Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 13-07-2022 | update op 22-08-2022, 20:21 uur

iPhone vakantietips

geheugen uitbreiden Mac

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

iPhone vakantietips

Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk dat je enkele zaken veilig stelt. Zodat je het risico op dataverlies maximaal beperkt.

Wat kan er allemaal misgaan?

Heb je hier en daar al aan gedacht?

iPhone checklist voor vakantie

Grote kans dat jij je iPhone meeneemt op vakantie. Je moet er niet aandenken als je data kwijt raakt of je kostbare foto's. Of een dief gaat aan de haal met je bankgegevens. Wil je net die zonsondergang fotograferen, is de opslagruimte vol. Hier een checklist waar je op kan letten voordat je op vakantie gaat. 


1. Schakel Siri uit

Er zijn manieren om via Siri (de spraakassistent op je iPhone) in te breken op je iPhone. Je zou het niet verwachten maar vorig jaar is er een stappenplan gepubliceerd op internet om via Siri een iPhone te ontgrendelen zonder de toegangscode te weten. Dus ga je op vakantie: Schakel Siri uit.


2. Schakel berichtgeving op het toegangsscherm uit

Op vakantie wil je privacy en wil je niet om de haverklap gestoord worden door meldingen van je iPhone. Bovendien is de kans groot dat er iemand mee kan kijken op je scherm als je een melding krijgt op je toegangsscherm op je iPhone. Dus ga je op vakantie: schakel berichtgeving uit op het iPhone-toegangsscherm.


Of gebruik een Focus
Je kan berichtgeving helemaal uitzetten met een bepaalde focus (bijvoorbeeld ‘niet storen’). Of je kan de voorvertoning van een bericht uitzetten als de iPhone is vergrendeld. Je ziet dan wel dat er een melding komt maar niet WAT de melding is. Op zich een privacy fijne optie, maar ik geef de voorkeur aan ‘niet storen’ of een focus die ik speciaal voor vakantie maak. Zodat er helemaal NIETS op mijn iPhone scherm verschijnt. 


Focus te ingewikkeld? Zet dan deze 3 onderdelen uit
Als het maken van een Focus te ingewikkeld klinkt adviseer ik om de 3 meest kwetsbare onderdelen uit te zetten als je op vakantie gaat. Om je privacy te bewaren en om onbevoegde toegang onmogelijk te maken. De onderdelen die ik hiermee bedoel zijn:

1. Berichtencentrum

2. Bedieningspaneel

3. Siri


Zo schakel je de heilige 3-eenheid uit van je iPhone:

  • Open Instellingen > 'Face ID en toegangscode' (op een iPhone met Face ID) of 'Touch ID en toegangscode' (op overige iPhone-modellen).
  • Typ de toegangscode.
  • Schakel zet de schuifjes uit bij deze 3 onderdelen (zie afbeelding)


iPhone settings berichtgeving

3. Bewaar thuis een reservekopie van je iPhone 

Grote kans dat als je op vakantie gaat je je iPhone meeneemt. Het ergste wat je dan kan overkomen is dat iemand je iPhone steelt. Je iPhone kan ook kapot gaan, doordat ie in zee valt of gewoon keihard op de grond. 

In zo'n geval is het fijn om te weten dat je bestanden veilig staan. Op een reservekopie thuis, die je van tevoren maakt. Zodat je je data gemakkelijk weer kan herstellen op een nieuwe iPhone (om maar een mogelijkheid te noemen). 

BELANGRIJK: maak echt een gecodeerde reservekopie. Want alleen dan bewaar je ook privacy-gevoelige info van je iPhone (zoals gezondheidsgegevens, bewaarde wachtwoorden en wifi-instellingen). Een reservekopie in iCloud is niet volledig. Hier kan je lezen hoe je een gecodeerde reservekopie van je iPhone maakt ›
iPhone reservekopie Finder

Gecodeerde reservekopie van je iPhone 

Zo bewaar je ALLES wat op je iPhone staat. 

4. Voldoende opslagruimte voor vakantiefoto’s 

Maak je weleens een foto op vakantie? Of een filmpje? Controleer dan van tevoren of je genoeg ruimte hebt op hebt op je iPhone. Je kan eventueel je foto's bewaren in iCloud en dan 'optimaliseer iPhone-opslag' aanzetten. Of je kan enkele foto's of filmpjes verwijderen van je iPhone (en sommige ervan eerst even exporteren naar je Mac).

iPhone opslag

5. Gebruik een VPN voor openbare wifi-netwerken

Een belangrijk advies is om op vakantie ALTIJD gebruik te maken van een VPN-verbinding als je op (openbare) wifi verbinding maakt. Heb je al een VPN-dienst afgesloten? Hou dan extra in de gaten dat de VPN goed werkt en daadwerkelijk aanstaat. Dit doe je door de VPN-app te openen en te checken dat VPN is geactiveerd. Heb je de widget geactiveerd van je VPN? Laat je dan niet overtuigen als de widget zegt dat VPN actief is, soms wil een widget verkeerde info doorgeven. Dus altijd via de app zelf de controle uitvoeren. 

De beste VPN in de aanbieding

Hoe installeer je een VPN en welke is de beste?

Houdt je data veilig

Op vakantie is een ongelukje iets vaker gemaakt dan in je vertrouwde thuis- of werkomgeving. Dus je iPhone is altijd kwetsbaarder voor (water)schade of diefstal. Maak een gecodeerde reservekopie, zorg voor voldoende opslagruimte en zet je VPN aan. Fijne vakantie!

Richard Pijs emoji

Hopelijk heb je iets aan deze vakantie-tip gehad. Wil jij mijn tips in je mail ontvangen? Abonneer je hier

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Mac-tips