Verbeter

je Mac,net als

Geholpen door → Richard Pijs
VIP

Vraagteken bij opstarten

Verbeter je Mac, net als Stefan van Ham, Den Bosch

Stefan (liftoff.nl) met zijn gemaakte MacBook Air

Verbeter je Mac, net als Stefan

Vraagteken Mac opstarten

Een vraagteken verscheen in beeld tijdens het opstarten

Het is altijd vervelend wanneer er iets misgaat met je computer, vooral als het je werk belemmert. Stefan had hetzelfde probleem toen er een vraagteken verscheen op zijn Mac. Gelukkig kon ik hem helpen en zijn zorgen wegnemen.

Wissen en installeren
Na onderzoek ontdekte ik dat het wissen van zijn Mac de oplossing was om het probleem te verhelpen. Maar Stefan was bezorgd dat hij al zijn bestanden zou verliezen. Gelukkig herinnerde ik me een alternatieve methode om toegang te krijgen tot zijn gecrashte computer. Op die manier kon ik zijn thuismap zien en ervoor zorgen dat zijn belangrijke bestanden veilig waren.

Veilig in iCloud Drive
Om Stefan gerust te stellen, vroeg ik hem om op zijn iPhone de app 'Bestanden' te openen en de inhoud van zijn iCloud drive te controleren. Gelukkig ontdekte hij dat zijn bureaublad en documenten veilig waren opgeslagen in iCloud drive. Dit betekende dat ik zijn Mac kon wissen zonder dat hij zich zorgen hoefde te maken over het verlies van zijn waardevolle bestanden.

Klaar binnen een uur
Na een uur kon Stefan zijn Mac ophalen en weer aan het werk gaan. Hij was super blij dat zijn probleem was opgelost en dat zijn bestanden automatisch weer op zijn Mac werden gedownload nadat hij zelf, thuis, iCloud zou activeren.

Conclusie
Dit voorval benadrukt hoe fijn het is om bestanden op te slaan in iCloud Drive. Zo kon ik zonder dat ik eerst een back-up hoefde te maken (wat kosten bespaarde voor Stefan) zijn Mac wissen en macOS opnieuw installeren.

macOS keuze
Stefans Mac mocht dus worden gewist. Dan is de vraag meteen welke versie van macOS mag ik installeren. Ik heb ze allemaal in huis, de officiële installers van de besturingssystemen van Apple:

  • OS X 10.10 Yosemite (2014)
  • OS X 10.11 El Capitan (2015)
  • macOS Sierra 10.12 (2016)
  • macOS High Sierra 10.13 (2017)
  • macOS Mojave 10.14 (sep 2018)
  • macOS Catalina 10.15 (sep 2019)
  • macOS Big Sur, versie 11 (nov 2020)
  • macOS Monterey, versie 12 (okt 2021)
  • macOS Ventura, versie 13 (okt 2022)
  • macOS Sonoma, versie 14 (verwacht ik eind okt 2023 te hebben)

Stefans MacBook Air was ouder dan 2020 daarom geldt de regel: hoe nieuwer macOS, hoe trager je Mac.

macOS Big Sur
Voor Stefan was de keuze simpel. Zijn Mac (uit 2013) kon alleen nog maar macOS Big Sur aan als hoogste macOS.

Gelukkig wordt macOS Big Sur nog veilig gehouden door Apple. Maar dat duurt niet lang. Hier lees je welke macOS systemen veilig zijn

Hulp nabij
Dus onthoud, als er ooit een vraagteken verschijnt op je Mac, maak je geen zorgen. Er is altijd een oplossing en het veiligstellen van je bestanden is mogelijk. En als je hulp nodig hebt, kun je altijd mij bellen of mailen.

Bestanden app op iPhone

Via de app Bestanden kon Stefan zien dat zijn bestanden veilig waren

Veel beter

Wil je ook blij gemaakt worden met je Mac? Maak dan een afspraak

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Richard Pijs

Over Verbeterjemac

Ha, ik ben Richard

Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij