Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 31-05-2019 | update op 02-11-2021, 22:34 uur

Oude programma’s werken niet meer op je Mac.

Sinds eind oktober 2021 is macOS Catalina versie 10.15 het oudste besturingssysteem waarvoor beveiligingsupdates worden uitgebracht. 

Heb jij een ouder macOS dan is updaten aan te raden. Maar pas op, want oude software werkt niet meer met macOS Catalina.

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
31 mei 2019 | ge-update op 2 november 2021

Oude apps werken niet meer

Programma's die op je Mac staan als 32-bits programma's werken niet meer in macOS Catalina en hoger.

Dus als je macOS Catalina wilt installeren (of macOS Big Sur of macOS Monterey) moet je even opletten of je programma's daarin blijven werken.

Gebruik jij nog een oude versie van Microsoft Word? Of heb je nog een oude versie van InDesign draaien? Dan wil ik je alvast waarschuwen dat deze oudere versies niet meer werken in macOS Catalina of hoger.

Zo herken je ze. De oudere versies van Microsoft en Adobe. Heb je een van deze symbolen in je dock staan [zie afbeelding] dan is het oppassen geblazen. Deze verouderde programma's zijn namelijk 32-bits en werken niet meer met de opvolger van macOS Mojave.

64-bits vanaf macOS Catalina en hoger

Heb je een abonnement op de nieuwste versie van Office en/of een abonnement op de Creative Cloud van Adobe dan hoef je nergens bang voor te zijn.

Gebruik je nog andere programma's of kleine programmaatjes op je Mac dan is het slim om even te controleren of die inmiddels al bijwerkt zijn naar 64-bits.

Controleer of je verouderde 32-bits programma’s hebt in macOS Mojave

Als je macOS Mojave hebt volg onderstaande stappen om te zien welke programma’s niet meer werken in macOS Catalina.

1. Open Systeeminformatie

Klik op het Apple-menu linksboven in je menubalk en houdt de optietoets ingedrukt. Klik daarna op 'Systeeminformatie...'

2. Systeeminformatie > Verouderde software

Heb je macOS Mojave dan zie je in het venster van Systeeminformatie het onderdeel 'Verouderde software' staan onder het hoofdstuk Software. Hier kan je zien welke software verouderd is, oftewel welke software 32-bits is.

Controleer of je verouderde 32-bits programma’s hebt in macOS High Sierra

Heb je nog een ouder besturingssysteem dan macOS Mojave dan werkt bovenstaande methode iets anders. Want het Systeeminformatie-venster heeft dan geen onderdeel 'Verouderde software'. Je moet dan klikken op 'Programma's en elk programma in de lijst aan de rechterkant telkens afzonderlijk aanklikken om te zien of deze wel of niet 64-bits is.

Let op nadat je op 'Programma's' hebt geklikt kan het even een paar minuten duren voordat de programmalijst uitgelezen is. Even geduld dus hiervoor.

64-bits controle met een app

Er bestaat een app die je programmamap scant en verteld welke apps 64-bits zijn. Super handig! Deze app heet Go64 en die kan je hier downloaden

Over mij

Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers. Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring wijst hij jou de weg in de wereld van Apple. Meer dan 470 klanten heeft hij ondertussen geholpen. 


Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips