Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 03-06-2021 | update op 04-07-2022, 17:30 uur

NordVPN handleiding Mac, zo installeer je VPN. 

macOS Big Sur 11.3 is uit

NordVPN handleiding Mac, zo installeer je VPN gemakkelijk op elke Mac. VPN is belangrijk om openbare wifi-netwerken veilig te maken op je Mac. Vooral belangrijk als je veel buiten de deur werkt.

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Wat is VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network, maar die betekenis mag je snel weer vergeten. Een VPN-verbinding is een beveiligde verbinding tussen jouw Mac en het [openbare] internet. 


Veilig op wifi met je MacBook

Maak jij vaak gebruik van openbare wifi op je MacBook Pro of MacBook Air? Gebruik dan een VPN! Zo weet je zeker dat je gegevens niet afgeluisterd worden.


VPN kan ook op een vaste iMac aan te bevelen zijn als je je identiteit wil verbergen voor privacy redenen.NordVPN handleiding Mac

Mocht jij inmiddels een NordVPN-account hebben aangemaakt, dan kan je hieronder lezen hoe je NordVPN installeert op je Mac.


NordVPN via de App Store

Ik gebruik uitsluitend de versie uit de Mac App Store. Het updaten van de app gaat dan gemakkelijker.

LET OP Er bestonden voor januari 2022 twee verschillende NordVPN apps. Eentje kon je downloaden via de website van Nord en eentje kon je downloaden via de Mac App Store. In dit voorbeeld gebruik ik de versie uit de Mac App Store want deze heeft meer functies dan de versie uit 2021 en heeft zelfs een pauze-knop. Lees hier waarom een pauze-knop belangrijk is. UPDATE Sinds 2022 zijn de versie uit de Mac App Store en de versie op de website van NordVPN.com gelijkgetrokken en is er geen verschil.
NordVPN app folder

1

Nadat je NordVPN IKE hebt gedownload via de Mac App Store, staat deze app netjes tussen al je andere apps. Druk in de Finder op de sneltoets ⌘ + A om de map 'Apps' te openen.

NordVPN handleiding Mac

2

Voordat je gebruik mag maken van de VPN-dienst moet je eerst inloggen met je NordVPN-account

NordVPN handleiding Mac

3

NordVPN gebruikt sinds maart 2021 een nieuwe inlogmethode via de website in plaats van via de app. Handig: want zo kan Safari jouw wachtwoord onthouden.

NordVPN handleiding Mac

4

Daarna wil de website weer teruggaan naar de app. Safari geeft een veiligheidsmelding om deze actie toe te staan. Klik op 'Sta toe'

NordVPN handleiding Mac

5

Eenmaal terug naar de app, zie je dat je meteen ingelogd bent en dat je op de knop 'Quick connect' kan klikken. Er wordt dan met de snelste server verbinding gemaakt.

De beste VPN voor Mac en iOS uitgelegd met handleiding.

6

In dit geval wordt er automatisch verbinding gemaakt met server 721 in Nederland. Je kan zelf een ander land kiezen als je dat wilt in de linker navigatiekolom. Dit kan handig zijn om via een video streamingdienst content te tonen die normaal gesproken geblokkeerd wordt.

Websites onbruikbaar

Soms werken linkjes niet goed in Google. Heb je NordVPN aanstaan dan kan het voorkomen dat bepaalde linkjes niet goed werken in Google. Zo los je dat op

NordVPN voor iOS

Installeer daarna de iOS versie van NordVPN op je iPhone of iPad. Profiteer meteen van een veilige internetverbinding. Ik schrijf volgende week een aanvullend artikel hierover. Hou deze website in de gaten of abonneer je op mijn Mac-tips en krijg deze tip automatisch in je mailbox.

Blijf beschermd op openbare wifi met één druk op de knop

Niet meer volgen

Ik surf een stuk prettiger op internet nu ik onderweg ben en op een wifi-netwerk moet inloggen die ik niet ken.

Groet, Richard Pijs

groetjes, richard

lees ook

Meer tips voor macOS Big Sur?

Stel macOS Big Sur ietsje beter in met deze instellingen. Zodat je Mac weer ietsje sneller is. Inclusief een verborgen instelling die iedereen moet weten.

Over mij

Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers.

Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring en waanzinnig grote kennis wijst hij jou de weg in de wereld van Apple.

Meer dan 400 klanten heeft hij ondertussen geholpen. Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips