Leestijd min.

mac OS Mojave installeren
Volg eerst deze stappen

macOS Mojave installeren

macOS Mojave is uit! Je kan deze gloednieuwe versie van je Mac-besturingssysteem nu installeren. Maar pas op, er kan ook iets misgaan.

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
26 september 2018 | ge-update op 9 februari 2021

iMac gebruikers opgelet

macOS Mojave zorgt ervoor dat alle schijven in alle iMacs worden omgezet naar APFS. Dit kan voor vastlopers zorgen. Wees daarom extra op je hoede als je een iMac hebt. Lees daarom met extra aandacht onderstaand stappenplan goed door.

Apple heeft maandagavond 24 september 2018 macOS Mojave uitgebracht als een gratis download in de Mac App Store.

Hieronder lees je wat je kan doen ter voorbereiding op macOS Mojave.

macOS Mojave veilig installeren doe je zo


1

Werk je programma's bij naar de allerlaatste versies. Veel programma's zijn al geschikt gemaakt voor macOS Mojave. Mocht je hierover twijfelen neem dan contact op met de softwarefabrikant. Zorg dat je via de Mac App Store al je programma's update. 

Microsoft Office kan je zo updaten en Adobe CC* kan je gemakkelijk updaten via het cc-symbool in je menubalk.

* Soms komt het voor dat je Adobe CC 2021 niet kan updaten omdat je macOS Mojave versie 10.14 moet hebben. In dat geval update je eerste je macOS en daarna Adobe.

2

Maak een back-up. Dit is super belangrijk. Want tijdens het updaten naar een heel nieuw versienummer gaat er weleens wat mis. Vooral als je een iMac hebt met fusion drive of traditionele harde schijf. Deze schijven worden namelijk vanaf macOS Mojave omgezet naar de nieuwe bestandsstructuur van Apple: Apple File System [APFS].

Heb je een SSD [en een MacBook Pro / MacBook Air] en draai je macOS High Sierra dan heb je al APFS [en loop je dus minder risico dat er iets misgaat]. Toen macOS High Sierra net uit was kreeg ik veel telefoontjes van MacBook gebruikers die te maken hadden met vastlopers. Dit kwam omdat Apple deze omschakeling eerst heeft uitgerold op alle systemen met een SSD. Dat waren voornamelijk MacBooks.

Vandaar dat ik nu juist even extra wil waarschuwen als je een iMac hebt. Maak een reservekopie met Time Machine en maak [als je extra veilig wilt zijn] nog een extra kopie van je belangrijke werk op een andere harde schijf. Of bewaar je belangrijke bestanden in de cloud [iCloud / Google Drive / Dropbox].

3

Installeer macOS Mojave via de App Store. In principe zou je macOS Mojave versie 10.14 moeten downloaden via de App Store maar soms lukt dat niet. Heb je problemen hiermee stuur me dan gerust een mailtje dan help ik je verder.

Download macOS Mojave
Via de Mac App Store

Oja, en zoals altijd: zorg dat je even de tijd neemt, want deze grote update kan wel meer dan een half uur duren.

macOS Mojave installeren


Hopelijk heb je iets aan deze tip gehad? Volgende maand schrijf ik een nieuwe Mac tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan.

Groet,

Richard

Abonneer je op
Mac-tips & advies

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande Mac-tip hebt gehad.

Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip soms met belangrijk advies. Daarom adviseer ik om je te abonneren, zodat je via e-mail een seintje krijgt dat er een nieuw advies voor je klaarstaat.

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is eigenaar van Studio PAKK grafisch ontwerpstudio en is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 kwam hij in aanraking met Apple op de grafische school en sindsdien groeit zijn kennis over alle mogelijke Apple producten. Hij besloot in de zomer van 2015 Verbeterjemac op te richten om meer mensen te helpen, dan uit zijn eigen netwerk. Richard is groot filmfan en kijkt wekelijks films op zijn beamer thuis. Meer ›


Meer Mac-tips

Abonneer op de laatste Mac-adviezen

Mis nooit meer een belangrijke Mac-tip