Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 28-11-2022 | Dit artikel is bijgewerkt op 27-12-2022, 08:44 uur

Meer Mac-opslag

Veel foto's en video's bewaren op een Mac is geen enkel probleem. Maar het kost vaak veel opslagruimte. In deze tip leer je hoe je opslagruimte vrijmaakt zonder foto's en video's te wissen. 

Meer Mac-opslag
geheugen uitbreiden Mac

Door Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher

De slimste manier

Veel foto’s en video’s bewaren op je Mac is geen enkel probleem. De slimste manier om dit te bewaren is in de app Foto’s.

Deze app is er voor gemaakt om snel te werken met veel foto’s en video’s. Maar een volle foto-app betekent ook veel MB’s of zelfs veel GB’s in de foto-app. En als het in de foto-app staat betekent het ook dat het op je Mac staat. Logisch.

Daarom is het verstandig om een oogje in het zeil te houden wat je Mac-opslag betreft. Voor je het weet zit je opslag bommetje vol. 

Over deze Mac - Opslag

Foto's beslaat het grootste gedeelte van de Mac-opslag

Grootste oorzaak volle schijf

Foto’s en video’s beslaan vaak het grootste deel van je opslag op de Mac. Dat is ook niet zo gek want foto’s en video’s gemaakt met een iPhone zijn nu eenmaal van hoge kwaliteit. En hoe hoger de kwaliteit: hoe meer MB’s het kost om dit te bewaren.

Dit kan al aardig oplopen, vooral als je ook nog eens veel films maakt en dat geldt nog meer als je filmt in hoge kwaliteit zoals 1080p of 4K. 

Mac-hulp op afstand

meekijksessie

Fotobeheer

Bestel een meekijksessie voor hulp op afstand

Gebruik de Foto’s app

Gebruik je al een tijdje de app Foto's? En heb je veel foto's en video's daarin bewaard? Dan heb ik goed nieuws: met 1 klik kan je ervoor zorgen dat je foto-app de foto’s niet meer op je interne schijf bewaard maar op de iCloud Drive. 

Met 1 klik

Hiervoor hoef je helemaal niets moeilijks te doen. Geen ingewikkelde instellingen. Gewoon 1 schuifje overhalen en alles wordt automatisch van je interne schijf naar de iCloud Drive verplaatst.

De technische details zal ik je besparen, maar het werkt echt ongelooflijk goed. Je Mac opslag krijgt hierdoor heel veel vrije ruimte.

iCloud-foto's is een echte aanrader: met 1 klik meer opslagruimte.

Abonnement is te verwaarlozen

Het enige addertje onder het gras, is dat je gebruik moet maken van een iCloud-abonnement. Maar je krijgt er veel gemak (en vrije ruimte) voor terug. Ik vind het niet erg om € 0,99 per maand te betalen voor deze service.

Handleiding

Zo werkt het. Het aanzetten van iCloud-foto's, waardoor je fotobibliotheek naar iCloud Drive wordt ge-upload waarmee je de Mac-opslag ontlast.


  1. Ga naar het Apple-menu en open Systeemvoorkeuren*
  2. Klik op Apple-ID
  3. Klik op Beheer…
  4. Kies je iCloud-abonnement (bijv. 50 GB voor € 0,99 p/mnd)
  5. Open de app Foto’s
  6. Open de voorkeuren
  7. Schakel iCloud-foto’s aan
  8. Zet het vinkje aan bij ‘optimaliseer Mac-opslag’
  9. Klaar!


*) In macOS Ventura is de naam veranderd van 'Systeemvoorkeuren' naar 'Systeeminstellingen'. De afbeeldingen hieronder zien er dan ook anders uit. Maar het werkt hetzelfde.

Systeemvoorkeuren Apple ID

Open Systeemvoorkeuren en klik op Apple ID

Systeemvoorkeuren Apple ID beheer

Klik op Beheer... om meer opslag te kopen

Koop meer opslag iCloud Drive

Dit is het overzicht van alles wat in de kleine 5 GB iCloud Drive staat. Klik op Koop meer opslag

Koop 50 GB iCloud opslag

Kies (bijvoorbeeld) het goedkoopste abonnement van 50 GB

Let op: het is verstandig om eerst te kijken hoe groot je Fotobibliotheek is op je Mac. Daarna beslis je welk abonnement je koopt.

Voorkeuren Foto's

Open de app Foto's en open de voorkeuren. Daar zet je het vinkje aan bij iCloud-foto's

Optimaliseer Mac-opslag

Daarna zet je een vinkje aan bij 'Optimaliseer Mac-opslag'

Het duurt even om je lokale fotobibliotheek te uploaden naar de iCloud. Zodra dit op de achtergrond is gebeurd zal je merken dat je lokale fotobibliotheek enorm in MB’s afneemt. Zonder dat er een foto of video uit Foto’s wordt gewist. Echt geweldig handig gemaakt door Apple, vind ik.
Over deze Mac - Opslag

De foto's opslag is afgenomen dankzij iCloud-foto's met 'optimaliseer Mac-opslag'

Masterclass

Meer in mijn masterclass

In mijn masterclass doe ik het je voor: het leegmaken van iCloud en het veilig verplaatsen van je media naar een externe harde schijf. Ga naar mijn masterclass iCloud-fotos archiveren ›


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Richard Pijs emoji

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Apple expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard

Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips