Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 13-03-2023 | update op 13-03-2023, 12:29 uur

Kopieren en plakken op de Mac

App-tip: Paste (klembordmanager)
iCloud-foto’s archiveren

Door Richard Pijs Apple expert & Apple teacher

Eindredactie Eric Alink

Kopiëren en plakken op de Mac is een van de functies die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt. Grote kans dat je de toetscombinatie Command-C (kopiëren) en Command-V (plakken) uit je hoofd kent.

Toch is dit kopiëren-en-plakken-concept niet door Apple bedacht. Hoewel het onderdeel is van het besturingssysteem heeft Apple nooit een (ingebouwde) manier gevonden om oudere klembord-onderdelen (tijdelijk) te bewaren.


lees ook


Dit heeft geleid tot speciale klembordhulpprogramma’s van andere ontwikkelaars, zoals Paste. Ik vind het een van de mooiste apps voor klembordbeheer. Het biedt niet alleen een oneindige klembordgeschiedenis, maar ook synchronisatie tussen macOS, iOS en iPadOS. 

Paste is onmisbaar op elke Mac

Leer de nieuwe sneltoets

Eenmaal geïnstalleerd roep je Paste op door de sneltoets Command-Shift-V in te drukken. (Je kunt de sneltoets overigens wijzigen.) Daarna komt er een soort banner aan de onderkant van je scherm in beeld.

De banner laat je voorvertoningen of de volledige tekst van de recent gekopieerde onderdelen zien. Hij toont miniaturen van media en rich text, terwijl hij een link-voorbeeld voor gekopieerde URL’s maakt. Van alles wat je kopieert, vind ik deze visualisatie een pluspunt: je kunt razendsnel het juiste onderdeel in je kopieergeschiedenis vinden.

Je kunt dubbelklikken op een onderdeel om het te plakken, om een of meer te kopiëren onderdelen te selecteren, om het te hernoemen, te verwijderen of te bekijken (via snelle weergave).

App-tip: Paste (klembordmanager)

Paste toont een banner onder in beeld om de geschiedenis van het klembord te laten zien

Nuttige functies

Hoewel je in de geschiedenis van Paste terug kunt scrollen, kun je ook zoeken naar opgeslagen onderdelen. Verder kun je ‘Pinboards’ maken: opgeslagen sets van onderdelen die toegankelijk zijn via de banner in Paste. Zo heb ik een ‘Pinboard’ gemaakt voor o.a. ‘Wachtwoorden’ en ‘Kleurstalen’. 


Conclusie

Voor een oneindige klembordgeschiedenis en grafische previews en aangepaste opgeslagen Pinboards is Paste een uitstekende aanvulling op een van de meest ‘magere’ functies van het besturingssysteem van Apple.

Paste is te koop (via een abonnement) in de Mac App Store, via de website van de ontwikkelaar of via Setapp. Op de website van de ontwikkelaar kun je een gratis proefversie downloaden.

Lees op de website van Paste hoe deze app werkt


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Richard Pijs emoji

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers. Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring wijst hij jou de weg in de wereld van Apple. Meer dan 470 klanten heeft hij ondertussen geholpen. 


Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Mac-tips