iOS 13.5 en COVID-19 | verbeterjemac

iOS 13.5 en COVID-19

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Met iOS 13.5 is je iPhone klaar voor COVID-19 apps. Hoe werkt dit eigenlijk? Moet je je zorgen maken over je privacy?

iOS 13.5 en COVID-19

iOS 13.5 en coronatracking

Je kan vanaf 20 mei 2020 je iPhone updaten naar iOS 13.5. Bij elke update is een lijst te lezen met verbeteringen. Zo lees je nu opeens een lange tekst met het woord COVID-19. Dit kan een beetje afschrikken. Maar geen nood: je kan deze update gewoon installeren. 

COVID-19 API

Je iPhone kan je nu updaten naar iOS 13.5 en je krijgt daarmee coronatracking aan boord. Dit gebeurt met een API (Application Programming Interface) die Apple en Google samen ontwikkeld hebben en die nu op je iPhone zit. Apple en Google helpen hierdoor ontwikkelaars om contact-tracing apps te bouwen.

Voor de goede duidelijkheid:
Na het installeren van iOS 13.5 blijft je privacy gewaarborgd. De optie voor coronatracking staat standaard uit. Sterker nog: er is niet eens een manier om het aan te zetten.

Na het updaten zie je bij Instellingen ▸ Privacy ▸ Gezondheid de functie ‘Blootstelling aan COVID-19’ staan. Dit geeft officiële organisaties (zoals RIVM) de mogelijkheid om een corona-app te ontwikkelen die gebruikmaakt van deze API.

iOS 13.5 en COVID-19

Nog niet in Nederland

Pas als er ooit een corona-app komt in Nederland (en dat is nog maar de vraag) kan je de coronatracker activeren. Dit gebeurt altijd handmatig. Na het installeren van een corona-app moet je zelf deze tracker nog aanzetten. Er gebeurt dus niets zomaar zonder je medeweten in.

Ook handig om te weten is dat alleen officiële gezondheidsorganisaties van de overheid de API mogen gebruiken.

Tracking gebeurt altijd via een app en nooit door iOS zelf.

De traceerfunctie is erg knap gemaakt. Je hoeft je geen zorgen te maken over je privacy. Het gebruikt bluetooth om besmettingen met het coronavirus op te sporen. Een specifieke locatie wordt niet gebruikt. Dit gebeurt met anonieme ID’s die 14 dagen versleuteld op je iPhone worden bewaard.

Via een melding van een corona-app wordt gemeld wat je moet doen als je in de buurt bent geweest van een besmet persoon. Alles gebeurt anoniem. Er wordt niet verteld wie besmet is, alleen dat je risico loopt om zelf besmet te zijn geraakt. Vervolgens krijg je het advies om thuis te blijven, zodat je niet andere mensen kunt besmetten, wat de kans verkleint dat het virus zich verder verspreidt.

Meer informatie over deze techniek:
//nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19-app

iOS 13.5
updaten doe je zo

💡 Je kan deze update gewoon 'over the air' uitvoeren. Zie hier hoe je dat doet.


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat geruster bent omtrent deze update.

Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-tip-dag'. 👋

Groet! Richard 

Tips in je mailbox

Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt gehad. Ik ben dol op tips uitdelen. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je aan.


​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Facebook

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Instagram

Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers en is gek op films