Tekenen op een afbeelding in macOS | verbeterjemac

Tekenen op een afbeelding in macOS

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Rechtstreeks op een afbeelding tekenen in macOS is gemakkelijker dan ooit.

Tekenen op een schermafbeelding

Sinds macOS Mojave gaat het maken van een schermafbeelding ietsje anders dan voorheen. Het is nu gemakkelijker geworden om op elke willekeurige afbeelding te tekenen. Velen hebben de behoefte om, na het maken van een schermafbeelding, er iets op te krabbelen. Dit kan een pijltje zijn om iets aan te wijzen maar ook een tekstje erbij zetten kan soms handig zijn voordat je 'm doorstuurt. Geen behoefte om op een schermafbeelding te krabbelen? Wil je 'm meteen delen? Dat kan nu met 1 klik!

Teken-gereedschap

Het tekenen op een afbeelding of het plaatsen van een tekst op een plaatje wordt gedaan middels het 'markerings'-paneel. Ook wel 'annotatie' genoemd.

Finder

Apple Voorvertoning

Voorvertoning

Apple Mail

Mail

💡Dit markeringspaneel is nu consistent doorgevoerd op verschillende plekken op je Mac. Zoals de Finder, in Voorvertoning en zelfs in Mail. Handig, want nadat je weet hoe dit paneel werkt kan je het op meerdere plaatsen gebruiken.

Markeringspaneel openen in Finder

  1. Selecteer in de Finder een afbeelding
  2. Druk spatie: de afbeelding wordt nu in 'snelle weergave' geopend (dat betekent dat de afbeelding in een zwevend venster wordt getoond)
  3. Druk in dit zwevend venster op het pen-symbool om het markeringspaneel te openen (zie afbeelding hieronder) 

Klik op het pen-symbool om het markeringspaneel te openen.

Selecteer bijvoorbeeld het pen-gereedschap om meteen op de afbeelding te tekenen. Je kan hier even proefondervindelijk mee spelen en ander gereedschap testen. Verschillende kleuren en lijndiktes zijn hier ook in te stellen en je kan tekst toevoegen. 

Tekenen op een afbeelding

Zo ziet het markeringspaneel eruit.

Hier zie je het in actie:

In bovenstaand voorbeeld zie je het annotatie-paneel in actie via 'snelle weergave' in de Finder. Dit paneel kan je echter ook activeren in de app Voorvertoning en in Apple Mail. Hoewel dat op een iets andere manier gaat ›

Super-tip
wist je dit al?

💡Zo teken je op een afbeelding rechtstreeks in Apple Mail. Zonder tussenkomst van een app. Super handig!


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je er veel plezier mee zult hebben en er soms wat tijd mee uit kan sparen. Vooral het tekenen in Mail heeft mij al velen malen geholpen om iets aan te wijzen op een afbeelding. 

Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-tip-dag'. 👋

Groet! Richard 

​Tips in je mailbox

Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt gehad. Ik ben dol op tips uitdelen. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je aan.

Tips op Instagram

Something is wrong.
Instagram token error.

verbeterjemac

Follow

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Facebook

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Instagram

Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers en is gek op films