Veilig op wifi voor Mac | Verbeterjemac  Mac hulp Den Bosch

Veilig wifi op je Mac
Maak van je Mac een kluis deel 2

Veilig op wifi voor Mac

Het inloggen op wifi-netwerken buiten je huis of bedrijf is steeds meer de gewoonste zaak van de wereld. Zorg daarom dat je Mac, iPhone of iPad beveiligd en versleuteld op het openbare wifi gaat.

Richard Pijs — Mac Expert update op 22 juni 2018
Hieronder lees je hoe je dat heel gemakkelijk* kan doen.
* Je hoeft niet eens technische kennis te hebben.
⚠ Zodra je op een openbaar wifi-netwerk zit, ook al moet je daarvoor inloggen met een wachtwoord, kunnen je gegevens afgetapt worden. 

Veilig op wifi in 4 stappen

Zo beveilig je jouw Mac, iPhone of iPad op een openbaar wifi-netwerk:
 1. Zorg dat je een VPN-programa hebt geïnstalleerd (hieronder daarover meer);
 2. Maak verbinding met het openbaar wifi-netwerk;
 3. Open het VPN-programma en schakel deze aan;
 4. Controleer of het VPN-symbool in de menubalk staat [op je iPhone of iPad is dat naast de tijd]. Bij een Mac controleer je op het VPN-programma een verbinding heeft gemaakt. Hieronder daarover meer.
Een VPN-programma zorgt ervoor dat je internetverkeer door een tunnel gaat. VPN pakt je datapakketjes in een ander datapakket in, waardoor gluurders niet weten wat er in je datapakket zit en naar wie het gaat of van wie het komt.

Eindelijk met je Mac veilig op wifi met deze tips.

Deel op Twitter

Traag internet door VPN

VPN zorgt ervoor dat je internetverbinding trager wordt. Houd hier rekening mee. Meer weten lees mijn test hieronder...

Wanneer wel VPN?

VPN gebruik je als je een app wilt starten waarvoor je per se internet nodig hebt én waarvan je een persoonlijk account hebt. Zoals:
 • Bankzaken
 • Facebook
 • Mail
 • YouTube [met gebruikersaccount. Als je altijd ingelogd bent met je Google-account in je YouTube app]

Wanneer geen VPN?

Dit zijn apps waarvoor je geen internet nodig hebt of waarvan je geen account hebt gemaakt zodat je anoniem kan blijven:
 • iBooks
 • Spelletjes
 • Tekenprogramma
 • Schrijfprogramma
 • YouTube zonder gebruikersaccount [als je geen YouTube-kanaal hebt of als je dat wel hebt maar je hebt nog nooit je inloggevens ingevoerd in de YouTube-app op je iPhone of iPad. Dan kan je gewoon zonder VPN op YouTube gaan]

Waarom V​PN

 • Beveiligd op internet
 • In het buitenland naar Netflix kijken [Netflix weet dat je in het buitenland zit en blokkeert haar dienst voor je omdat je alleen in Nederland toegang hebt op Nederlandse content. Met VPN kan je doen alsof je in Nederland zit en Netflix blijven gebruiken].
Veilig op wifi voor Mac

3 VPN-diensten getest

Veilig op wifi voor Mac

Verbeterjemac over GOOSE

Goose is een VPN dienst uit Nederland [en dat alleen al vind ik sympathiek]. Daarnaast kan je het gratis testen [dat vind ik ook heel sympathiek]. De iPhone app werkt snel en de VPN verbinding is meteen gemaakt. Erg prettig. Ik vond de App er heel basic uitzien, mocht wat mij betreft wat meer aandacht krijgen aan vormgeving. Op de Mac is deze minimale vormgeving ook terug te zien in hun Mac-app. Op de Mac werkt het aanzetten van VPN ook gemakkelijk en snel.

