macOS Mojave niet updaten met verouderde software |  verbeterjemac

​Oude programma’s werken straks niet meer op je Mac.

​Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Binnenkort komt macOS Catalina uit. Maar pas op. Update niet te snel naar dit besturingssysteem. Want er is iets bijzonders aan de hand met deze update. Sommige programma’s worden na deze update buiten werking gezet. Dat is natuurlijk enorm erg. Hoe dat precies zit en waarom Apple dit doet lees je hieronder.

Wil je er zeker van zijn dat deze update niet automatisch wordt geïnstalleerd, schakel dan ‘installeer macOS-updates’ uit via: Apple-menu > Systeemvoorkeuren > Software-updates > Geavanceerd...

Gebruik jij nog een oude versie van Microsoft Word? Of heb je nog een oude versie van InDesign draaien? Dan wil ik je alvast waarschuwen dat deze versie niet meer werkt op de nieuwe update van macOS.

Zo herken je ze. De oudere versies van Microsoft en Adobe​. Heb je een van deze symbolen in je dock staan [zie afbeelding] dan is het oppassen geblazen. Deze programma's zijn namelijk 32-bits en werken niet meer met de opvolger van macOS Mojave.

​Weet jij hoe je je Mac veilig houdt?

In deze checklist staat alles netjes op een rijtje, zodat je nooit meer een update vergeet. Zelfs niet degene die verder verstopt zitten dan je denkt.

Verouderde (32-bits) programma’s werken straks niet meer. Apple brengt elke gebruiker die een 32-bits programma's opstart op de hoogte met ​een pop-up waarschuwing.

Deze melding verschijnt om de 30 dagen opnieuw.

Jij kan er niets aan doen maar wel de softwarefabrikant. Die zou ​eigenlijk een nieuwe versie van de software moeten uitbrengen. ​Die dan 64-bits moet zijn. Pas dan werkt het programma op de opvolger van macOS Mojave.

Ben je helemaal veilig?

Heb je de nieuwe versie van Office en/of een abonnement op de Creative Cloud van Adobe dan hoef je nergens bang voor te zijn. Maar gebruik je nog andere programma's of kleine programmaatjes op je Mac dan is het slim om even te controleren of die inmiddels al bijwerkt zijn naar 64-bits. Zie hieronder hoe je dat kan checken.

Doe de zelftest

Wat is 32-bits?

Je Apple computer gebruikt geavanceerde technologie. Een moderne Mac gebruikt krachtige 64-bits processors om snellere systeemprestaties mogelijk te maken. Maar daarvoor moeten je programma's ook net zo geavanceerd zijn en dus ook 64-bits zijn. Je haalt veel meer uit je Mac als je programma's 64-bits zijn. Dan pas ben je verzekerd van de beste prestaties.

​-

Controleer of je ​verouderde 32-bits programma’s hebt

Als je macOS Mojave hebt dan werkt het iets gemakkelijker dan een systeemversie daarvoor. Volg onderstaande stappen om te zien welke programma’s straks niet meer werken in de opvolger van macOS Mojave.

1

​Open Systeeminformatie

Klik op het Apple-menu linksboven in je menubalk en houdt de optietoets ingedrukt. Klik daarna op 'Systeeminformatie...'

2

​Venster Systeeminformatie

Heb je macOS Mojave dan zie je in het venster van Systeeminformatie het onderdeel 'Verouderde software' staan onder het hoofdstuk Software. Hier kan je zien welke software verouders is, oftewel welke software 32-bits is.

​Klik op de afbeelding voor een vergroting

3

​Heb je geen macOS Mojave?

​Heb je nog een ouder besturingssysteem dan macOS Mojave dan werkt bovenstaande methode iets anders. Want het Systeeminformatie-venster heeft dan geen onderdeel '​Verouderde software'. Je moet dan klikken op 'Programma's en elk programma in de lijst aan de rechterkant telkens afzonderlijk aanklikken om te zien of deze wel of niet 64-bits is. ⚠️ Let op nadat je op 'Programma's' hebt geklikt kan het even een paar minuten duren voordat de programmalijst uitgelezen is. Even gedult dus hiervoor.

​Klik op de afbeelding voor een vergroting

Vanaf eind 2019 geen 32-bits apps meer op de Mac

Waarom doet Apple dit? Hoewel de meeste apps inmiddels geüpdatet zijn, hebben ontwikkelaars nog tot eind oktober 2019 om de laatste 32-bits apps aan te passen. Heel gek is dat niet, want ondersteuning voor 64-bits werd bijna tien jaar geleden in OS X 10.6 Snow Leopard geïntroduceerd. Waarom Apple heeft gekozen voor deze aanpak kan je hier lezen:

→ www.support.apple.com/nl-nl/HT208436

​Mac App Store

Hoe zit het met apps uit de Mac App Store? ​Apple heeft nieuwe 32-bits apps al uitgesloten van plaatsingen in de Mac App Store (dit gebeurde al in januari) en vereiste dat app-updates van bestaande apps omgezet moeten worden naar 64-bit.

Niet updaten

Buiten de Mac App Store kan alles: ontwikkelaars kunnen doorgaan met het uitbrengen van 32-bits software zolang ze maar willen vanaf hun eigen sites. Alleen gaat Apple dit niet meer ondersteunen in de update na macOS Mojave. Je kan ze dus gewoon blijven gebruiken zolang je straks [eind oktober 2019] niet update naar macOS 10.15.

Als Apple zijn update-schema blijft behouden dan zal je Mojave tot eind 2020 kunnen blijven gebruiken met beveiligingsupdates. Daarna is het de vraag of Apple Mojave blijft updaten. Het laatste systeem wat nu nog wordt ondersteund qua beveiligingsupdates is Mac OS X El Capitan. En die is zelfs al langer dan een jaar uit de running. Dus misschien blijft Apple macOS Mojave ook wel langer dan 2020 nog ondersteunen.

​Werkt jouw Adobe software nog op jouw Mac? Doe de test. #32bits #somsNietUpdaten

Click to Tweet

​Tips in je mailbox

Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt gehad. Ik ben dol op tips uitdelen. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meldt je aan.

​Richard

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Facebook

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Instagram

​Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers
en is gek op films