Verbeter

je Mac
net als

Geholpen door → Richard Pijs
VIP

TESTIMONIAL

Een computer moet het gewoon doen en als dat niet zo is dan ga ik naar Richard van @verbeterjemac want hij denkt goed met me mee. Ook in gevallen als het ‘anders is dan normaal’ en er wat extra moet worden gepuzzeld om het probleem te achterhalen 😅 Fijn dat je weer klaar stond met advies en goede service Richard 💪🏻 

— Claire van Nunen

strategisch en creatief marketeer

www.claireishelder.nl

Oude Mac naar nieuwe Mac

Verbeter je Mac net als Claire

Gegevensoverdracht
Mac Onderhoud

Claire had een hele goede laptop: MacBook Pro (Retina, 15-inch, medio 2015), Geheugen 16 GB. Maar dat veranderde snel. Hier een verslag van Claire en de hulp die ik haar naar tevredenheid mocht geven.

Claire van Nunen

December 2020 

Claire vroeg me om haar besturingssysteem macOS Mojave te upgraden naar macOS Catalina. Een gewaagde stap omdat alle 32-bits programma’s niet meer werken.

Claire is professioneel bezig met haar Mac en wil niet onverwacht voor verrassingen komen te staan met programma’s die het plotseling niet meer doen.

Dus heb ik de programma’s gecontroleerd op 64-bits programma’s en upgrade problemen met 32-bits programma’s.

Er stonden verschillende versies van Adobe InDesign en Photoshop in de programmamap. De oudere versies mochten -na overleg- verwijderd worden, waardoor veel GB vrij kwam. Vooral fijn omdat de MacBook maar 251 GB opslagruimte heeft.

Ook zag ik dat Claire twee reservekopieën had gemaakt die twee jaar oud bleken te zijn. Goed voor 15 GB aan opslag. Die mochten - ook na overleg - worden gewist. Boem. Weer extra opslagruimte vrij.

Kortom: macOS Catalina is geïnstalleerd, alle programma’s werden bijgewerkt, oude software werd nauwkeurig volledig verwijderd, reservekopieën werden gewist.

Grote bestanden werden bovenwater gehaald zodat Claire deze later kon verwijderd.

claire is helder

December 2021

Claire nam weer contact met me op. MacBook loopt niet lekker. Mac Onderhoud was gewenst.

Dus zo gezegd zo gedaan.

Maar toch niet helemaal. Want na een testtraject kwam ik erachter dat de laptop niet goed reageerde en dat er onzichtbare bestanden in beeld bleven staan.

Vreemd.

Met een scriptje kon ik dit fixen, maar het voelde niet goed.

Ik adviseerde Claire niet meer te investeren in deze Mac. Ook omdat haar batterij niet meer goed was. En ook nog eens een scheurtje vertoonde in het moederbord.

Claire was blij met het advies, want ze hikte al een tijdje tegen het idee aan om een nieuwe laptop te kopen.

Het werd een gloednieuwe MacBook Pro met M1-chip.

Claire bracht de spiksplinternieuwe laptop naar me om het klaar te maken voor haar werk.

Ik ging met twee laptops aan de slag. De thuismap van de oude laptop zette ik over naar de M1-Mac.

Ook werd macOS Monterey geïnstalleerd omdat macOS Big Sur was voorgeïnstalleerd op de Mac. Maar inmiddels was macOS Monterey al uit en kon dit nieuwere systeem geïnstalleerd worden. Veel beter eigenlijk, want Monterey gaat nog beter om met M1-Macs dan macOS Big Sur. Powerrrrr.

Ook bracht Claire haar haperende Time Capsule ter reparatie. Die is inmiddels geformatteerd met APFS-structuur. Want Time Machine kan vanaf macOS Big Sur overweg met opslagapparatuur met de APFS-indeling. Time Machine maakt hiervan optimaal gebruik van deze nieuwe techniek en is daardoor sneller dan vroeger.

Claire blij, ik blij 🎉

En jij?

Wil jij ook blij gemaakt worden? 🎉
Stuur me gerust een mailtje

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Richard Pijs

Over Verbeterjemac

Richard Pijs is eigenaar van Verbeterjemac Mac expert & Apple Teacher.

Richard leest elke dag de laatste Apple-nieuwtjes en vertelt zijn fans er enthousiast over met een wekelijkse mail. Hij krijgt vaak complimenten over de leerzame inhoud. Soms helpt het bedrijven om dataverlies of vastlopers voor te zijn.

Lees elke week een must-read Mac-tip per e-mail en bezoek zijn Instragram.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}