GOOSE niet snel genoeg

Helaas werd mijn internet enorm traag na het aanzetten van de VPN-dienst. Daar schrok ik van, want ik wou heel graag dat dit een fijne VPN-dienst zou zijn voor mij. Dit had, bleek achteraf, te maken met het land waarmee je verbinding maakt. Soms kan dat traag zijn en moet je handmatig een ander land kiezen uit de lijst van Goose. Kies altijd een land uit die zo dicht mogelijk bij je in de buurt zit. Hierdoor blijft de verbinding snel. Ik koos België en mijn internet snelheid ging ietsje omhoog. Helaas nog te weinig om echt tevreden te zijn. Ook niet na nog wat gewisseld te hebben met landen. Reden om een andere dienst uit te proberen.
Prijzen van Goose VPN 
 • € 2,99 per maand voor 50 GB internetverkeer
 • € 12,99 per maand voor onbeperkt internetverkeer bij een maandabonnement van € 12,99
 • € 4,99 per maand voor onbeperkt internetverkeer bij een jaarabonnement van € 59,88
 • Onbeperkt gebruik op aantal computers en mobiele apparaten
Lees een Goose recensie op vpngids.nl

Veilig op wifi voor Mac

Verbeterjemac over TunnelBear

Deze sprak me aan. Mooie vormgeving met een leuke beer, die ze met een sympathieke knipoog inzetten om met je te communiceren. Op de Mac laat Tunnelbear een leuk beertje zien in het berichtencentrum als je niet veilig bent, of juist wel veilig bent en dat je door je gratis proefperiode heen bent. Super leuk vind ik dat. Het enige nadeel vind ik dat het maar 500 MB gratis aanbiedt, dat is veel te weinig om het echt goed te testen. 

TunnelBear niet snel genoeg

Naast de prachtige vormgeving op de Mac-app en iOS-apps is de VPN-verbinding snel aangezet en dat is prettig. Helaas viel mijn internetsnelheid met meer dan de helft weg op mijn Mac tijdens het testen. Dit had waarschijnlijk te maken met de beperkte servers die Tunnelbear heeft. Momenteel hebben ze 20 servers in 20 verschillende landen. Als de Nederlandse server het te druk heeft of offline is, heb je geen alternatieve Nederlandse VPN-server meer om mee te verbinden. 
Jammer genoeg moet ik hierdoor afscheid nemen van deze beer en testte ik mijn laatste VPN-dienst: NordVPN
Prijzen van TunnelBear VPN 
 • € 8,11 per maand voor 50 GB internetverkeer
 • € 4,05 per maand voor onbeperkt internetverkeer bij een jaarabonnement van € 48,60
 • 5 aantal computers en mobiele apparaten
Lees een TunnelBear recensie op vpndiensten.nl ›

Veilig op wifi voor Mac

#1 als beste getest:

Verbeterjemac over NordVPN

Deze dienst gaat al wat langer mee en is inmiddels een begrip in VPN-land, krijgt op verschillende blogs op internet hoge beoordelingen en is enorm secuur met privacy. Heeft meer dan 3300 [!] servers wereldwijd, er worden geen logbestanden bijgehouden en er is sprake van dubbele encryptie. Je hebt de mogelijkheid om 6 apparaten op hetzelfde moment te gebruiken. Meer dan genoeg om met mijn gezin veilig op openbare wifi in te loggen.

NordVPN lekker snel

Gevoelsmatig was het meteen goed. Met NordVPN aan merk ik niet eens voelbaar verschil met mijn internetsnelheid. Dus ging ik het meten. Wat blijkt? Mijn normale internetsnelheid van 200 Mbps ging achteruit naar 108 Mpbs. Nog steeds supersnel en met een topbeveiliging. Ik ben blij.

Prijzen van NordVPN 
 • € 9,70 per maand voor onbeperkt internetverkeer bij een maandabonnement
 • € 4,67 per maand voor onbeperkt internetverkeer bij een jaarabonnement van € 56,01
 • € 2,67 per maand voor onbeperkt internetverkeer bij een twee-jaarabonnement van € 64,12
 • 6 aantal computers en mobiele apparaten
Lees een NordVPN recensie op vpngids.nl ›

Hopelijk heb je iets aan mijn VPN-advies gehad? Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan.

Groet,

Richard

Deel deze tip met anderen (waardeer ik zeer)

Vind mijn Facebookpagina leuk

Met elke week een super waardevolle Mac-tip

Richard Pijs, Mac expert | Mac hulp den bosch
Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers, hij is gek op cultfilms, gadgets en is Mac addict van het eerste uur.