Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 05-02-2024 | Dit artikel is bijgewerkt op 09-02-2024, 13:26 uur

Document beveiligen met wachtwoord

Document beveiligen met wachtwoord

Beeld: studio PAKK

Door Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher | Eindredactie Eric Alink

De een bewaart wachtwoorden in de iCloud-sleutelhanger, de ander noteert ze in een schriftje, de derde bewaart ze in een tekstbestand op de computer.
Niet verstandig.

Ik geef je graag een tip om het bewaren van wachtwoorden in een tekstdocument een stuk veiliger te maken.

Bestandsnaam

Heb je een tekstdocument in Word of Pages gemaakt met al je wachtwoorden? Let dan op dat je dit document niet de naam ‘Wachtwoorden’ geeft.

Een inkoppertje, maar de praktijk leert dat het toch gebeurt.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de teksten die je in je wachtwoorddocument typt ook doorzoekbaar zijn.

Dus als je het document ‘Boodschappen’ noemt, komt dat document nog steeds boven water als je ‘wachtwoord’ in de tekst hebt gebruikt en erop zoekt.

Indexeren

Op de achtergrond is je Mac altijd bezig om je documenten te indexeren. Zowel de titels als de inhoud wordt opgeslagen in de zoekdatabase van je computer.
Zelfs de naam van de lagen die je in Photoshop van een omschrijving voorziet, komen in de zoekresultaten tevoorschijn. Iets waar ik dankbaar gebruik van maak tijdens het werken aan projecten.

De Mac is een kei in het indexeren. Daarom raak je (bijna) nooit iets kwijt. Je zoekt gewoon op een woord en op haast magische wijze komen er uit alle hoeken en gaten bestanden in de resultaten te staan.

Je kunt er simpelweg voor zorgen dat het wachtwoorddocument buiten de zoekresultaten gehouden wordt door deze te vergrendelen met een wachtwoord. Zo weet zelfs je Mac niet welke info je opslaat.

Gebruik je een Apple-app zoals Pages, dan kun je het document zelfs met je vingerafdruk ontgrendelen, mits je toetsenbord een Touch ID-sensor heeft.
Document beveiligen met wachtwoord

Pages-document beveiligen met wachtwoord

Open het Pages-document en voer een van de volgende stappen uit:

  • Een wachtwoord wijzigen: Kies 'Archief' > 'Wijzig wachtwoord' (uit het Archief-menu boven in het scherm). Voer de gevraagde gegevens in en klik op 'Wijzig wachtwoord'.
  • Een document kan maar één wachtwoord hebben, dus als je het wachtwoord wijzigt wanneer je het document deelt, wordt dat wachtwoord het enige wachtwoord voor het document.
  • Een wachtwoord verwijderen: Kies 'Archief' > 'Wijzig wachtwoord'. Typ het oude wachtwoord en klik op 'Verwijder wachtwoord'.

Mensen die je uitnodigt om samen aan een document te werken en die bewerkingsbevoegdheid hebben, kunnen een wachtwoord toevoegen, wijzigen of verwijderen.

Wil je Touch ID gebruiken voor het openen van beveiligde documenten? Lees dan op de site van Apple hoe je dat doet

Word-document beveiligen met wachtwoord

In Microsoft Word kun je een geopend document van een wachtwoord voorzien. Wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig en kunnen maximaal vijftien tekens lang zijn.

  1. Ga naar Document controleren > Beveiligen > Beveiligen
  2. Onder beveiliging kun je aangeven of een wachtwoord moet worden opgegeven om het document te openen. Typ een wachtwoord en typ het nog een keer in het tweede vakje om het te verifiëren.
  3. Klik op OK
  4. Klaar!

Bron

Wachtwoord delen

Een andere belangrijke overweging bij het beveiligen van documenten met een wachtwoord is het delen van het wachtwoord met anderen. Als je het wachtwoord deelt, zorg er dan voor dat je het op een veilige manier doet, bijvoorbeeld door het via een beveiligd communicatiekanaal te versturen.

Vermijd het delen ervan via e-mail, want dat is vaak onbeveiligd en kan onderschept worden.

Je kunt ook twee verschillende kanalen gebruiken. Dus je verstuurt het document via e-mail en je verstuurt het wachtwoord via WhatsApp.

I.p.v. van Whatsapp kun je nog beter iMessage gebruiken, die is net een tikje veiliger dan Whatsapp. Nadeel: het is alleen voor Mac-gebruikers beschikbaar.

macOS beveiligen

Naast het beveiligen van sommige documenten is het ook raadzaam om ervoor te zorgen dat je beveiligingsupdates voor je besturingssysteem ontvangt en deze ook installeert.

Je hoeft niet per se op macOS Sonoma te draaien om veilig te zijn. Op dit moment zijn macOS Monterey en macOS Ventura veilige besturingssystemen voor de Mac.

In mijn software-update-gids leg ik uit hoe je dit controleert en hoe je gemakkelijk je macOS bijwerkt zonder te updaten naar het hoogste macOS.

Wachtwoord bewaren in Notities

Je kunt je wachtwoorden ook bewaren in een beveiligde notitie. Ik doe het voor.

Doe er je voordeel mee.

Groet! Richard

lees ook

Elke week een Mac-tip in je mail

Dit was mijn Mac-tip van de week. Schrijf je gratis in om ze in je mailbox te ontvangen: inschrijven Mac-tips


Over mij

Richard Pijs

Apple expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard

Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips