Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 02-02-2021 | update op 10-02-2021, 12:47 uur

macOS Big Sur updaten? Doe eerst de app check!

Big Sur app check

Wel of niet updaten naar macOS Big Sur?

Op 12 november 2020 kwam macOS Big Sur uit. Mijn advies was om toen nog even te wachten met deze update totdat beginnersfoutjes rechtgetrokken waren. want een nieuw besturingssysteem meteen installeren op een Mac die je professioneel gebruikt is nooit een goed idee.

Inmiddels is macOS Big Sur ge-update naar 11.1 en op 1 februari 2021 stond de update versie 11.2 klaar om geïnstalleerd te worden via de software-update in systeemvoorkeuren.

Gelukkig kan ik zeggen dat macOS Big Sur gereeds is om geïnstalleerd te worden. De meest gebruikte programma's zijn inmiddels ook een paar keer ge-update [denk aan Adobe en Microsoft] om goed te werken met macOS Big Sur.

Maar wat als je nog meer programma's hebt? Zijn die ook compatible met macOS Big Sur? Ik heb een gouden tip!

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
02 februari 2021

Blijven mijn programma’s werken?

Bij elke systeemupdate van je Mac krijg ik de vraag: blijven mijn programma's werken? Terecht. Want soms is dat namelijk niet het geval. Extra voorzichtigheid is nodig bij zo'n grote systeemupdate als macOS Big Sur.

Adobe en Microsoft werken goed

Inmiddels zijn de grotere programma's compatible in macOS Big Sur. Adobe CC 2021 werkt onder macOS Big Sur, Microsoft 365 werkt onder macOS Big Sur en de Wacom Driver* doet ook goed dienst onder het allerlaatste besturingssysteem van de Mac.

* Behalve bij oudere tablets zoals Intuos 3. Die werken niet meer onder macOS Catalina of hoger

LET OP: Gebruik je oudere versies van Adobe of Microsoft? Check dan vooraf of de versie die jij gebruikt ook werkt onder macOS Big Sur.


Apple Mail

Gebruik je Apple Mail? Dan kan het zijn dat deze niet helemaal vlekkeloos werkt in macOS Big Sur. Hoewel het mailprogramma goed moet werken krijg ik vaak te horen dat de verbinding met Gmail niet goed werkt of dat opeens de map 'prullenmand' is verdwenen. Heel vreemd en niet leuk. Wees dus op je hoede als je deze app intensief gebruikt. Mocht je een alternatief zoeken? Dan adviseer ik het mailprogramma Spark van harte aan. Dit gratis hoog aangeschreven mailprogramma werkt alleen met IMAP-accounts. Je kan Spark gratis downloaden in de Mac App Store onder het Apple-menu .


Download Spark ›

Alternatief voor Apple Mail



Overige apps checken

Het is best veel werk om elke programma die je hebt te controleren of het straks blijft werken in macOS Big Sur.

Gelukkig bestaat er een website die je daarbij kan helpen. Op RoaringApps.com staan enorm veel programma's opgesomd met een handige checklist erbij met welke besturingssystemen ze werken. 


Checken op RoaringApps
Nadat je de website hebt geopend typ je de programmanaam in het zoekveld. Daarna zie je in een oogopslag of het programma compatible is met macOS Big Sur. 

Je moet wel even zoeken waar dit zoekveld staat. Zie afbeelding hieronder:

Big Sur app check op de website Roaring Apps

Naar www.roaringapps.com ›

Controleer de werking van programma's onder macOS Big Sur

Versienummer controleren 

Ik ga ervan uit dat je zelf weet hoe je het versienummer van je programma kan controleren. Maar wist je dat je dit ook in de programmamap kunt zien? In de lijstweergave kan je een kolom aanzetten die het versienummer toont.

  1. Open je programmamap
  2. Toon als lijstweergave ⌘+2
  3. Toon de kolom: versie
  4. Controleer het programma op roaringapps.com
💡 Ik ben bezig met een uitgebreide handleiding om bovenstaande nog duidelijker te maken. Deze verschijnt binnenkort op deze plek. Dus kom gerust nog een keer terug.

macOS Big Sur installeren 

Ben je er klaar voor om macOS Big Sur te installeren? Neem dan mijn stappenplan nog even door, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Succes!

macOS

In 8 stappen naar macOS Big Sur


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn maandelijkse Mac-tips [via de rode knop hieronder]. 

Groet! Richard 


Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Komt langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips