Schijf wissen op de Mac
Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
Nieuwe externe harde schijf gekocht? Maak niet deze fout.
Een externe harde schijf is nuttig voor het verplaatsen van data van je Mac. ZZP-ers bewaren er afgeronde projecten op en het bewaren van oude fotobibliotheken is verstandig om te doen.
Vorige maand kwamen er twee klanten bij mij omdat hun externe schijf het niet meer deed. Die kan ik fixen, maar dat is niet altijd zo. Daarom wil ik je graag laten weten wat jij kan doen om het risico op dataverlies te beperken.
Heb je een nieuwe externe schijf gekocht? Dan kan je 'm meteen gebruiken op de Mac. Maar let op: een schijf rechtstreeks uit de verpakking gaan gebruiken is niet verstandig om te doen.
Elke nieuwe externe harde schijf is standaard geformatteerd als ExFAT. Daardoor kan je de schijf gebruiken op een Mac én op een Windows-pc. Dat lijkt handig maar een Mac vind ExFat niet fijn.
ExFAT is niet goed
ExFAT is een bestandssysteem dat zowel op een Mac als op een Windows-pc werkt. Dat is voor sommigen een vereiste, maar heeft ook een nadeel: ExFAT heeft geen fout-controle en mist de voordelen van APFS (het nieuwe bestandssysteem van Apple).
Bij een eventuele crash is de kans groter dat je bestanden beschadigd raken.
De fout-controle op een schijf is belangrijk. Heb je dit niet, zoals bij ExFAT, dan zijn deze schijven kwetsbaar als de schijf niet goed wordt ontkoppeld of tijdens onverwachte afsluitingen.
APFS de beste
Het advies is om altijd je schijf te formatteren met APFS. (Tenzij je per se de schijf ook op een PC wilt uitlezen en schrijven)
APFS de snelste
Als voordeel heeft APFS een razendsnelle schrijf- en leestechniek en gaat APFS efficiënter met bestanden om zodat kopieën van een bestand minder ruimte innemen. Dit is fijn want dan is je schijf niet zo snel vol.
APFS werkt het beste op een SSD
Nog een voordeel van APFS is dat deze voor SSD’s is ontworpen. Heb je een externe SSD gekocht? Dan werken de voordelen van APFS nog beter.
APFS = Apple File System.
[Apple File System - Wikipedia]
Time Machine is verbeterd
Leuk weetje: Time Machine werkt sinds macOS Big Sur ook met SSD's met APFS. Het maken van een reservekopie gaat aanzienlijk sneller op een APFS SSD onder macOS Big Sur (of hoger).
Mocht je van plan zijn om een losse externe schijf aan te schaffen voor Time Machine? Dan is de portable SSD's van Samsung een goede keuze. Met name de T7 staat hoog aangeschreven.
TIP: Beveilig je schijf met wachtwoord
Een schijf heeft waardevolle documenten. Is je harde schijf gestolen? Dan kan iedereen de inhoud uitlezen. Brrrr. Geen fijne gedachte.
Daarom adviseer ik je schijf te beveiligen met een wachtwoord.
In mijn video kun je zien hoe je dit doet.
Nieuwe schijf? Formatteer naar APFS
Elke nieuwe schijf heeft ExFAT als structuur. Verander deze meteen naar APFS als je je schijf gezond wilt houden.
Hopelijk heb je iets aan deze tip gehad. Wil jij mijn tips in je mail ontvangen? Abonneer je hier ›
Groet, Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher
lees ook