Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 28-11-2023 | Dit artikel is bijgewerkt op 24-12-2023, 12:16 uur

Gedeelde fotobibliotheek met Apple Foto’s

Gedeelde fotobibliotheek met Apple Foto’s

Beeld: studio PAKK

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher | Eindredactie Eric Alink

Er bestaat een nieuwe manier om foto’s met je partner te delen. Via 'Gedeelde iCloud-fotobibliotheek' kun je foto's en video's moeiteloos delen, zodat iedereen kan bijdragen aan de verzameling en nog meer kan nagenieten van de herinneringen.

Lees hier hoe je een gedeelde bibliotheek configureert en gebruikt.

Niet te verwarren met Gedeelde albums

Het delen van je fotobibliotheek is niet hetzelfde als Gedeelde albums. Het delen van een album was al een tijdje mogelijk, terwijl het delen van je fotobibliotheek een volledig nieuwe functie is. 

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek is beschikbaar vanaf macOS Ventura, iOS 16.1 en iPadOS 16.1, tevens is het gebruik van iCloud-foto’s een vereiste.
gedeelde iCloud-fotobibliotheek

1

De Gedeelde albums, staan in de navigatiekolom van de Foto's-app

2

Via Instellingen bepaal je of je gebruikmaakt van Gedeelde albums


De voor- en nadelen van een Gedeeld album versus Gedeelde iCloud-fotobibliotheek.

Gedeeld Album

Gedeelde iCloud-fotobibliotheek

Delen met iedereen die je uitnodigt

Delen met vijf anderen

Deelnemers kunnen alleen kijken of downloaden

Deelnemers kunnen bewerken en wissen

Lage kwaliteit

Originele kwaliteit

Delen via website

Automatisch via Camera-app

gedeelde iCloud-fotobibliotheek

In de Foto's-app op de Mac: Het symbool van twee poppetjes laat zien dat een foto IN de gedeelde iCloud-fotobibliotheek staat

Gedeelde fotobibliotheek instellen

Als je een gedeelde fotobibliotheek instelt, dan gaat dit ten koste van jouw iCloud-opslag. Het is dus verstandig dat degene die de uitnodiging aanmaakt de meeste iCloud-opslag heeft.

Daarna kun je de gedeelde fotobibliotheek via je iPhone, iPad of je Mac vanaf dat account starten.

Via de Mac:
Open de Foto’s-app, ga naar instellingen en activeer de gedeelde bibliotheek.
Lees op de website van Apple de volledige handleiding


Via de iPhone of iPad:
Open Instellingen > Foto’s > Gedeelde bibliotheek
Lees op de website van Apple de volledige handleiding

gedeelde iCloud-fotobibliotheek


Gedeelde iCloud-fotobibliotheek instellingen 

Als je je partner hebt uitgenodigd voor de gedeelde fotobibliotheek en de uitnodiging is geaccepteerd, dan kun je bij instellingen nog twee belangrijke voorkeuren wijzigen. Een: de mogelijkheid om automatisch een vers gemaakte foto meteen in de gedeelde bibliotheek te plaatsen. En twee: de mogelijkheid om na een tijdje suggesties te ontvangen voor foto’s die je achteraf nog aan de gedeelde bibliotheek wil toevoegen.

Die suggesties doet je Foto-app op basis van gezichtsherkenning van je partner en eventueel ook van andere gezinsleden. Op die manier krijg je tips om foto’s van bijvoorbeeld je kind met elkaar te delen. Een handige toevoeging, vind ik.

gedeelde iCloud-fotobibliotheek

1

Via Foto's > Instellingen > Gedeelde bibliotheek, bepaal je welke meldingen je wilt ontvangen. De suggesties voor gedeelde bibliotheek kun je hier ook wijzigen in meerdere of minder personen (op basis van gezichtsherkenning)

2

Schakel Verwijderingsmeldingen in om op de hoogte te worden gebracht als je partner een foto verwijderd uit de gedeelde iCloud-fotobibliotheek. 


Let op: Dit werkt nog niet vlekkeloos. Tijdens het schrijven van dit artikel heb ik deze functie getest. Er verschenen helaas geen meldingen dat er foto's waren verwijderd. Klein lichtpuntje: verwijderde foto's staan in het album 'recent verwijderd'. Je haalt ze daar zo weer uit.

Automatisch delen

Als je een foto maakt, weet je iPhone via Bluetooth of de iPhone van je partner in de buurt is, waarna de Camera-app automatisch de foto deelt. (Dit kun je uitschakelen, maar ik vind het een fijne functie.)

Controle en wijzigen

Ben je terug van een uitje met je partner, dan kun je in je Foto’s-app bekijken welke foto’s automatisch zijn gedeeld en welke niet. Je kunt dit achteraf wijzigen per foto (of per selectie foto’s). Doe dit regelmatig om een opgeschoonde gedeelde fotobibliotheek te behouden.


Foto’s wissen

Je moet ook beseffen dat je partner je foto kan wissen. Elke deelnemer van de gedeelde fotobibliotheek heeft dezelfde bevoegdheden als jij: foto bewerken, trefwoord toekennen, datum wijzigen, foto wissen. Alles kan en alles wordt meteen gesynchroniseerd met alle deelnemers. Dat kan een voordeel en ook een nadeel zijn, het is maar even dat je het weet.

Als je partner een foto wist krijg je hier een melding van. De foto wordt dan verplaatst naar de prullenmand van de app Foto’s. Binnen dertig dagen kun je dit nog herstellen.


Conclusie

Je foto's delen via de gedeelde iCloud-fotobibliotheek heeft een groot voordeel: je hoeft niet telkens foto's via AirDrop te delen met je partner. Voortaan gebeurt dit op een plek waar dit volledig logisch is: de Foto's-app. Bovendien wordt de oorspronkelijke foto gedeeld in de volledige resolutie. Op deze manier kan de hoofdgebruiker (degene die het delen is gestart) alle foto's op volledige resolutie verzamelen en later beslissen om deze te archiveren en met een schone lei te beginnen.

Wil je weten hoe je gemakkelijk je iCloud-fotobibliotheek leegmaakt en volgend jaar met een schone lei begint? Dan is mijn masterclass iCloud leegmaken de moeite waard. Naar de masterclass


Doe er je voordeel mee!

lees ook

Elke week een Mac-tip in je mail

Dit was mijn Mac-tip van de week. Schrijf je gratis in om ze in je mailbox te ontvangen: inschrijven Mac-tips


Over mij

Richard Pijs

Apple expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard

Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips