Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 11-07-2022 | update op 22-08-2022, 20:24 uur

Mac vakantietips

geheugen uitbreiden Mac

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Mac vakantietips

Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk dat je enkele zaken veiligstelt, zodat je het risico op dataverlies maximaal beperkt.

Wat kan er allemaal misgaan?

Heb je hier en daar al aan gedacht?

Mac checklist voor vakantie

Als je een Mac hebt die verbonden is met iCloud en je hebt op dezelfde iCloud ook nog een andere Mac of een iPhone gekoppeld, dan is het belangrijk om te controleren of alle apparaten in sync zijn.

Bureaublad en documenten in iCloud 

Gebruik je iCloud-drive? Dan is het belangrijk om voordat je op vakantie gaat te controleren of alle apparaten hun data correct hebben geüpload. Zodat je voor je vakantie in ieder geval een recente versie hebt van alles wat in de iCloud staat. De twee belangrijkste zaken zijn je bureaublad en documenten.

Foto’s in iCloud 

Maak je gebruik van iCloud-foto’s? Dan controleer je op je iPhone of alle foto’s en video’s zijn geüpload naar de iCloud. Soms kan het voorkomen dat het upload-proces wordt gepauzeerd om je batterij te besparen of omdat je niet op wifi zit.

Sterk master-wachtwoord 

Grote kans dat als je op vakantie gaat je je iMac thuis onbeheerd achterlaat. Het ergste wat je dan kan overkomen is dat iemand je iMac steelt. In dat geval is het fijn om te weten dat je bestanden veilig staan. Op een reservekopie-schijf en/of op iCloud, zodat je die gemakkelijk weer kan herstellen.

Om de dief geen toegang te geven tot je gegevens is een sterk master-wachtwoord belangrijk. Dit is het wachtwoord wat je gebruikt om in te loggen op je Mac. Is die al een tijdje niet veranderd? Lees dan hier hoe je een ijzersterk wachtwoord kan samenstellen volgens de laatste veiligheidsregels.

Wachtwoord aanpassen op je Mac 

Checklist voor een goed wachtwoord met de allerlaatste veiligheidsregels

Verstop je Mac 

Heb je een laptop (MacBook Pro of MacBook Air) of een Mac mini, dan is het verstandig om deze thuis op een veilige plek te leggen uit het oog van inbrekers. Zodat de kans kleiner is dat je Mac wordt meegenomen. Brrr, ik moet er niet aan denken.

Reservekopie-schijf

Datzelfde geldt ook voor je reservekopie-schijf. Die mag je ook uit het zicht ergens in huis verbergen. Hierop staat alle data van je Mac en als je deze niet versleuteld hebt of als je de schijf ook niet met een wachtwoord hebt beveiligd, dan kan iedereen met je data aan de haal gaan. Geen fijne gedachte.


Externe schijf voorzien van wachtwoord 

Beveilig je externe (Time Machine) -schijf met een wachtwoord 

Bewaar je data veilig

In principe gaat het dus om je data. Die moet veilig zijn. Apparatuur kan je zo vervangen. Maar je data niet. Zorg er dus voor dat, als je op vakantie gaan, je altijd een reservekopie hebt van je belangrijkste data.

Neem je toch je laptop mee, weet dan dat een ongelukje zoals het omstoten van een glas drinken over je laptop, sneller gemaakt is op vakantie dan in je vertrouwde thuis- of werkomgeving. 

Richard Pijs emoji

Hopelijk heb je iets aan deze vakantie-tip gehad. Wil jij mijn tips in je mail ontvangen? Abonneer je hier

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Mac-tips