Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 24-10-2022 | Dit artikel is bijgewerkt op 19-05-2023, 13:50 uur

macOS Ventura wel of niet updaten?

Sinds 18 mei 2023 zijn er beveiligingsupdates uitgebracht voor macOS Big Sur, macOS Monterey en macOS Ventura.

Als je Mac niet te oud is, kun je macOS Ventura installeren. Maar is updaten wel of niet verstandig? 

macOS Ventura wel of niet updaten?
geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher

macOS Ventura wel of niet installeren?

Het is altijd de vraag of je wel of niet mag updaten bij het verschijnen van een gloednieuw besturingssysteem. Want soms kunnen er nog foutjes inzitten of kunnen je programma’s niet helemaal lekker lopen. 

Ontvangers van mijn gratis wekelijkse Mac-tips-mail weten het al: macOS Ventura 13 is op 24 oktober 2022 beschikbaar gekomen. Deze was echter nog niet helemaal bug-vrij. Met name Adobe apps werkten soms niet helemaal lekker. 


macOS Ventura mag inmiddels geïnstalleerd worden

Het heeft even geduurd maar na veel testen (1) kan ik met een opgelucht hart adviseren om te updaten naar macOS Ventura.

Maar alleen als je een Mac hebt uit 2020 of nieuwer. 

Heb je een oudere Mac dan blijf ik bij mijn advies om minimaal macOS Big Sur of maximaal macOS Monterey te gebruiken. Deze twee oudere besturingssystemen zijn bij het uitbrengen van de macOS Ventura update ook voorzien van beveiligingsupdates.

(1) Probleem 1: Photoshop had een bug in macOS Ventura deze is inmiddels hersteld bij de laatste Photoshop versie 2023. Probleem 2: macOS Ventura versie 13.2 bleek mogelijk een bug te hebben op de poorten van je Mac. USB-drives en SD-cards konden mogelijk niet meer gelezen worden. Ik heb dit getest op een intel iMac en een MacBook Pro met M1-chip, alles werkt naar behoren.


Macs vanaf bouwjaar 2020 

Als je een Mac hebt uit bouwjaar 2020 of nieuwer, dan heb je waarschijnlijk een Mac met de M1-chip. Daarop werkt macOS Ventura nog een tandje beter dan op Intel-Macs. In dat geval adviseer ik macOS Ventura te installeren, en als je dat nog niet gedaan hebt, deze te updaten naar versie 13.4 (verschenen op 18 mei 2023).


Oudere Macs

Heb je een oudere Mac? Lees dan mijn software-update-gids door wat je het beste kunt doen.

Advies: Kies voorzichtig

Heb je een Mac bouwjaar 2019 of ouder? Lees dan mijn advies wat verstandig is.

Ventura en Adobe

Gebruik je Adobe software? Dan kan het zijn dat Adobe Photoshop niet goed werkt als je bestanden wilt bewaren. Adobe InDesign en Adobe Illustrator werken inmiddels prima. Ook is er een bug aanwezig in het overkoepelende app 'Creative Cloud'. Dit is de hub die al je adobe apps up-to-date houdt.


Lees op de website van Adobe hoe erg de problemen zijn om zelf te bepalen of je durft te updaten. Ik denk dat het wel meevalt en dat er bij ergernissen altijd omheen te werken valt. 


Ik heb -een tijdje terug- Adobe Creative Cloud en Adobe Photoshop 2023 getest op een Mac met M1-chip met macOS Ventura versie 13.1 en geen problemen aangetroffen. 

Ventura en Microsoft

Gebruik je Office 365? Oftewel Microsoft 365? De nieuwe verzamelnaam voor programma’s als Word, Excel en PowerPoint. Dan zit je goed met macOS Ventura.

Dit zegt Microsoft over Ventura

Automatische updates uit

Wil je nog even wachten met macOS Ventura versie 13? Dan is het verstandig om 'automatische updates' uit te schakelen. Zo weet je zeker dat je Mac niet per ongeluk een macOS update installeert. 


Zo schakel je automatische updates uit:

macOS Ventura overslaan

1. Open 'Software-update' in je Systeemvoorkeuren

2. Druk NIET op deze knop

3. Druk op de blauwe tekst 'Meer info...' om je huidige macOS te updaten

4. Zet dit vinkje uit (je kan bij de knop 'Geavanceerd' nog even alle vinkjes uitzetten. Zo weet je zeker dat er niet per ongeluk iets automatisch wordt bijgewerkt.

Meer over macOS Ventura staat op de website van Apple
www.apple.com/nl/macos/ventura/

Werk oudere macOS bij

Niet iedereen kan macOS Ventura installeren. Als je een oudere Mac hebt val je buiten de boot. 

Kan je wel updaten naar macOS Ventura? Dan heb je mijn goedkeuring. Heb je een te oude Mac voor Ventura? Update dan je huidige macOS. Apple heeft namelijk op 27 maart 2023 gloednieuwe beveiligingsupdates uitgebracht voor macOS Big Sur en macOS Monterey. 


Lees hier hoe je Big Sur bijwerkt

Lees hier hoe je Monterey bijwerktDat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden.

Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-tip-dag'.

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips