Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 09-11-2021 | Dit artikel is bijgewerkt op 06-06-2023, 15:21 uur

Apple Macintosh koopgids

Koopgids MacBook Pro 2021

Het staat als een paal boven water: Macs met een M1-chip zijn de beste Macs die Apple ooit heeft gemaakt. Ben jij toe aan een nieuwe Mac? Hoeveel geheugen kies je? Welke opslagcapaciteit kies je? En weet jij het verschil tussen de M1-chip, M1 Pro-chip en de M1 Max-chip? 

In deze koopgids leg ik het uit.

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Disclaimer 

Deze gids is bedoeld als een inleiding en introductie in de wereld van de M1-chip op Macs. Heb jij een Mac met Intel? Wil je een nieuwe Mac kopen? Dan lees je hier meer informatie over de overgang van Intel naar de M1-chip.

Hoewel het geen specifiek koopadvies is, biedt het waardevolle informatie waarmee je een weloverwogen beslissing kunt nemen wanneer je een nieuwe Mac wilt aanschaffen. Vergeet niet om ook de nieuwste modellen en specificaties te bekijken om te zien welke Mac het beste aansluit bij jouw individuele behoeften. 

Als je geïnteresseerd bent in een betaald koopadvies voor een Mac, kan ik je daar bij helpen. Door grondige research en inzicht in de huidige markt kan ik je helpen de juiste keuze te maken en eventuele valkuilen te vermijden. Het bespaart je waardevolle tijd en geld.

Eind 2020 bracht Apple een MacBook Air en een MacBook Pro op de markt met een vol lof ontvangen door Apple ontwikkelde M1-chip. Een revolutie in de computerindustrie.

Dezelfde chip brachten ze in medio 2021 naar de iMac waarmee ook het ontwerp van de iMac rigoureus veranderd was. Deze iMac verscheen in 7 prachtige kleuren. 

Nu eind 2021 brengt Apple twee gloednieuwe laptops uit. Voor de Pro's onder ons. Met de langverwachte opvolger van de M1-chip. Deze opvolger zou ongekende snelheden aankunnen en wederom was iedereen verbaasd over de enorme kracht van de MacBook Pro.


iMac

Over de iMac kan ik kort zijn. Het allernieuwste model van medio 2021 heeft een M1-chip. De schermafmeting is 24 inch. Het aantal geheugen is 8 GB (of maximaal 16 GB). Het mag dan een prachtmachine zijn die bovengemiddeld presteert.

Voor de pro's die meer kracht nodig hebben is er de Mac Studio of de goedkopere vernieuwde Mac mini uit 2023 met M2-chip. 

Er zijn nog geruchten dat er een nieuwe iMac aankomt eind 2023. Mogelijk voorzien van een 27-inch scherm en een M3-chip. Wil je op de hoogte blijven van de laatste Mac-tips en producten? Abonneer je op mijn Mac-tips


MacBook Pro

Apple heeft twee topmodellen uitgebracht van de MacBook Pro, verkrijgbaar in 14 en 16-inch. Dit zijn de beste laptops die Apple ooit gemaakt heeft. Het design is prachtig, er zijn veel poorten aanwezig en de snelheid is ongeëvenaard. Reden genoeg om er meteen een te kopen (haha).

Maar ik kan me voorstellen dat het beste van het beste (en het prijskaartje wat daarmee samenhangt) je afschrikt.

Daarom heb ik deze koopgids geschreven. Om je een breder beeld te geven van de laatste computers die Apple heeft uitgebracht. Waarbij ik de specificaties uitleg naast de Mac die jij nu hebt. Zodat je beter een keuze kan maken in de Mac die je huidige Mac gaat vervangen.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven eind 2021 en ik heb het nu aangepast naar medio 2023. Hoewel ik niet alle recente ontwikkelingen kan vermelden, help ik je graag met een persoonlijk advies op maat. Zo hoef je je niet bezig te houden met technische details en kan ik direct to-the-point komen. Voorkom teleurstellingen en bestel vandaag nog mijn koopadvies


lees ook

Laten we het simpel houden

In deze koopgids heb ik me volledig gericht op Macs met de M1-chip. Oudere modellen worden niet behandeld omdat de M1-chip buitengewoon krachtig is en het simpelweg niet meer de moeite waard is om een ouder model met een Intel-processor te overwegen. De prijs-kwaliteitverhouding van de M1 Macs is ongekend en niet te vergelijken met vroeger. Met de M1-chip geniet je van goede prestaties en energie-efficiëntie, waardoor je een vlotte en betrouwbare ervaring hebt bij al je taken. Het is een sprong voorwaarts in de wereld van Macs.


