Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 31-01-2023 | Dit artikel is bijgewerkt op 31-01-2023, 13:24 uur

Werken met tags in de Finder

werken met tags
iCloud-foto’s archiveren

Door Richard Pijs Apple expert & Apple teacher

Eindredactie Eric Alink

Je hebt het vast weleens gezien op je Mac. Die gekleurde bolletjes in het Finder-venster.

Daarmee kun je bestanden en mappen voorzien van tags, zodat je ze gemakkelijker kunt terugvinden.

Maar wat moet je er eigenlijk mee?

Ze beleefden hun introductie in december 2013, in OS X 10.9 Mavericks. Kortom: al tien jaar maken ze deel uit van het ecosysteem van Apple.

Tags staan zelfs in de app 'Bestanden' op de iPad en iPhone. Daar vind je ze ook onder aan de navigatiekolom, zoals je van je Mac gewend bent.

Tags op iPad via de app Bestanden

Tags op de iPad via de app Bestanden

Het motiveerde me om gebruik te gaan maken van tags.

Inmiddels kan ik niet meer zonder.

Wat zijn tags?

Een tag is een soort digitaal label met een sleutelwoord dat je aan een bestand of map kunt toevoegen.

Tags worden gesynchroniseerd met iCloud, zodat je ook op je iPad of op een andere Mac een bestand snel kunt terugvinden.

Je mag zelf puzzelen hoe je een tag toevoegt aan een bestand. Als je dat lastig vindt, lees je hier de gebruikershandleiding Tags gebruiken om bestanden te ordenen op de Mac

Structuur

Als zzp’er ben ik gewend om veel op mijn Mac te bewaren. Ik heb inmiddels een vaste structuur bedacht. Alle klanten een eigen map en ook mijn eigen bedrijf een eigen map. Alles staat netjes geordend, zodat ik nooit iets kwijtraak. Een geruststellende gedachte. 

Ontdek hoe je veel tijd kan besparen door te werken met Tags

Vinden een drama

Een goede structuur draagt bij aan efficiëntie en op den duur weet je uit gewoonte waar bepaalde bestanden staan. Fluitje van een cent.

Ik dacht dat ik snel kon navigeren op mijn Mac om een bestand te vinden. Totdat ik op een dag merkte dat ik steeds dezelfde handelingen verrichtte. Een route voor mijn administratiemap. Een andere route naar mijn klantenmap en weer een andere route naar een Photoshop-bestand om mijn wekelijkse Instagram-tips in op te maken.

Bestanden die ik wekelijks nodig heb, kostten me stiekem toch meer tijd om te vinden dan ik dacht.

Daarom werk ik met tags.

Bestanden die ik snel nodig heb (dagelijks of wekelijks) krijgen bij mij de tag ‘Snel toegang’.

De tag staat altijd in mijn navigatiekolom. Eén klik en alle bestanden uit verschillende oorspronkelijke locaties staan bij elkaar in een map. Op die manier zie ik razendsnel welk bestand ik nodig heb.

Efficiëntie ten voeten uit.

Tag 'Snel toegang' in Finder

Tag 'Snel toegang' in Finder

Tags slimmer gebruiken

Tags nestelen zich automatisch in de navigatiekolom. Dat werkt overzichtelijk. Wil je een bepaalde tag eruit lichten omdat je die vaker gebruikt? Zet die dan in je dock. Je kunt de tag uit de navigatiekolom naar je dock slepen. Let er wel op dat je een tag tussen het verticale streepje en de prullenmand neerzet.

tag weergave in de Dock

Met de rechtermuisknop (1) kun je instellen hoe de inhoud van de tag-map wordt getoond.

Een tag geplaatst in de dock is nog sneller bereikbaar.

Probeer het uit en doe er je voordeel mee!


(1) In plaats van de rechtermuisknop kun je ook de Control-toets ingedrukt houden terwijl je de linkermuisknop indrukt. Je kan ook klikken met twee vingers op je trackpad.


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Richard Pijs emoji

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips