Verbeter

je Mac
net als

Geholpen door → Richard Pijs
VIP

Trage Mac en een volle Mac

Verbeter je Mac net als Lauri

Lauri heeft een MacBook Pro die al 7 jaar oud is (bouwjaar: eind 2015), maar nog nooit onderhouden. De interne schijf is 251 GB groot en er is nog 20,82 GB vrije ruimte. Dat is 8,4% vrije ruimte. De regel is dat je 20% vrije ruimte mag hebben om het macOS goed te kunnen gebruiken.

Er mag dus veel vanaf.

39% vrije ruimte door Mac Onderhoud

Mac Onderhoud lost het op. De hele Mac wordt tot de millimeter nagekeken en Lauri’s volle Mac was ineens geen raadsel meer: ongebruikte apps, verstopte media-cache-bestanden, verstopte muziekbestanden, 32-bits apps die onnodige plaats innemen op de harde schijf, GarageBand-geluidenbibliotheek die gewist mocht worden, reeds beluisterde Podcasts, en heel veel systeemrommel.

Haar Mac werkt nu veel beter en er is veel extra ruimte vrij gekomen. Een mooie bijvangst 🙂


Vrije ruimte gewonnen:
Voor onderhoud: 20 GB vrije ruimte (dat is 8% van de totale opslag)
Na onderhoud: 98 GB vrije ruimte (dat is 39% van de totale opslag)

Mac
macbook pro eind 2015
inlog emoji macOS Monterey

Dropbox gaf problemen

Lauri gaf bij de intake aan dat Dropbox niet goed werkt op de Mac. Ze moet de hele tijd haar bestanden via de website downloaden, bewerken en weer uploaden. Een onhandelbare situatie.

Dropbox is de spil van haar werk op de Mac. Werkt dat niet goed dan betekent dat veel verloren tijd. Dropbox stopt met het synchroniseren van lokale bestanden van je Mac naar de Dropbox-server vanaf macOS Monterey versie 12.3. Dropbox heeft een (tijdelijke) oplossing, maar ideaal is deze niet. Haar Mac kon geüpdatet worden, maar daarvoor is bewust niet gekozen, zodat ze nog op de oude vertrouwde manier met Dropbox kan blijven werken.

Dropbox is door mij geüpdatet en opnieuw ingesteld, want er bleek ook nog eens een installatie-fout te zitten in haar systeem. Gelukkig is dit met Mac Onderhoud 100% in orde gemaakt.

 

Maximale prestaties

Via WhatsApp heb ik Lauri gevraagd of ik bepaalde onderdelen mocht wissen. Dit wierp extra vruchten af, want gaandeweg bleek dat haar tweede gebruikers-account (van haar vriend) gewist mocht worden waardoor haar Mac nog beter presteert doordat er veel data is verwijderd. 


Tot slot kreeg Lauri een keurig rapport en advies hoe ze haar Mac leeg en fris kan houden.


Lauri blij, ik blij

inlog emoji macOS Monterey
macbook pro eind 2015

En jij?

Wil jij ook blij gemaakt worden?
Stuur me gerust een mailtje

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Richard Pijs

Over Verbeterjemac

Richard Pijs is eigenaar van Verbeterjemac Mac expert & Apple Teacher.

Richard leest elke dag de laatste Apple-nieuwtjes en vertelt zijn fans er enthousiast over met een wekelijkse mail. Hij krijgt vaak complimenten over de leerzame inhoud. Soms helpt het bedrijven om dataverlies of vastlopers voor te zijn.

Lees elke week een must-read Mac-tip per e-mail en bezoek zijn Instragram.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}