Ik heb het dan over:

  • iMac, 24-inch, M1-chip, 2020
  • MacBook Air, 13-inch, M1-chip, 2020
  • MacBook Pro, 13-inch, M1-chip, 2020
  • MacBook Pro, 14-inch, M1 Pro-chip of M1 Mac-chip, 2021
  • MacBook Pro, 16-inch, M1 Pro-chip of M1 Mac-chip, 2021

Bovenstaande modellen zijn een mooi beginpunt om je wegwijs te maken in de overgang van Intel naar de M1-chip. Inmiddels zijn er opvolgers van de M1-chip van Apple verschenen, maar deze laat ik voor het gemak buiten beschouwing.


Waar moet je opletten bij de aanschaf van een laptop?

In deze koopgids ga ik ervan uit dat je al een MacBook Air of MacBook Pro hebt en dat je deze wilt vervangen voor een nieuw model.

Maar waar moet je beginnen? Elke Mac heeft vele configuraties en dat maakt het er niet makkelijker op.

Om een goede houvast te hebben ga je eerst ten rade bij de Mac die jij nu hebt. Je kan gemakkelijk de specificaties opzoeken en aan de hand daarvan beslissen wat je minimale eisen zijn.

In grote lijnen komt het kiezen van een laptop neer op drie keuzes: beeldschermmaat, geheugen en opslaggrootte. 

Als jij deze gegevens weet van je huidige Mac, dan wordt de keuze makkelijker.

MacBook Pro Koopgids
MacBook Pro Koopgids

Keuze 1

Formaat

Hoe groot is je huidige scherm? Wil je dezelfde maat? Of juist groter of kleiner? Ga je een extern beeldscherm gebruiken? Is draagbaarheid belangrijk? Allemaal factoren die je afweegt tijdens de keuze van het beeldschermformaat.

Je kan kiezen uit: 13-inch, 14-inch of 16-inch.

Het beeldscherm van Apple is zo ontzettend goed dat deze factor enorm het prijskaartje bepaald, daar kan je dus eventueel ook rekening mee houden. 


KEUZE 2

Geheugen

Hier is iets bijzonders aan de hand. Want met de introductie van de M1-chip die nu in alle Macs zitten, is de vergelijking die je vroeger deed (bij het kopen van een nieuwe Mac), niet meer van toepassing. Had je eerder een Mac met 8 GB-geheugen? Dan is dat niet te vergelijken met 8 GB-geheugen op een Mac met M1-chip. Doordat geheugentaken en processortaken nu plaatsvinden op de M1-chip zelf, profiteer je van veel meer kracht dan vroeger.


Koop je een Mac met M1-chip met 8 GB geheugen, dan levert dat dus meer kracht op dan een vorige generatie Mac (met intel-processor) met 8 GB geheugen.


Toch blijft de regel voor het centraal geheugen (RAM) hetzelfde als vroeger: hoe meer geheugen je hebt, hoe meer apps je tegelijkertijd geopend kunt hebben. En hoe beter de prestaties zijn.


Point of no return Kies verstandig of kies ietsje meer omdat je na de aanschaf niet meer kan upgraden met geheugen en opslag. Tegenwoordig zit er geen geheugenkaart meer in je Mac, maar zit dit in de M1-chip verweven. De SSD is ook vastgemaakt aan het moederbord en is daarom niet meer te upgraden.


KEUZE 3

Opslag

Alle Macs met M1-chip worden uitgerust met SSD-opslag. Had je nog geen SSD? Dan ga je hier meteen op vooruit.

Hoe groot is je opslag nu? 256 GB? 500 GB? 1 TB? Wil je graag dezelfde hoeveelheid? Of heb je altijd veel ruimte vrij, en kun je best een wat kleinere schijf nemen? Werk je in de cloud? Dan is veel schijfruimte misschien niet nodig.

