Leestijd min.

Facebook-lek 2021. Zitten mijn gegevens erbij? Zo controleer je dat. 

Er circuleert een groot bestand op het internet met gelekte gegevens van 5,4 miljoen Nederlandse Facebook-gebruikers. Je kan snel zien of jij daarbij zit. 

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
10 april 2021

Begin april 2021

Afgelopen pasen zijn veel gegevens op straat komen te liggen. Het gaat om naam, woonplaats, relatiestatus en telefoonnummers van je Facebook-account.

Online tool

Facebook brengt zijn gebruikers niet op de hoogte van de aanwezigheid van de database op het internet. Met de online tool ‘ben ik erbij’ kan je zelf makkelijk controleren of je gegevens in de gelekte database zitten. 

Je moet je telefoonnummer ingeven en daarna zie je meteen of je gegevens buit zijn gemaakt of niet.

1

Op www.ikbenerbij.nl kan je zien of je gegevens buit zijn gemaakt in de datalek bij Facebook.

2

De bekendste site Have I Been Pwned heeft inmiddels de 530 miljoen gebruikers toegevoegd, zodat je ook hier kan controleren of je erbij zit of niet.

Telefoonnummer ook een risico

Naast wachtwoorden zijn er dus ook telefoonnummers buitgemaakt. Met telefoonnummers kan je ook al gevaar lopen. Denk aan de WhatsApp-fraude die steeds populairder wordt.

Oplichters sturen dan via WhatsApp of een ander platform een verzoek om snel geld over te maken namens een familielid. Met de mededeling dat een familielid een nieuw telefoonnummer heeft bijvoorbeeld. Oppassen dus, als je erbij stond.

lees ook

Meer tips voor macOS Big Sur?

Stel macOS Big Sur ietsje beter in met deze instellingen. Zodat je Mac weer ietsje sneller is. Inclusief een verborgen instelling die iedereen moet weten.

Ongelooflijke Mac-tips op Instagram

Abonneer je op
Mac-tips & advies

Ik hoop dat je iets aan bovenstaande Mac-tip hebt gehad.

Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip soms met belangrijk advies. Daarom adviseer ik om je te abonneren, zodat je via e-mail een seintje krijgt dat er een nieuw advies voor je klaarstaat.

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is eigenaar van Studio PAKK grafisch ontwerpstudio en is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 kwam hij in aanraking met Apple op de grafische school en sindsdien groeit zijn kennis over alle mogelijke Apple producten. Hij besloot in de zomer van 2015 Verbeterjemac op te richten om meer mensen te helpen, dan uit zijn eigen netwerk. Richard is groot filmfan en kijkt wekelijks films op zijn beamer thuis. Meer ›


Meer Mac-tips

Abonneer op de laatste Mac-adviezen

Mis nooit meer een belangrijke Mac-tip