Printer malware schade aan je Mac

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Printer malware schade aan je Mac

Leestijd min.

Printer malware melding in macOS Catalina

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Sommige Mac-gebruikers met een HP printer krijgen in macOS Catalina een melding dat de printerdriver schade kan toebrengen aan je computer.

HP.bundle zal schade toebrengen aan je computer

Sinds het weekend van 24-25 oktober krijgen veel Mac-gebruikers een malware melding als je probeert te printen naar je HP printer. Daarna klik je de melding weg en gebeurd er niets. Je kan niet meer printen. Niet zo leuk, want de melding blijkt ook nog eens misleidend te zijn.

Misleidend

Je schrikt toch wel een beetje en denkt misschien dat je opeens getroffen bent met een virus. Terwijl dit helemaal niet zo blijkt te zijn. Deze melding is onschuldig en is te wijten aan HP die deze melding naar Apple toe heeft gepushed. 

Inmiddels zijn er gebruikers die melden dat ze weer kunnen printen. Kwestie van geluk, want niet iedereen kan weer printen. Afhankelijk van je printer-model word de beveiligingsmelding ge-update naar Apple toe, waarna de melding niet meer verschijnt.

Krijg jij nog steeds deze melding en kan je dus niet meer printen lees dan hieronder hoe je dit handmatig kunt oplossen.

De oplossing

Je kan dus wachten totdat de servers van HP groen licht doorgeeft naar Apple, zodat het probleem vanzelf overgaat. Maar je kan ook zelf hier iets aan doen.

Hiervoor moet je de printerdriver handmatig opnieuw installeren. Je download de printerdriver op de website van HP. Maar je moet van tevoren wel even kijken welke driver voor jouw printer gedownload moet worden. Hoe je dat doet lees je in mijn stappenplan, hieronder.

Driver handmatig installeren

 1. Open Systeemvoorkeuren [via Apple-menu > Systeemvoorkeuren]
 2. Ga naar 'Printers en scanners'
 3. Onthoud de modelnaam van je HP printer
 4. Ga naar //support.hp.com/nl-nl/drivers/printers ›
 5. Typ je modelnaam in het zoekveld
 6. Download de driver [dit kan lang duren want HP heeft het druk met alle mensen die opeens hun printerdriver gaan updaten]
 7. Installeer de driver door dubbel te klikken in de Finder op het driverbestand. Volg de aanwijzingen op het scherm. Je hoeft je Mac niet te herstarten na het installatieproces
 8. Klaar! Je kan weer printen zonder de vervelende malware melding

(2) Ga naar 'Printers en scanners'

(3) Onthoud de modelnaam van je HP printer

Antivirus
Scan je Mac gratis

💡 Lees in mijn oudere blogpost hoe je zelf je Mac grondig kan scannen op virussen en malware. Zie hier hoe je dat doet.


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat geruster bent omtrent deze melding.

Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-tip-dag'. 👋

Groet! Richard 

Abonneer je op waanzinnige Mac-tips

Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt gehad. Ik ben dol op tips uitdelen. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip. Abonneer je om ze in je mailbox te ontvangen. Je krijgt er meteen een mooi e-book bij.

Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Facebook

Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Instagram

Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers is ook grafisch ontwerper en is gek op films

Abonneer je op
Mac-tips & advies

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande Mac-tip hebt gehad.

Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip soms met belangrijk advies. Daarom adviseer ik om je te abonneren, zodat je via e-mail een seintje krijgt dat er een nieuw advies voor je klaarstaat.

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is eigenaar van Studio PAKK grafisch ontwerpstudio en is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 kwam hij in aanraking met Apple op de grafische school en sindsdien groeit zijn kennis over alle mogelijke Apple producten. Hij besloot in de zomer van 2015 Verbeterjemac op te richten om meer mensen te helpen, dan uit zijn eigen netwerk. Richard is hij groot filmfan en kijkt wekelijks films op zijn beamer thuis. Meer ›


Meer Mac-tips

Abonneer op de laatste Mac-adviezen

Mis nooit meer een belangrijke Mac-tip