Allemaal factoren die belangrijk zijn bij het kiezen van de juiste opslaggrootte. 

Point of no return (h) Kies verstandig of kies ietsje meer omdat je na de aanschaf niet meer kan upgraden met geheugen en opslag. Tegenwoordig zit er geen geheugenkaart meer in je Mac, maar zit dit in de M1-chip verweven. De SSD is ook vastgemaakt aan het moederbord en is daarom niet meer te upgraden.


MacBook Pro Koopgids

KEUZE 4

2020 goede keuze?

Eind 2020 heeft Apple twee laptops uitgebracht met de M1-chip. De MacBook Air en de MacBook Pro. Beide bevatten dezelfde chip, waarbij de MacBook Pro iets beter presteert omdat de chip kan worden gekoeld door de aanwezige ventilator. In de MacBook Air zit geen ventilator en is daarom muisstil, de M1-chip wordt daarom softwarematig op minder krachtig gezet zodat de chip niet oververhit kan raken.

Deze twee laptops zijn van ongelofelijk hoge kwaliteit als het gaat om snelheid. Echter is het pro-model inmiddels ingehaald qua specificaties met het recente model uit 2021. De MacBook Pro uit 2020 is met zijn 13-inch aan de kleine kant. 


Weinig verschil

De MacBook Pro is de allerlaatste laptop van Apple met de Touch Bar. Helaas is de Touch Bar niet goed ontvangen in de Apple community en heeft Apple hier afstand van genomen. Je betaald ongeveer € 300 extra voor de Touch Bar.

Vind je een Touch Bar niet per se nodig, dan kan je hieronder lezen of de opvolger van 2021 een goede keuze is voor jou. 

De MacBook Air doet nauwelijks onder voor het pro-model uit hetzelfde jaar. Vandaar dat ik de MacBook Air van harte aanbeveel voor iedereen die niet met heel zwaar werk (foto- en videobewerking) doet. MacBook Air M1-chip beste keuze voor scholieren en zzp-ers (die niet bezig zijn met grafisch werk).

Deze zeer betaalbare (bij MediaMarkt) MacBook Air is de beste keuze als je niet teveel geld hebt en toch wilt profiteren van een Mac met M1-chip. Vooral geschikt voor scholieren die veel onderweg zijn waarbij de MacBook Air de lichtste Mac is in de line-up. Standaard foto- en videobewerking kan verrassend goed met dit model. Daarom is deze Mac ook de beste keuze als je een fijne laptop wilt hebben en niet de hoofdprijs wilt betalen.


En dan nu...


Een jaar later...


Oktober 2021 Er kwamen 2 gloednieuwe MacBook Pro computers op de markt. Die nog sneller is dan de M1-chip. Echt ongelooflijk en ongekend in de notebook industrie.

Zo zien de nieuwste laptops uit 2021 van Apple eruit:

verkrijgbaar in 2 maten: 14-inch en 16-inch

MacBook Pro Koopgids

Ja, dat zie je goed: Het beeldscherm heeft een inkeping (notch) voor de webcam. Maar daar merk je nauwelijks iets van. Dit ontwerp geeft je daarom meer schermruimte.


M1 Pro-chip of M1 Max-chip van Apple

Voor de Pro’s: M1 Pro-chip / M1 Max-chip

Apple heeft haar allereerste eigen M1-chip doorontwikkeld voor nog betere specificaties.


Pro-gebruikers zaten met smacht te wachten op de opvolger van deze toch al krachtige M1-chip, die voor het eerst in een gloednieuw model laptop zou komen.


Vanaf oktober 2021 zijn ze dan eindelijk beschikbaar: twee spiksplinternieuwe MacBook Pro’s met een geheel vernieuwd ontwerp voor de behuizing en meer aansluitmogelijkheden (zie afbeelding hieronder). Uitgerust met de M1 Pro-chip of de aller aller krachtigste chip ooit gemaakt voor een notebook: de M1 Max-chip.

