Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 08-01-2024 | Dit artikel is bijgewerkt op 08-01-2024, 19:31 uur

Nieuwe Apple-producten in 2024

Nieuwe Apple-producten in 2024

Beeld: studio PAKK

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher | Eindredactie Eric Alink

Apple in 2024. Voor Apple belooft 2024 een baanbrekend jaar te worden. Er is veel om naar uit te kijken: van de langverwachte Vision Pro-release tot een volledige herziening van de iPad-line-up. Ik geef je een overzicht van wat je kunt verwachten. Opgesplitst per productcategorie.


Waarschuwing: er staat veel op het programma!

iPhones

 • In 2024 kunnen we rekenen op de lancering van de iPhone 16, met een nieuwe ‘opnameknop’ aan de rechterkant onder de aan/uit-knop.
 • De iPhone gaat Rich Communication Services oftewel RCS ondersteunen. RCS is het eigentijdse alternatief voor het traditionele sms en mms. Het stelt iPhone- en Android-gebruikers in staat om zonder WhatsApp berichten tussen de beide platforms te versturen.

iPads

 • Apple is van plan om de iPad-line-up grondig te vernieuwen in 2024, met verbeterde prestaties en nieuwe functies.
 • Er wordt gespeculeerd over een iPad Pro met OLED-displaytechnologie, wat een verbluffende visuele ervaring zou bieden.
 • Mogelijk wordt de iPad Pro van 12,9 inch naar 13 inch vergroot, dankzij kleinere schermranden. De fysieke afmeting blijft hetzelfde.
 • De overstap naar OLED voor de iPad Pro-line-up kan ervoor zorgen dat de iPad dunner wordt. Er zijn ook geruchten dat er een aantal ontwerpwijzigingen voor de iPad Pro-modellen komen, maar of dat dit jaar gebeurt is nog onzeker.
 • De iPad Pro-modellen gaan de nieuwste generatie M3-processors gebruiken. Dit resulteert in verbeterde prestaties en efficiëntie voor zaken als apps op pro-niveau, multitasking et cetera.

Al deze wijzigingen zullen tot prijsverhoging van de iPad Pro leiden. Niet alleen zijn OLED-panelen duurder dan LCD en mini-LED, maar Apple is ook van plan om de meest geavanceerde versie van OLED-panelen op de markt te gebruiken. Zoals het er nu uitziet, kun je de iPad Pro vanaf € 999 aanschaffen.

Lees ook mijn bladwijzer: OLED iPad Pro-gids, waarom schakelt Apple over?

Macs

 • Apple werkt aan nieuwe versies van de 13-inch en 15-inch MacBook Air, aangedreven door de M3-chip. De nieuwe MacBook Air-line-up zal naar verwachting ergens rond maart 2024 worden uitgebracht.
 • We verwachten ook een nieuwe versie van de Mac Studio en Mac Pro, aangedreven door de M3 Max- en M3 Ultra-chips. Deze worden op zijn vroegst eind 2024, zo niet 2025 verwacht.

Wearables

 • Apple werkt mogelijk aan een Apple Watch X. Een van de grootste veranderingen zal het systeem voor het bevestigen van de horlogebandjes zijn. Ook is Apple gefocust op het dunner maken van de huidige Apple Watch line-up.
 • Apple bereidt een grote update voor zijn AirPods instapmodel voor. De huidige AirPods 2 en 3 zullen dit jaar worden uitgefaseerd. Plannen voor twee verschillende versies van de AirPods 4 zijn in de maak. De aankomende AirPods 4-modellen zullen naar verwachting een ‘hybride ontwerp’ zijn, dat elementen van de AirPods 3 en AirPods Pro verenigt.

Vision Pro

Vorig jaar introduceerde Apple op de Worldwide Developers Conference (WWDC) 2023 haar AR-bril, die dit jaar in de VS zal verschijnen. Europa moet nog even wachten. Mogelijk komt er een goedkopere versie van de AR-bril, die meer mensen moet aanspreken.


Software-updates:

 • iOS 18 zal in het teken staan van AI
 • iOS 18 zal naar verwachting de RCS-ondersteuning bevatten
 • In juni zal Apple waarschijnlijk zijn jaarlijkse WWDC houden. Deze omvat de lancering van de volgende ronde voor: iOS 18, iPadOS 18, watchOS 11, tvOS 18, macOS 15 en VisionOS 2


Kortom: in het zicht van al deze nieuwe releases en innovaties belooft 2024 voor zowel Apple als gebruikers een opwindend jaar te worden.

lees ook

Elke week een Mac-tip in je mail

Dit was mijn Mac-tip van de week. Schrijf je gratis in om ze in je mailbox te ontvangen: inschrijven Mac-tips


Over mij

Richard Pijs

Apple expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard

Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips