Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 19-04-2022 | Dit artikel is bijgewerkt op 01-12-2023, 14:14 uur

Schijf wissen op de Mac

geheugen uitbreiden Mac

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Nieuwe externe harde schijf gekocht? Maak niet deze fout.

Een externe harde schijf is nuttig voor het verplaatsen van data van je Mac. ZZP-ers bewaren er afgeronde projecten op en het bewaren van oude fotobibliotheken is verstandig om te doen. 

Vorige maand kwamen er twee klanten bij mij omdat hun externe schijf het niet meer deed. Die kan ik fixen, maar dat is niet altijd zo. Daarom wil ik je graag laten weten wat jij kan doen om het risico op dataverlies te beperken.

Heb je een nieuwe externe schijf gekocht? Dan kan je 'm meteen gebruiken op de Mac. Maar let op: een schijf rechtstreeks uit de verpakking gaan gebruiken is  niet verstandig om te doen.


Elke nieuwe externe harde schijf is standaard geformatteerd als ExFAT. Daardoor kan je de schijf gebruiken op een Mac én op een Windows-pc. Dat lijkt handig maar een Mac vind ExFat niet fijn.


ExFAT is niet goed

ExFAT is een bestandssysteem dat zowel op een Mac als op een Windows-pc werkt. Dat is voor sommigen een vereiste, maar heeft ook een nadeel: ExFAT heeft geen fout-controle en mist de voordelen van APFS (het nieuwe bestandssysteem van Apple).

Bij een eventuele crash is de kans groter dat je bestanden beschadigd raken. 

De fout-controle op een schijf is belangrijk. Heb je dit niet, zoals bij ExFAT, dan zijn deze schijven kwetsbaar als de schijf niet goed wordt ontkoppeld of tijdens onverwachte afsluitingen. 

ExFAT op de Mac


APFS de beste

Het advies is om altijd je schijf te formatteren met APFS. (Tenzij je per se de schijf ook op een PC wilt uitlezen en schrijven.) Hoe je dit doet zie je in de video bovenaan de pagina.


APFS de snelste

Als voordeel heeft APFS een razendsnelle schrijf- en leestechniek en gaat APFS efficiënter met bestanden om zodat kopieën van een bestand minder ruimte innemen. Dit is fijn want dan is je schijf niet zo snel vol. 


APFS werkt het beste op een SSD

Nog een voordeel van APFS: deze is in principe ontworpen met SSD's in het achterhoofd. Dat betekent dat het enorm snel werkt op een SSD, maar dat neemt niet weg dat het niet geschikt is voor een traditionele schijf met bewegende onderdelen. Elke schijf kun je tegenwoordig formatteren met APFS.

APFS = Apple File System. Let op: schijven die geformatteerd zijn met de APFS-bestandsstructuur zijn onleesbaar op een Mac met macOS High Sierra of lager.
Meer info: Apple File System - Wikipedia


Time Machine is verbeterd

Leuk weetje: Time Machine werkt vanaf macOS Big Sur beter op externe SSD's met APFS. Het maken van een reservekopie gaat aanzienlijk sneller op een APFS SSD onder macOS Big Sur (of hoger). 

Mocht je van plan zijn om een losse externe schijf aan te schaffen voor Time Machine? Dan is de portable SSD's van Samsung een goede keuze. Met name de T7 staat hoog aangeschreven.


TIP: Beveilig je schijf met wachtwoord

Een schijf heeft waardevolle documenten. Is je harde schijf gestolen? Dan kan iedereen de inhoud uitlezen. Brrrr. Geen fijne gedachte.

Mijn advies: beveilig je schijf met een wachtwoord.

In mijn video kun je zien hoe je dit doet.

Nieuwe schijf? Formatteer naar APFS

Elke nieuwe schijf heeft ExFAT als structuur. Verander deze meteen naar APFS als je je schijf gezond wilt houden.

Richard Pijs emoji

Hopelijk heb je iets aan deze tip gehad. Wil jij mijn tips in je mail ontvangen? Abonneer je hier

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Mac-tips