Verbeter

je Mac,
net als

Geholpen door → Richard Pijs
VIP

beoordeling van yvonne

Toen mijn laptop door een omgevallen glas water ineens zwart bleef, prak de paniek bij mij als zzp'er uit. De meeste van mijn bestanden staan netjes in de cloud, maar sommige werkbestanden stonden daar nog niet in. Snel Richard van Verbeterjemac gebeld, had al eerder goede verhalen gehoord. Zonder valse hoop te geven is hij aan het werk gegaan en gaf al vrij snel het verlossende antwoord: dankzij een inlees-apparaat kon hij mijn SSD-kaart alsnog uitlezen en daarmee al mijn bestanden redden. Enorm fijn! Hij heeft me daarna bovendien ook heel handige tips gegeven bij het uitzoeken van mijn nieuwe laptop. Binnenkort gaat hij me helpen met een handige en veilige indeling van mijn mappen, zodat me dit nooit meer overkomt!

Yvonne

Waterschade

Verbeter je Mac net als Yvonne

Er was een glas water omgegaan en de onderkant van de MacBook Pro was nat geworden. Paniek! Yvonne trok meteen de stekker uit het stopcontact en wachtte even om vervolgens de laptop te testen op schade. Gelukkig: de laptop ging gewoon weer aan en alles bleef het gewoon doen. Maar helaas, dat duurde niet lang. Opeens viel het beeldscherm uit en sloot de laptop zichzelf af. Waarna deze niet meer aanging. Oef, dat is schrikken.

Waterschade hersteld op de MacBook van Yvonne van Bruggen | www.yvonnevanbruggen.com

Glas water

Yvonne belde mij op om te vragen of er nog iets te redden viel. Want ze had geen back-up gemaakt (help) en ze wou graag haar data herstellen.

We besloten om het een goede kans te geven en ze bracht haar MacBook Pro bij mij voor een check-up.

Ik maakte de laptop open en zag overal druppels water (omg). Niet alleen aan de onderkant maar zelfs over het hele oppervlak van de laptop. Nadat ik voorzichtig de SSD eruit had gehaald bleek ook daar water in te zijn gekomen. Dat voorspelde niet veel goeds.

Waterschade MacBook Pro
Waterschade MacBook Pro

Eerste hulp bij waterschade

Eerste deugd bij waterschade: wachten. 24 uur, als het kan. Zodat het water vanzelf opdroogt ook in alle kieren en gaten van de laptop en van de SSD. Nooit een föhn gebruiken om het drogen te versnellen. Openklappen en op zijn kop neerzetten is nog beter. Zoals een tent.

Geen Back-up

Yvonne belde mij op om te vragen of er nog iets te redden viel. Want ze had geen back-up gemaakt (help) en ze wou graag haar data herstellen.

We besloten om het een goede kans te geven en ze bracht haar MacBook Pro bij mij voor een check-up.


Overal waterdruppels

Ik maakte de laptop open en zag overal druppels water (omg). Niet alleen aan de onderkant maar zelfs over het hele oppervlak van de laptop. Nadat ik voorzichtig de SSD eruit had gehaald bleek ook daar water in te zijn gekomen. Dat voorspelde niet veel goeds.Eerste deugd bij waterschade: wachten. 24 uur, als het kan. Zodat het water vanzelf opdroogt ook in alle kieren en gaten van de laptop en van de SSD. Nooit een föhn gebruiken om het drogen te versnellen. Openklappen en op zijn kop neerzetten is nog beter. Zoals een tent.


Uiteindelijk toch een nieuwe Mac

Yvonne had de hoop opgegeven. Laptop weg, data weg. Dat haar laptop het niet meer deed, was niet zo erg. Yvonne wist al dat het een keer tijd zou zijn voor een nieuwe Mac, dus was de beslissing om een nieuwe laptop te kopen snel gemaakt. Na mijn advies gekregen te hebben kocht ze een nieuwe MacBook Air*.

*) Met meer geheugen dan de standaard 8 GB, want als je iets langer dan 4 jaar de Mac wilt behouden is 16 GB geheugen een betere keuze. Yvonne werkt veel in iCloud en Dropbox dus een grote interne SSD was niet per se nodig, dus daar kon dan weer op bezuinigd worden. Maar let op dat je nooit 128 GB koopt. Dat is altijd veel te weinig. Apple verkoopt deze modellen vroeger omdat het een fijne instapprijs geeft. Maar in de praktijk valt het altijd tegen. De tweede maat van een interne schijf is 256 GB en dat is precies wat Yvonne kocht. Het internet werd afgezocht naar een model die ergens op voorraad zou zijn. Die werd gevonden in Mediamarkt, Dordrecht. Yvonne had de laptop meteen nodig dus reed ze er graag voor om.


Yvonne ging aan de slag met haar nieuwe laptop en ik ging aan de slag om de data te herstellen van de SSD met waterschade.

Yvonne van Bruggen, communicatieadviseur, Den Bosch, The Bigger Office

Data hersteld

Met professionele apparatuur werd de SSD uitgelezen. Dat ging verbazingwekkend goed: alle bestanden werden leesbaar aangetroffen op de beschadigde SSD. Misschien wel een klein wondertje te noemen. Want het is altijd weer een gok of data de waterschade overleeft.

In dit geval is de missie geslaagd.
Yvonne blij, ik blij.

Groet, Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

Richard Pijs

Over Verbeterjemac

Ha, ik ben Richard Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Komt langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}