niet elk programma blijft werken in Catalina.

Controleer alvorens je gaat updaten welke programma's niet meer werken met macOS Catalina of hoger. Zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Het is belangrijk om je goed voor te bereiden. 

Installeer macOS Catalina

Wacom Intuos 3 werkt niet

Heb jij nog een oud tekentablet van Wacom? Dan is het opletten geblazen. Want Wacom Intuos 3 tablets zijn niet compatible met de laatste driver die je moet installeren onder macOS Catalina of hoger.

Heb je een ander Intuos model, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand en kan je je tekentablet gewoon blijven gebruiken. Maar voor de zekerheid kan je het even controleren:

Naar www.wacom.com/releasenotes

De enige manier is dan om een nieuwere Wacom tablet [te kopen en] aan te sluiten in macOS Catalina.

iTunes verdwijnt, wat nu?

iTunes bestaat 18 jaar (!) en verdwijnt met de update van macOS Catalina. Dat is gek want iTunes was een superbekende app op de Mac, maar brak een beetje uit zijn voegen doordat het meer was dan alleen een muziek-app. Je kon er ook je iPhone mee synchroniseren, films mee kijken en podcasts mee luisteren. Dat gebeurt vanaf nu in aparte apps:

  1. 1
    Muziek-app een uitgeklede versie van iTunes met de focus op muziek en natuurlijk de mogelijkheid om je te abonneren op Apple Music de tegenhanger van Spotify
  2. 2
    Podcasts-app
  3. 3
    TV-app de Mac-versie van Apple TV, waar je o.a. je gekochte films kan bekijken

Reservekopie iPhone

Doordat iTunes nu niet meer bestaat is het maken van een reservekopie van je iPhone of iPad ondergebracht in de Finder. Het werkt een beetje alsof je een externe schijf aansluit. Je iDevice is voortaan te zien in de navigatiekolom. Meer info hierover kan je lezen op de site van Apple: Synchroniseren in Finder


Wat is er nieuw?

Naast de opsplitsing van iTunes heb je ook de mogelijkheid om je iPad Pro als tweede scherm aan te sluiten op je Mac [middels Sidecar], je Foto-app laat op een andere manier je foto's zien [net zoals op je iPhone vanaf iOS 13], Notities en Herinneringen zijn compatible met de nieuwe vormgeving van iOS 13, en schermtijd komt naar de Mac.

Tips in je mailbox

Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt gehad. Ik ben dol op tips uitdelen. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je aan.

Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Facebook

Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Instagram

Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers en is gek op films

Abonneer je op
Mac-tips & advies

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande Mac-tip hebt gehad.

Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip soms met belangrijk advies. Daarom adviseer ik om je te abonneren, zodat je via e-mail een seintje krijgt dat er een nieuw advies voor je klaarstaat.

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is eigenaar van Studio PAKK grafisch ontwerpstudio en is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 kwam hij in aanraking met Apple op de grafische school en sindsdien groeit zijn kennis over alle mogelijke Apple producten. Hij besloot in de zomer van 2015 Verbeterjemac op te richten om meer mensen te helpen, dan uit zijn eigen netwerk. Richard is groot filmfan en kijkt wekelijks films op zijn beamer thuis. Meer ›


Meer Mac-tips

Abonneer op de laatste Mac-adviezen

Mis nooit meer een belangrijke Mac-tip