Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 06-12-2022 | update op 27-12-2022, 08:44 uur

Foto-opslag op je Mac 

Foto’s bewaren op je Mac gaat enorm simpel met de app Foto’s. Heb je echt veel foto’s en wil je de opslag van je Mac besparen dan schakel je iCloud-foto’s in. Daarna zet je ‘Optimaliseer Mac-opslag’ aan en klaar ben je. 


Maar let op: met dit gemak krijg je ook een gevaar.

Foto-opslag op Mac controleren
geheugen uitbreiden Mac

Door Richard Pijs
Mac Expert & Apple Teacher

Foto's helemaal in iCloud en half op de Mac

Handig is het, die iCloud. Want in de voorkeuren van de app Foto’s kan je de knop aanklikken bij ‘optimaliseer Mac-opslag’. Als magie verdwijnt bijna de hele fotobibliotheek naar de cloud. 

Foto-opslag op Mac controleren

Dat ‘optimaliseer Mac-opslag’ betekent dat de laatste foto’s op je Mac bewaard blijven in volledige resolutie en dat oudere foto’s in lagere resolutie worden bewaard. Dat scheelt opslagruimte. En het werkt geheel automatisch: open je een oudere foto, dan wordt onmiddellijk de volledige resolutie gedownload.

Helaas kan je niet instellen welke foto's wel en niet volledig bewaard mogen blijven op je Mac. De app Foto’s bepaald dit zelf middels een slim algoritme. Dat is nu eenmaal zo en daar zul je mee moeten leren leven.

Doordat niet alle foto's lokaal worden bewaard op je Mac, krijg je een vertekend beeld van je foto-opslag. Dat merk je als je via de Finder naar je Mac-opslag kijkt.

Foto-opslag op Mac ongelijk

Foto-opslag controleren in het venster: ‘Over deze Mac’ 

Je kan heel gemakkelijk zien hoeveel GB aan foto’s en video’s op je Mac worden bewaard. Dat doe je door het opslag-overzicht op te vragen via: Apple-menu  > ‘Over deze Mac’, daarna klik je op de tab 'Opslag'.

Foto-opslag op Mac controleren

Je kan dan met je aanwijzer over de gekleurde balk heen gaan (zonder te klikken) en je ziet een melding van de rubriek en het aantal GB.

Maar let op: het aantal GB foto’s is niet de totale grootte van je hele fotobibliotheek. want deze staat volledig in iCloud en gedeeltelijk op je interne schijf. Je ziet hier dus hoeveel foto’s lokaal bewaard zijn en niet hoeveel GB er daadwerkelijk in de iCloud wordt bewaard. Dat kan je weer ergens anders uitlezen.


Foto-opslag in iCloud

Het opvragen van de volledige grootte van je fotobibliotheek doe je ergens anders: In de Systeemvoorkeuren (vanaf macOS Ventura heet dit 'Systeeminstellingen').

Hieronder een filmpje hoe je dit opvraagt in macOS Monterey 12.

Foto-opslag op Mac controleren in iCloud

1. Klik op het Apple-menu

2. Open Systeemvoorkeuren

3. Open Apple ID (rechtsboven)

4. Controleer bij de gekleurde balk je foto-opslag (rechtsonder)

Hoeveel foto’s kan ik bewaren in iCloud?


In principe kan je oneindig veel foto's en video's bewaren in iCloud. Als je maar voldoende opslag hebt gekocht. Kom je tekort, dan krijg je vanzelf een melding dat je kan upgraden. Handig maar niet fijn dat je meer moet gaan betalen.


Maak het je daarom niet te gemakkelijk door simpelweg je iCloud te upgraden. 


In plaats daarvan kan je de stelregel gebruiken: Bewaar 1 jaar aan foto's in iCloud en begin elk jaar met een schone lei. Gemiddelde gebruikers hebben dan voldoende aan het goedkoopste iCloud-abonnement van € 0,99 per maand. Je krijgt dan 50 GB aan iCloud-opslag. 

Zo houdt je het overzichtelijk voor jezelf. En je houdt de Foto-app lekker snel.

Gebruik iCloud-foto's op jaarbasis. Bewaar oudere foto's op een andere plek.

Abonnement als leidraad

Naast bovenstaand advies kan je ook je iCloud-abonnement als leidraad nemen. Heb je een abonnement van 50 GB? Zorg er dan voor dat je deze niet overschrijdt. 


Als je hier hulp in wilt hebben kan je mijn masterclass volgen


Houd je iCloud-foto's netjes, dit heeft een aantal voordelen:


  • Je blijft zitten op het goedkoopste iCloud-abonnement
  • Je foto-app blijft snel en raakt niet verstopt
  • Fotobeheer blijft behapbaar door ook voor jezelf niet teveel foto’s te bewaren in 1 bibliotheek. Mijn advies is daarom ook om elk jaar een losse fotobibliotheek online te houden en oudere versies op te slaan op een externe harde schijfStap voor stap je iCloud leeg

Is jouw iCloud te vol? Wil jij je foto’s veilig uit iCloud halen en opslaan op een externe schijf? Volg dan mijn online masterclass: iCloud-foto's archiveren

(Na aanmelding heb je 24/7 toegang.)


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Richard Pijs emoji

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard
Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen.

Dat doe ik op vier verschillende manieren: met een meekijksessie, met een strippenkaart, met een huisbezoek, of je komt langs.

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Lees elke week mijn must-read Mac-tip per e-mail en bezoek mijn Instagram.

Mac-tips