Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 03-01-2021 | update op 07-09-2021, 19:56 uur

AVG AntiVirus voor Mac 

AVG AntiVirus voor Mac

Wil je weten of jij een virus hebt? Of ben je niet zeker over de veiligheid voor je Mac? Neem dan deze tips door en scan periodiek je Mac op virussen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
03 januari 2021 | ge-update op 6 september 2021

Speel video af

Gehackt? 

Twijfel je aan je veiligheid? Zorg dan dat je wachtwoorden veilig zijn en zorg dat je geen malware of andere malafide software op je Mac hebt zitten. Dit laatste controleer je door je Mac te scannen met een goed antivirus programma.


Beste gratis antivirus voor Mac

Eén van de beste gratis antivirus programma's voor de Mac is AVG Antivirus voor Mac. Windows-gebruikers moeten hiervoor betalen, maar voor Mac-gebruikers is deze software [nog] gratis.


Beste betaalde antivirus voor Mac

Een van de beste betaalde antivirus programma's voor de Mac is Intego VirusBarrier X9. Intego is nog niet zo bekend maar zijn wel de enige die alleen maar voor de Mac hun antivirus app maken. Ze zijn zo toegewijd aan de Mac dat ze, in tegenstelling tot andere, volledig gefocust zijn op Mac-malware en virussen.

Meer hierover volgt snel in een nieuw blog. 

Abonneer je hier en mis geen enkele update meer van mijn Mac-tips

LET OP

AVG AntiVirus geeft soms een alarmerende melding dat je locatie zichtbaar is en dat je bij hun een VPN-verbinding moet kopen. Hiermee willen ze toch nog aan je verdienen.

VPN heeft niets met virussen te maken. Dus die melding kan je negeren. 

Ten tweede adviseer ik AVG AntiVirus voor Mac te verwijderen van je Mac, nadat je een Deep scan [Grondige Scan] hebt uitgevoerd. Op die manier heb je geen last meer van alle commerciële meldingen.


📽

Ik laat alle processen zien in deze video


VPN

Op zoek naar de beste VPN-dienst voor je Mac? Lees mijn blog over VPN ›


SAFARI KAPOT

Soms komt het voor dat je bepaalde websites in Safari niet meer kan bereiken omdat AVG AntiVirus voor Mac je internet-verkeer beveiligd. Dit moet je handmatig uitzetten in de voorkeuren van AVG.

Om je deze rompslomp te besparen adviseer ik [nogmaals] om deze software na de scan, van je Mac te verwijderen.


ZIGGO WAARSCHUWING

Ziggo heeft laten weten dat ze de scans van AVG markeren als malafide en dat ze het mailverkeer blokkeren van je account. Ziggo stuurt dan een brief om je wachtwoord te resetten. 

--

Voor hulp kan je altijd contact opnemen met mij als je er niet uitkomt.

Handleiding Deep scan / Grondige scan

1

Negeer de meldingen in dit kader

2

Check of de virusdefinities up-to-date zijn

3

Druk op de tekst 'Overige scans uitvoeren' 

4

Klik op 'Grondige scan'

Nu is het wachten totdat de 'Grondige scan' klaar is. Dit kan soms een uur duren. Dit is geheel afhankelijk van het aantal te scannen data op je Mac. In mijn video duurde dit proces 25 minuten.


AVG Antivirus voor Mac

5

Na de Grondige scan, krijg je de melding 'Niets gevonden' of zie je een lijst met geïnfecteerde bestanden. Deze worden meteen in quarantaine gezet door AVG AntiVirus door op de knop 'los selectie op' te drukken. 

En nu het belangrijkste:


AVG AntiVirus verwijderen van je Mac

Dit is een belangrijke stap. Want, zoals gezegd: Je wilt geen last hebben van commerciële meldingen. Je gebruikt de gratis versie om eenmalig te scannen. Daarna mag AVG AntiVirus netjes van je Mac gehaald worden. Gelukkig kan dat via de app zelf. 

AVG Antivirus voor Mac

6

Ga in de app via de menubalk naar AVG AntiVirus > AVG AntiVirus de-installeren

En volg de instructies op het scherm

Zie ook deze video hoe dit proces verloopt

Wil je hulp bij het scannen van je Mac?

Ik help je snel via een meekijk-consult

Gewoon vanachter jouw Mac. Snel en veilig.


Zo maak je een supersterk wachtwoord 

Download mijn wachtwoordgenerator (PDF) ›
Slimme methode voor het zelf verzinnen van een wachtwoord.

Veilige wachtwoorden 

Internetcriminelen kunnen korte wachtwoorden heel snel kraken. Dan heb ik het over wachtwoorden van 8 karakters of korter. Maak liever je wachtwoord wat langer en gebruik speciale tekens.

Makkelijk te raden persoonlijke informatie moet je niet gebruiken. Gebruik altijd verschillende wachtwoorden voor elke website en dienst.

Je kan daarvoor een wachtwoordmanager gebruiken zoals 1Password of iCloudsleutelhanger. Beide werken samen met je iPhone en iPad. Het fijne van een wachtwoordmanager is dat ie een ingewikkeld wachtwoord voor je maakt en deze bewaard. 


Veilig op iCloud

Uiteraard moet je zorgen dat je Mac het allerbeste wachtwoord heeft. Want het wachtwoord om je Mac te ontgrendelen is hetzelfde om je iCloudsleutelhanger te ontgrendelen. Ik heb een mooie wachtwoord-generator bedacht om zelf heel gemakkelijk een supersterk wachtwoord te maken. 

Naar de wachtwoord-generator ›


Wachtwoord-beheer 

Sinds iOS 12 en macOS Mojave heeft Apple het wachtwoord-beheer enorm verbeterd. Als je nu inlogt bij een dienst krijg je veel duidelijker te zien of het wachtwoord in je sleutelhanger bewaard is geweest. Ook krijg je meteen hulp bij het instellen van een nieuw wachtwoord. Je kan Apple vertrouwen dat het veilig is
Hopelijk heb je iets aan deze tip gehad? Volgende maand schrijf ik een nieuwe Mac tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan.

Groet,

Richard

Over mij

Richard Pijs

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers.

Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring en waanzinnig grote kennis wijst hij jou de weg in de wereld van Apple.

Meer dan 400 klanten heeft hij ondertussen geholpen. Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips