Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 10-01-2023 | update op 11-01-2023, 11:44 uur

Finder-venster instellen

Select Dynamic field

De Finder is het hart van de Mac. Elk document is er te vinden. In alle soorten en maten. Ook zijn er mappen te vinden. Soms aangemaakt door het systeem (macOS) maar vaker aangemaakt door de gebruiker.

Daar wil ik het over hebben: de gebruiker. Dat ben jij.

Hoe heb jij je Finder afgesteld? Welke knoppen staan bij jouw in het Finder-venster? En welke onderdelen staan er in je navigatiekolom?

Standaard stelt Apple het niet zo efficiënt in, tenminste als je het mij vraagt. Daarom drie tips om je Finder-venster te verbeteren.

iCloud-foto’s archiveren

Door Richard Pijs Mac Expert & Apple Teacher

Eindredactie Eric Alink

Tip 1

Finder-instellingen verbeteren

  1. Klik op het Finder-symbool links onderin het Dock
  2. Klik op de menubalk op het woord Finder
  3. Klik op 'Instellingen...'*
  4. Verander hier de standaardinstelling Toon in nieuw Finder-venster ‘Recent’ naar ‘Bureaublad’. 
Finder-instellingen

Selecteer 'Bureaublad' in het drop-down-menu

Op zich kan het handig zijn dat ‘Recent’ geopend wordt, maar in de praktijk werkt dit helaas niet goed. De map recent toont niet altijd de echt recente onderdelen en dat vind ik irritant. Ik gebruik deze slimme map niet meer. Ook niet meer in mijn navigatiekolom (zie tip 2). Het schept ook verwarring. Sommige gebruikers denken dat de map ‘Recent’ een echte map is, waardoor ze bestanden wissen omdat deze opeens opduiken in deze map. Terwijl dit in weze een slimme map is waar onderdelen van over je hele Mac in worden getoond (en niet verplaatst).

* Vanaf macOS Ventura versie 13 is de naam Finder-voorkeuren veranderd in Finder-instellingen

Negeer de map 'Recent', gebruik liever 'Bureaublad'

Tip 2

Pas de navigatiekolom aan

In de Finder-instellingen staat ook een apart hoofdstuk met de onderdelen die je aan en uit kunt zetten in de navigatiekolom (de linkerkolom van elk Finder-venster).

In kleine dik gedrukte letters staan hier enkele rubrieken vermeld (zie nr. 2 in afbeelding hieronder). Zoals, Favorieten, iCloud, Locaties of Tags.

Kijk nauwkeurig welke onderdelen jij belangrijk vindt en pas de instellingen daarop aan.

Finder-instellingen-navigatiekolom

Verwijder onderdelen die je niet nodig hebt. Dat schept orde en dat komt je efficiëntie ten goede.

Tip 3

Pas de knoppenbalk aan

Het derde onderdeel wat je aan kunt passen is de knoppenbalk. Hiervoor mag je de Finder-instellingen sluiten. Je opent een willekeurig Finder-venster en sleept deze wat breder dan je gewend bent.

Zodat de volledige knoppenbalk in beeld komt.

Daarna klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied in de knoppenbalk en klik je op ‘Pas knoppenbalk aan...’. 

pas knoppenbalk aan

Er verschijnt nu een paneel met allerlei knoppen. 

Je kunt deze knoppen stuk voor stuk oppakken en in de knoppenbalk slepen. Je kunt bestaande knoppen uit de knoppenbalk slepen die je niet nodig hebt en je kunt de volgorde van de knoppen wijzigen.

 
Als je dit nauwkeurig doet, ontstaat hier een efficiënte reeks van knoppen voor jouw situatie. En daar pluk jij de vruchten van. Fijn toch?

Tip 4

Toon padbalk en statusbalk

Nu ben je bijna klaar met jouw gepersonaliseerde Finder-venster. Als laatste kun je nog twee onmisbare informatiestroken laten zien. Eenmaal aangezet blijven ze voor altijd in beeld. In elk Finder-venster. 


Ik kan niet meer zonder.

Toon padbalk en statusbalk

Klik op ‘Weergave’ in de menubalk (als je in de Finder bent). En zet een vinkje bij ‘toon padbalk’ en ‘toon statusbalk’ door er een keer op te klikken. 

Finder-venster zonder padbalk en statusbalk

Finder-venster zonder padbalk en statusbalk

Finder-venster met padbalk en statusbalk

Finder-venster met padbalk en statusbalk

Werken met tags

Als aanvullende tip wil ik je aanmoedigen om met tags te gaan werken. Ik moet toegeven: ik heb een tijdje gedacht dat tags een verkeerde zet was van Apple om functionaliteit toe te voegen aan de Finder. Maar inmiddels ben ik overtuigt. Ik maak nu twee jaar gebruik van tags en ik kan niet meer zonder. In mijn volgende Mac-tip vertel ik je er graag meer over. Hopelijk gaat er ook voor jouw een nieuwe wereld open.


Dat was mijn tip voor deze maand. Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden. Wil jij mijn tips in je mailbox ontvangen? Meld je dan hier aan voor mijn Mac-tips. Of neem een kijkje op mijn Instagram. Daar deel ik elke vrijdag een mooie Mac-tip. Onder het thema 'Vrijdag Verbeterjemac-dag'.

Richard Pijs emoji

Groet! Richard 

Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard
Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen.

Dat doe ik op vier verschillende manieren: met een meekijksessie, met een strippenkaart, met een huisbezoek, of je komt langs.

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Lees elke week mijn must-read Mac-tip per e-mail en bezoek mijn Instagram.

Mac-tips