Geschatte leestijd: minuten | Gepubliceerd op 07-03-2023 | Dit artikel is bijgewerkt op 08-03-2023, 13:17 uur

Pages: vorige versie

Pages: vorige versie (bestand herstel)
iCloud-foto’s archiveren

Door Richard Pijs Apple expert & Apple teacher

Eindredactie Eric Alink

Het maken van facturen doe ik in het Apple-programma Pages. Nee, geen InDesign meer. Vroeger wel, toen ik enkel en alleen grafisch ontwerper was, met Adobe als enige gereedschap. Maar ik verbreed graag mijn horizon, dus dacht ik aan Pages.

Pages is mijn favoriete app. Als mogelijke geruststelling: ja, je kunt er ook Word-documenten mee openen en een brief als een Word-document bewaren. 


lees ook


Bestand herstel heet 'Vorige versie'

Extra voordeel van Pages is de functie ‘Bestand herstel’. Die vind je in de menubalk bij Archief, maar onder een andere naam: ‘Vorige versie’. Het is een enorm krachtige functie die rampscenario’s tot een goed einde brengt. Tenminste, zo heb ik dat al vele malen ervaren. 

De ‘Vorige versie’-functie in Pages is een functie die Apple in meerdere Apple-apps heeft verstopt. 

Het werkt heel simpel, je moet het alleen nog even weten te vinden.

Pages heeft een ingebouwde tijdmachine

Pages heeft een ingebouwde tijdmachine

Praktijkvoorbeeld

Ik maak m’n facturen in Pages. Ik maak daar geen nieuw document voor aan, maar ik open altijd het bestand met mijn laatst gemaakte factuur.

Voordat ik hier in Pages overheen ga typen, klik ik eerst op ‘Dupliceer’.

Ik geef het document een nieuwe naam en begin de gegevens van de vorige klant te vervangen. Dat doe ik ook met het factuurnummer, de datum (die Pages semi-automatisch invult) en de bedragen, die ik in een tabel onder elkaar zet.

Ziet er mooi uit en werkt als een trein.

Maar soms gaat dit fout. Dan vergeet ik het document eerst te dupliceren. Het gevolg is dat ik over het origineel heen typ. Niet grappig. Sterker: erg hinderlijk, als ik in m’n automatisme het document tussendoor had bewaard. Want dan kan ik niet meer terug. Nou ja, ik kan wel terug met Appeltje Z (tegenwoordig heet dat Command Z) maar dan ben ik al mijn nieuwe input kwijt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Daar komt ‘Bestand herstel’ om de hoek kijken. Die functie redt me, want ik kan de vergissing herstellen. Alsof je terug in de tijd kunt gaan, ja als een soort tijdmachine dus (Apple noemt het niet voor niets Time Machine). 

Pages heeft een ingebouwde tijdmachine

Pages heeft een ingebouwde tijdmachine

Je kunt hier heel handig mee omgaan. Deze functie is enorm krachtig en fijn om te weten, dacht ik zo. 

Dus: doe er je voordeel mee.

Mocht je meer willen weten over deze functie, lees dan de handleiding op de site van Apple (link hieronder in de gele balk).

Lees op de website van Apple hoe deze functie werkt


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Richard Pijs emoji

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Kom langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips