geheugen uitbreiden Mac

Leestijd min.

Geheugen uitbreiden Mac. Wel of geen verstandige keuze? 


Elke Mac werkt met geheugen. Ook wel RAM of werkgeheugen genoemd. Met de komst van macOS Big Sur worden er weer hogere eisen gesteld aan je RAM. Wat kan je daaraan doen?

Memory Diag
geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
01 dec 2020 | ge-update op 3 januari 2021

Heb je een wat oudere Mac [ouder dan 4 jaar] dan gaat de snelheid steeds een beetje achteruit na elke systeemupdate. Dit resulteert in een steeds tragere Mac en langere wachttijden voor het openen van programma's of documenten. Tijdens het wachten zie je vaak je aanwijzer [of cursor] veranderen in een draaiende strandbal. 

Heb jij hier ook vaak last van? Dan adviseer ik je om eens naar je RAM te kijken. Mogelijk kom je RAM tekort. 

Even ter verduidelijking: het begrip RAM en geheugen gebruik ik hieronder door elkaar maar ze betekenen precies hetzelfde.


Eerst even wat achtergrond-informatie over RAM

Het RAM [Random Access Memory] zit in de vorm van twee geheugenmodules in elke Mac [behalve bij de nieuwe Macs met M1 chip, maar dat is een ander verhaal]. Bij de meeste Macs kan je deze geheugenmodules vervangen door geheugenmodules met een grotere capaciteit. Of je kan er een nieuwe geheugenmodule bijprikken.

Helaas kan het ook voorkomen dat je een Mac hebt waarbij beide geheugenmodules op het moederbord zijn gesoldeerd. Dan is uitbreiding helaas niet mogelijk.

Welke Mac je ook hebt. Het is sowieso eens goed om te weten of je RAM tekort komt. Want er is een manier om dit heel gemakkelijk in de gaten te houden.

Zie je vaak het strandballetje draaien? Mogelijk heeft je Mac te weinig geheugen”

Geheugen tekort? Je harde schijf helpt!

Kunnen je geheugenmodules de werkdruk niet meer aan. Dan springt je harde schijf bij om het geheugen te ondersteunen. Dat gaat automatisch. Op zich heel fijn, maar als je een traditionele harde schijf hebt of een iMac met fusion drive, dan kan dit extra vertraging opleveren.

Extra geheugen bijkopen is dan de oplossing. Ik adviseer je om eerst meer inzicht te vergaren over het geheugen van je Mac.


Wel of geen geheugen kopen?

Meten is weten. Een hulpmiddel om meer te weten te komen over je geheugengebruik is het programmaatje Memory Diag. Hiermee kan je het geheugen vrijmaken, zodat je Mac meer werkkracht krijgt. 

Je download de gratis app Memory Diag via de Mac App Store. 

Memory Diag laat in een oogopslag via de menubalk zien hoeveel geheugen je nog vrij hebt.

Mac geheugen uitbreiden met deze app

Je vind Memory Diag in de Mac App Store.

Mac geheugen uitbreiden met deze app

Memory Diag instellen

Na de installatie is het belangrijk de voorkeuren van Memory Diag goed in te stellen. Hieronder staan de instellingen die ik aanbeveel:

Bekijk bovenstaande video hoe je Memory Diag goed afstelt. Of lees hier hieronder hoe je dat gemakkelijk doet in 6 stappen.

1

Klik op het Memory Diag symbool in je menubalk

2

Klik linksboven op het hamburgermenu

3

Open de Preferences...

4

Zet een vinkje bij 'Open at Login' zodat Memory Diag automatisch wordt gestart, telkens als je je Mac opstart. Wel zo handig.

5

Zet bovenstaande vinkjes aan, zodat je meteen het vrije geheugen in beeld krijgt. 

Geheugen wissen

Bij het gebruik van meerdere programma’s tegelijkertijd loopt je geheugen automatisch vol. Dit kan je onmiddellijk terugzien in je menubalk. Memory Diag laat in percentages het nog vrije geheugen zien. Als dit onder de 20% is, dan doe je er verstanding aan om zoveel mogelijk programma’s te sluiten. 

Mocht je geen programma’s willen sluiten, dan is er nog een manier om geheugen vrij te maken. 


6. Recycling: maak geheugen vrij

Memory Diag heeft een knop waarmee je dit met 1 klik kunt doen. Het leegmaken van geheugen heet ‘Recycling’. Je opent Memory Diag en klikt 1 keer op de middelste knop met het recycling-symbool. Daarna wordt onmiddellijk je geheugen vrijgemaakt zodat je Mac meer rekenkracht krijgt. Dat is fijn want daardoor zie je het strandballetje minder in beeld.

Dit heeft overigens geen gevolgen voor je opslag, dus je wist geen documenten. 


Wat gebeurt er precies als je op recycling drukt?

Memory Diag kan heel snel je werkgeheugen vrij maken. Met 1 klik op de recycling knop wordt het ongebruikte werkgeheugen gewist wat een openstaand programma eerder in gebruik had genomen. Dit ongebruikte werkgeheugen kan dan gemakkelijk vrij worden gegeven zonder dat er een herstart van je Mac nodig is.

Er worden hierbij geen documenten gewist en ook geen belangrijke geheugentaken. Het is volkomen veilig om te doen. Ik gebruik Memory Diag al jaren en vind het echt een topprogramma.

Het mooie is dat je gemakkelijk je werkgeheugen in de gaten kan houden en je er snel achter kan komen of je Mac meer werkgeheugen zou mogen hebben. Zodat je een weloverwogen beslissing kan maken om hierin te investeren

Mocht je wat hoger willen gaan in je werkgeheugen, dan kan je me altijd even een mailtje sturen, dan maak ik een scherpe prijs voor je.

6

Druk op het recycling-symbool om geheugen vrij te maken

Bijna klaar... houd je geheugen in de gaten

Nu je Memory Diag geïnstalleerd en ingesteld hebt is het belangrijk dat je hier een tijdje mee gaat werken. Je houdt het vrije geheugen een weekje in de gaten. Als je merkt dat je vaak op het recycling-symbool drukt, omdat je geheugen te snel vol raakt, dan is RAM bijkopen een goede optie.

RAM bijkopen

Als je met meer programma's tegelijk wil werken en je komt RAM tekort dan kan je er voor kiezen om je RAM te verhogen. Helaas kan dat niet op een MacBook Air maar heb je een andere Mac, dan kan ik dit binnen 1 dag voor je doen. Hieronder kan je een aanvraag doen. Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op om e.e.a. af te spreken. 

Geheugen inbouwen kan niet op Mac Book Airs en niet alle iMac modellen. Zie hier een modellen-overzicht voor de iMac en hier het overzicht voor laptops.

Ja, ik wil RAM bijkopen

🔒 Je e-mailadres wordt alleen gebruikt om een afspraak met je te maken

Zie ook

MacBook Pro RAM

💡

Om je geheugen te ontlasten sluit je de apps die je niet meer nodig hebt.

BONUS: MEMORY DIAG AUTOMATISCH WISSEN

Deze functie is heel handig: telkens als je te weinig geheugen hebt (500MB), zorgt Memory Diag er zelf voor dat er meer geheugen wordt vrijgemaakt. Neem bovenstaande instellingen over, als je automatisch je geheugen wilt vrijmaken.

Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hieronder aan voor mijn maandelijkse Mac-tips

Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een waardevolle mini Mac-tip*. Want vrijdag is het verbeterjemacdag 👋

* De Mac-tips op Instagram krijg je niet in je mailbox.
De Mac-tips in je mailbox bevatten uitgewerkte artikelen zoals deze.

Groet! Richard 


Abonneer je op
Mac-tips & advies

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande Mac-tip hebt gehad.

Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip soms met belangrijk advies. Daarom adviseer ik om je te abonneren, zodat je via e-mail een seintje krijgt dat er een nieuw advies voor je klaarstaat.

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is eigenaar van Studio PAKK grafisch ontwerpstudio en is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 kwam hij in aanraking met Apple op de grafische school en sindsdien groeit zijn kennis over alle mogelijke Apple producten. Hij besloot in de zomer van 2015 Verbeterjemac op te richten om meer mensen te helpen, dan uit zijn eigen netwerk. Richard is groot filmfan en kijkt wekelijks films op zijn beamer thuis. Meer ›


Meer Mac-tips

Abonneer op de laatste Mac-adviezen

Mis nooit meer een belangrijke Mac-tip