MacBook Pro Koopgids

Mac-model 2020

Chip

Ram

MacBook Air 2020
13-inch

M1

8 / 16 GB

va 1.129

MacBook Pro 2020
13-inch

M1

8 / 16 GB

va 1.449

Mac-model 2021

Chip

Ram

MacBook Pro 14-inch

M1 Pro / M1 Max

16 / 32 / 64 GB

va 2.249

MacBook Pro 16-inch

M1 Pro / M1 Max

16 / 32 / 64 GB

va 2.749

Hierboven zie je een globale verdeling in 4 modellen. De modellen uit 2020 zijn met de M1-chip. De modellen uit 2021 zijn met de M1 Pro-chip of de M1 Max-chip, de vele snellere opvolger van de M1-chip. 


Chip-keuze

In principe kies je voor de M1 Pro-chip. Deze super krachtige chip is geschikt voor de meeste gebruikers onder ons. Dus je zou kunnen zeggen dat je hierna meteen door kunt naar de volgende stap: hoeveel geheugen (RAM) ga je kiezen. Daarna kies je hoeveel GB opslag je wilt en je bent klaar.

De overtreffende trap van de M1 Pro-chip is de M1 Max-chip. Deze is zo belachelijk krachtig dat deze keuze al snel iets teveel is van het goede. Tenzij je veel (heel veel) videobewerking doet en/of 3D bewerkingen maakt per dag. Dan wil je natuurlijk het meest hoogste prestaties in je laptop. De M1 Max-chip begint met een prijskaartje vanaf € 3.209
MacBook Pro Koopgids

M1 Pro-chip: voor grafische pro’s

Werk je veel met grote Adobe Photoshop-bestanden? Doe je veel beeldbewerking? Dan is de M1 Pro-chip een verademing. Het is de beste keuze voor grafische professionals.


kies je CPU en GPU

Daarnaast kies je zelf hoeveel CPU (central processing unit / centrale verwerkingseenheid) je neemt en hoeveel GPU (grafische processor, die gebruikt wordt voor alle videotaken, hiermee neemt hij taken van de CPU over.


Voorbeeld:

€ 2.709 - MacBook Pro 14-inch, M1 Pro, 8-core CPU, 14-core  GPU

€ 2.939 - MacBook Pro 14-inch, M1 Pro, 10-core CPU, 14-core  GPU

€ 2.979 - MacBook Pro 14-inch, M1 Pro, 10-core CPU, 16-core  GPU

Het is ontzettend moeilijk in te schatten welke CPU en GPU je nodig hebt. Deze keuze zou je zelf kunnen maken door goed te bedenken hoeveel waarde je hecht aan meer kracht en of je werkzaamheden dit nodig hebben.
MacBook Pro Koopgids

M1 Max-chip: voor video pro’s

Werk je veel met (zware) videobestanden? Bestaat je werkdag uit het renderen van 3D-animaties? Kies dan voor de krachtigste chip ooit: de M1 Max-chip.

Deze bevat twee keer zoveel GPU-cores en geheugenbandbreedte als de M1 Pro, en een krachtigere media Engine die tot wel 7 streams aan 8K-video kan afspelen. M1 Max kun je configureren tot en met 64 GB-geheugen (ongekend voor een laptop).

Conclusie

Houd de specificaties van je huidige Mac in je achterhoofd bij het maken van de juiste keuze voor een nieuwe Mac. Met wat hierboven staat hoop ik dat de keuze wat makkelijker maken is.

Voor slechts € 60 bied ik je mijn persoonlijke en op maat gemaakte Apple-advies aan. Ik neem het shoppen voor jou uit handen, zodat je niet de hele dag alle Apple-winkels hoeft af te gaan en specificaties hoeft te lezen. Met mijn advies voorkom je het risico van het kopen van de verkeerde Mac, wat uiteindelijk duurder kan uitpakken. Met de juiste Mac kun je maar liefst 8 jaar vooruit. Investeer dus in een goede keuze en laat mij je helpen bij het maken van de beste beslissing.


Hulp nodig?

Je kan bij Verbeterjemac terecht voor:

Mac Koopgids

e-book bijgesloten

E-book

Mac Koopgids

Versie 2021


Hulp bij installatie

Mac Expert verbeterjemac

Hulp nodig? Stuur me gerust een mailtje, ik help graag.

Groet,

Richard Pijs

Mac Expert & Apple Teacher

lees ook

Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips