Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 29-01-2024 | Dit artikel is bijgewerkt op 30-01-2024, 18:40 uur

Hoe en waarom moet je iPhone Stolen Device Protection gebruiken

Hoe en waarom moet je iPhone Stolen Device Protection gebruiken

Beeld: studio PAKK

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher | Eindredactie Eric Alink

iPhone Stolen Device Protection (SDP) biedt meer veiligheid voor je accounts en financiële informatie als iemand jouw telefoon en toegangscode steelt.

Hier lees je hoe je deze nieuwe beveiligingsfunctie in iOS 17.3 activeert en waarom je het nu zou moeten doen.

Bescherming van gestolen apparaten: hoe activeer je het?


Beveiliging van je gegevens blijft belangrijk. Vooral op een draagbaar apparaat dat je overal mee naartoe neemt. Soms zijn je gegevens daardoor extra kwetsbaar.

Dit is wat Tony Anscombe, hoofdbeveiligingsevangelist bij het internationale cybersecurity-bedrijf ESET, zegt:

"Stolen Device Protection maakt het moeilijker voor ongeautoriseerde toegang of het wijzigen van gevoelige instellingen, waardoor iPhones minder aantrekkelijk worden voor criminelen. Deze verbeterde bescherming is een langverwachte maatregel, waardoor de moeilijkheid voor dieven die zich op dergelijke apparaten richten, toeneemt." 
En: "Hoewel het onmogelijk is om diefstal volledig te voorkomen, omdat daders voortdurend nieuwe oplossingen en exploits vinden, voegt deze functie een aanzienlijke hindernis toe. Georganiseerde misdaadgroepen, die vaak betrokken zijn bij het verhandelen van gestolen telefoons, moeten nu veel harder werken om deze te omzeilen."

De nieuwe functie in iOS 17.3 is bedoeld om een specifiek type misdaad aan te pakken: overvallers die iemands iPhone stelen en vervolgens de toegangscode eisen om hem te ontgrendelen. Dit geeft de crimineel toegang tot alle persoonlijke informatie die op het apparaat is opgeslagen. Maar ook als je net als deze vrouw slachtoffer bent geweest van het afkijken van je toegangscode.

Voordelen van iPhone gestolen apparaatbescherming


Als iPhone Stolen Device Protection is geactiveerd, moet je een uur wachten om je Apple ID-toegangscode Face ID/Touch ID te wijzigen. Je kunt dit niet snel veranderen.

Het voordeel: als iemand je iPhone steelt en je dwingt om de toegangscode te geven, heb je een uur de tijd om op een andere computer naar icloud.com te gaan en het apparaat te vergrendelen, zodat het zelfs met de toegangscode niet toegankelijk is.

Om te voorkomen dat deze beperking lastig is, is SDP alleen actief als je iPhone niet bij jou thuis of op je werkplek is.


De onderdelen die extra worden beveiligd zijn:

iPhone Stolen Device Protection doet nog meer om criminelen tegen te houden. Het vereist Face ID om toegang te krijgen tot opgeslagen wachtwoorden. Hetzelfde geldt voor:

  • Het bekijken en gebruiken van je inloggegevens, wachtwoorden en passkeys in iCloud-sleutelhanger.
  • Het uitschakelen van de Verloren-modus.
  • Het wissen van alle inhoud en instellingen.
  • Het gebruik van betaalmethodes die zijn opgeslagen in Safari, zoals je creditcard.
  • Het gebruiken van je iPhone om een ander nieuw apparaat in te stellen.

Meer veiligheid kan nooit kwaad


Let op: iPhone Stolen Device Protection is optioneel en moet door jou worden geactiveerd. Als je dit niet doet, is het uitgeschakeld. Maar als je de beveiliging van je telefoon wilt verbeteren, is het verstandig SDP aan te zetten.

De eerste stap om te profiteren van deze nieuwe beveiligingsfunctie is het installeren van iOS 17.3. Apple heeft deze op 22 januari vrijgegeven, dus ga naar Instellingen -> Algemeen -> Software-update om de nieuwste versie te krijgen.

Ga vervolgens naar Instellingen -> Face ID & Toegangscode. Je moet je toegangscode invoeren om toegang te krijgen tot dit gedeelte.

Scroll naar beneden totdat je bij Stolen Device Protection komt. Het staat uit, dus tik op Bescherming inschakelen.

En dat is het. Je profiteert nu van alle voordelen die hierboven zijn beschreven.

Als jij besluit de functie op een later tijdstip uit te schakelen, ga je door dezelfde stappen, en tik je op Bescherming uitschakelen. Je moet Face ID doorgeven en een uur wachten om de wijziging door te voeren. Als het annuleren van SDP snel en gemakkelijk was, kon de persoon die jouw iPhone heeft gestolen hem gewoon uitschakelen.
klik op de afbeelding voor een uitvergroting

Als jij besluit de functie op een later tijdstip uit te schakelen, ga je door dezelfde stappen, en tik je op Bescherming uitschakelen. Je moet Face ID doorgeven en een uur wachten om de wijziging door te voeren. Als het annuleren van SDP snel en gemakkelijk was, kon de persoon die jouw iPhone heeft gestolen hem gewoon uitschakelen.

Stolen Device Protection, zo werkt het

Lees voor meer informatie over de beveiligingsfunctie het Apple-ondersteuningsdocument 

Sommige gebruikers stuurde mij een e-mail met de opmerking dat ze deze instelling niet in de instellingen zagen staan. Lees in dat geval hieronder de voorwaarden even door:

‘Bescherming voor gestolen apparaat’ in- of uitschakelen


Als je 'Bescherming voor gestolen apparaat' wilt inschakelen, moet je twee-factor-authenticatie voor Apple ID gebruiken en het volgende configureren of inschakelen op je iPhone: een toegangscode voor je apparaatFace ID of Touch IDZoek mijn; en 'Belangrijke locaties'* (Locatievoorzieningen). 

Je kunt 'Bescherming voor gestolen apparaat' inschakelen in Instellingen:
1. Ga naar 'Instellingen' en tik op 'Face ID en toegangscode'.
2. Voer de toegangscode van het apparaat in.
3. Tik om 'Bescherming voor gestolen apparaat' in of uit te schakelen.


Als je 'Bescherming voor gestolen apparaat' probeert uit te schakelen wanneer je je niet op een bekende locatie bevindt, begint er een beveiligingsvertraging voordat je de functie kunt uitschakelen.
Je moet 'Bescherming voor gestolen apparaat' uitschakelen voordat je je iPhone verkoopt, weggeeft of inruilt

* 'Belangrijke locaties' is een optie onder 'Locatievoorzieningen': 'Instellingen' > 'Privacy en beveiliging' > 'Locatievoorzieningen' > 'Systeem' > 'Belangrijke locaties'.

Doe er je voordeel mee.

Groet! Richard

lees ook

Elke week een Mac-tip in je mail

Dit was mijn Mac-tip van de week. Schrijf je gratis in om ze in je mailbox te ontvangen: inschrijven Mac-tips


Over mij

Richard Pijs

Apple expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard

Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips