SPAM Apple Mail gehackt | Verbeterjemac  Mac hulp Den Bosch

Mac hulp Den Bosch

SPAM Apple Mail gehackt
Hier is de oplossing

Heb je een mail gekregen van een hacker die je wachtwoord weet? Trap er niet in, hier is de oplossing.

Richard Pijs — Mac expert

Deze maand kr​eeg ik regelmatig telefoontjes van geschrokken Mac-gebruikers die slachtoffer zijn geworden van afpersingsmails. Dat je niet bang hoeft te zijn, k​un je hier lezen​, maar het is wel heel vervelend. Voor diegenen die toch wat meer zekerheid willen, hieronder wat tips. Inclusief een tip voor het beste anti-virus programma voor de Mac.

Gehackt? 

Twijfel je aan je veiligheid? Zorg dan dat je wachtwoorden veilig zijn en zorg dat je geen malware of andere malafide software op je Mac hebt zitten. Dit laatste controleer je door een anti-virus programma te installeren.

E​én van de beste anti-virus programma's voor de Mac is AVG. Windows-gebruikers moeten hiervoor betalen, maar voor Mac-gebruikers is deze software [nog] gratis.

Na installatie adviseer ik een 'Deep Scan' uit te voeren.

⚠️

LET OP

AVG Antivirus geeft soms alarmerende pop-ups. Met bijvoorbeeld de melding dat je onveilig zit in de zin dat je locatie zichtbaar is. Dit is echter niet per se erg. AVG wil dan dat je bij hun een VPN-dienst afneemt zodat ze toch nog aan je kunnen verdienen. VPN is alleen belangrijk als je een laptop hebt en als je vaak op openbare wifi zit. 

Je kan ook nog altijd beslissen om AVG weer van je Mac te verwijderen. En het over een tijdje er weer op te zetten als je routinematig een virusscan wilt doen. 

Soms komt het voor dat je bepaalde websites in Safari niet meer kan bereiken omdat AVG je webverkeer beveiligd. Dit moet je handmatig uitzetten in de voorkeuren van AVG.

Voor hulp kan je altijd contact met me opnemen als je er niet uitkomt. 

Groet,
Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher


Veilige wachtwoorden 

Internetcriminelen kunnen korte wachtwoorden heel snel kraken. Dan heb ik het over wachtwoorden van 8 karakters lang. Maak liever je wachtwoord wat langer en gebruik speciale tekens. Makkelijk te raden persoonlijke informatie moet je niet gebruiken. Gebruik altijd verschillende wachtwoorden voor elke website en dienst.

Je kan daarvoor een wachtwoordmanager gebruiken zoals 1Password of iCloudsleutelhanger. Beide werken samen met je iPhone en iPad.


Wachtwoord-beheer 

Sinds iOS 12 en macOS Mojave heeft Apple het wachtwoord-beheer enorm verbeterd. Als je nu inlogt bij een dienst​ krijg je veel duidelijker te zien of het wachtwoord in je sleutelhanger bewaard is geweest. Ook krijg je meteen hulp bij het instellen van een nieuw wachtwoord. Je kan Apple vertrouwen dat het goed gebeur​t
Hopelijk heb je iets aan deze tip gehad? Volgende maand schrijf ik ​een nieuwe Mac tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan.

Groet,

Richard

Deel deze tip met anderen (waardeer ik zeer)

Wachtwoord SPAM. Trap er niet in. Hier is de oplossing.

Deel op Twitter

Vind mijn Facebookpagina leuk

Met elke week een super waardevolle Mac-tip
naar Facebook ›
Richard Pijs, Mac expert | Mac hulp den bosch
Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers, hij is gek op cultfilms, gadgets en is Mac addict van het eerste uur.