Leestijd min.

Vakantie-tips voor je iPhone, iPad & Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher — Editie 2019

Ga je op vakantie en neem je je iPhone mee? Neem dan onderstaande tips door om je iPhone, iPad en Mac extra goed te beveiligen. Met onderstaande voorzorgsmaatregelen ga je met een gerust hart op vakantie en weet je wat je moet doen in geval van schade of diefstal.

Vakantie-tips voor je iPhone

Niets is zo erg als al je data en gegevens kwijt zijn wanneer je iPhone gestolen is. Zorg daarom voor een recente reservekopie. Lees hieronder wat je moet doen als je iPhone verloren of gestolen is. 

Hieronder 5 tips:

 1. 1
  Reservekopie maken in iCloud of in iTunes ›
 2. 2
  Zet 'Zoek mijn iPhone' aan* ›
 3. 3
  Maak nooit verbinding met een openbaar wifi-netwerk, tenzij je VPN gebruikt** 
 4. 4
  Gebruik zoveel mogelijk de 'Energiebesparingsmodus' hierdoor gaat je batterij langer mee
 5. 5
  Zorg voor voldoende opslagruimte voor je vakantiefoto's en -films. Opslagruimte vrij maken
* Bij de instelling 'Zoek mijn iPhone' staat ook nog een schuifje 'Stuur laatste locatie'. Deze functie staat standaard uit, terwijl het belangrijk is. Want hierdoor wordt nog nét de laatste locatie naar de Apple servers gestuurd voordat je iPhone uitvalt.
** VPN staat voor Virtual Private Network. Het geeft een gebruiker beveiligde [versleutelde] en anonieme toegang tot internet. Je installeert een VPN-programma via de App Store. Daarna kan je VPN aanzetten en verbinding maken met openbare wifi-netwerken, je bent dan veilig. Ik heb 3 VPN-programma's getest. VPN zorgt er helaas voor dat je internetverbinding trager wordt. Lees welke VPN-dienst het minste vertraging geeft ›

Ben je je iPhone verloren?
Probeer dan binnen 24 uur naar www.icloud.com/find te gaan om je iPhone op te sporen. 

Meer informatie ›

Vakantie-tips voor je iPad

In principe gelden dezelfde regels van de iPhone ook voor je iPad. Met uitzondering van de Energiebesparingsmodus, die heeft de iPad niet. Ook maak je waarschijnlijk geen foto's en films met je iPad, dus qua opslagruimte hoef je ook niet zuinig te zijn. De VPN-tip is dan weer wel van toepassing op je iPad en als je de winnende dienst uit mijn VPN-test hebt aangeschaft, kan je deze ook meteen installeren. Wel zo handig.

 1. 1
  Reservekopie maken in iCloud of in iTunes ›
 2. 2
  Zet 'Zoek mijn iPad' aan
 3. 3
  Maak nooit verbinding met een openbaar wifi-netwerk, tenzij je VPN gebruikt

Vakantie-tips voor je Mac

Of je je Mac nu thuislaat of meeneemt, deze tips zijn in beide gevallen belangrijk.

 1. 1
  Reservekopie maken met Time Machine ›
 2. 2
  Kopieer je fotobibliotheek op een externe schijf*
 3. 3
  Controleer je Cloud. Gebruik je iCloud, Dropbox of Google Drive? Controleer dan even of je bestanden goed gesynchroniseerd zijn
 4. 4
  Zorg dat ‘automatisch inloggen’ uitstaat, zodat je altijd een wachtwoord moet ingeven om je Mac te ontgrendelen
 5. 5
  Zorg dat je Mac-wachtwoord ijzersterk is ›
* Nog even een opmerking over mijn eerste en tweede tip. Ik adviseer je om een reservekopie te maken van je Mac met Time Machine. Maar let op: ik heb vaak meegemaakt dat Time Machine aangeeft een goede kopie te hebben gemaakt, maar dat de kopie toch niet bereikbaar bleek te zijn. Toen ik iets probeerde te herstellen uit een goed gemaakte reservekopie, lukte dat niet. Vreemd. Time Machine is niet altijd betrouwbaar. Daarom de tip om Time Machine te starten en er een oud document uit te halen. Kijk even of dat lukt. Dan weet je zeker dat alles goed werkt. Ben je toch wantrouwend, maak dan op een andere externe schijf [handmatig] een back-up van je belangrijkste bestanden.

☀️
Fijne vakantie!
Richard Pijs

Ga je op vakantie met je Mac of iPhone? Lees dan deze tips om je te wapenen tegen diefstal en schade. #vakantietips #checklistvooropvakantiemetjemacofiphone

Click to Tweet
Click to add text or drag and drop element from right hand panel

​Tips in je mailbox

Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt gehad. Ik ben dol op tips uitdelen. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je aan.

Richard Pijs

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Facebook

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Instagram

Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers en is gek op films

Abonneer je op
Mac-tips & advies

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande Mac-tip hebt gehad.

Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip soms met belangrijk advies. Daarom adviseer ik om je te abonneren, zodat je via e-mail een seintje krijgt dat er een nieuw advies voor je klaarstaat.

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is eigenaar van Studio PAKK grafisch ontwerpstudio en is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 kwam hij in aanraking met Apple op de grafische school en sindsdien groeit zijn kennis over alle mogelijke Apple producten. Hij besloot in de zomer van 2015 Verbeterjemac op te richten om meer mensen te helpen, dan uit zijn eigen netwerk. Richard is groot filmfan en kijkt wekelijks films op zijn beamer thuis. Meer ›


Meer Mac-tips

Abonneer op de laatste Mac-adviezen

Mis nooit meer een belangrijke Mac-tip