Leestijd: minuten | Gepubliceerd op 13-08-2023 | update op 19-08-2023, 17:06 uur

Een Mac of iPad voor school

Een Mac of iPad voor school

Beeld: studio PAKK

Een Mac of iPad voor school. Welke keuze moet je maken, iPad of MacBook? Dit is mijn advies

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

Met het einde van de zomervakantie in zicht en het nieuwe schooljaar dat eraan komt, is het tijd om na te denken over welk apparaat je het beste kunt kiezen voor school: een iPad of een MacBook. 

Het prijsverschil tussen deze twee apparaten kan behoorlijk oplopen, dus het is belangrijk om te kijken welk toestel het beste bij jou past. Zowel de MacBook als de iPad hebben hun voor- en nadelen. Als je van plan bent om een nieuwe MacBook of iPad te kopen voor schoolwerk of opdrachten, lees dan verder voor mijn advies om de juiste keuze te maken.

Naar school met een iPad

Het grootste voordeel van de iPad is natuurlijk het compacte formaat. Hij is licht en gemakkelijk mee te nemen naar school, vooral in vergelijking met een MacBook. Daarnaast heeft de tablet een goede camera aan de achterkant, wat ontbreekt bij de Mac. Beide apparaten hebben wel een selfie-camera voor videogesprekken. Een ander belangrijk voordeel is dat de iPad vaak veel goedkoper is dan de MacBook, waardoor je geld bespaart. Met iPadOS is multitasken ook geen probleem, vooral met de nieuwere generaties iPads.

Als je van plan bent om de iPad veel te gebruiken voor schoolwerk, is het aan te raden om een aantal accessoires aan te schaffen. Een Magic of Smart Keyboard is eigenlijk onmisbaar, omdat de iPad daarmee aanvoelt als een laptop. Met een Apple Pencil kun je ook gemakkelijk notities maken.

Als je een iPad wilt kopen om mee naar school te nemen, maar geen zware taken hoeft uit te voeren, raad ik de iPad 2021 aan. Deze iPad heeft een snelle A13 Bionic-chip en ondersteuning voor de eerste generatie Apple Pencil.

Als je voor je opleiding zware programma's moet gebruiken of veel foto's en video's moet bewerken, is de iPad Air 2022 de perfecte keuze voor school.

Met verschillende opslagcapaciteiten beschikbaar, waaronder 64 GB, 256 GB en 512 GB, kun je kiezen voor een grotere capaciteit, zoals 256 GB of 512 GB, om voldoende ruimte te hebben om al je bestanden en projecten op te slaan zonder zorgen te maken over opslagtekort.

De iPad Air 2022 is voorzien van de M1-chip, dezelfde chip die in de MacBook Pro 2021 zit. Hierdoor is de iPad Air 2022 ook geschikt voor o.a. de (recent verschenen) iPad-versie van Final Cut Pro.

iPad kopen voor studie

De nieuwe iPad Air 2022, met Magic Keyboard en mogelijkheid om SSD te verbinden via USB-C

BELANGRIJK Bij het gebruik van een iPad is het belangrijk om te realiseren dat je afhankelijk bent van de App Store voor het installeren van programma's. Het is daarom essentieel om goed te controleren welke software je nodig hebt voordat je een iPad aanschaft. Als je van plan bent om met Adobe programma's te werken op de iPad, is het belangrijk om te weten dat Adobe InDesign niet beschikbaar is voor dit apparaat. Gelukkig is er een uitstekend alternatief genaamd Affinity Publisher (beschikbaar in het Engels voor zowel Mac als iPad) dat hoog aangeschreven staat. Het kan echter nodig zijn om overleg te plegen met je opleiding om te zien of je mag afwijken van het gebruik van Adobe apps.

Bestel mijn koopadvies en bespaar

Koop geen kat in de zak, laat mij je adviseren voor je hele studie 

Naar school met een MacBook

Ga je naar een school waar je met zware programma's werkt, dan is het zeker aan te raden om te kiezen voor een MacBook. (Je kunt kiezen uit een MacBook Pro of een MacBook Air, om het even onbeslist te laten gebruik ik voorlopig even de omschrijving 'MacBook'.) 

Een MacBook heeft voordelen ten opzichte van een iPad, zoals een volledig toetsenbord en trackpad voor het gemakkelijk typen van lange teksten en productiever werken. (Tenzij je bij het kopen van een iPad ook het Magic Keyboard erbij koopt.)

Daarnaast biedt een MacBook meerdere USB-C-poorten, een SD-kaartslot en een koptelefoonaansluiting.

Een van de voordelen van een MacBook is dat de MacBook Pro (met de juiste specificaties) aanzienlijk krachtiger is dan een iPad. Dit is vooral handig bij het werken met programma's die veel rekenkracht vereisen, zoals videobewerking of het bewerken van grote bestanden. Daarnaast heeft de MacBook ook een groter scherm, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring.

Je kunt ook nog gebruikmaken van externe apparaten, zoals een monitor, muis of harde schijf. Mocht je hiermee aan de slag willen, dan kan ik je voorzien van advies op maat. Soms kan het handig zijn om een monitor aan te schaffen die ook meteen je MacBook van stroom voorziet, terwijl je bijvoorbeeld bestanden bewerkt op een snelle USB-C harde schijf.

Niet per se de duurste

Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat je niet per se het duurste MacBook-model hoeft aan te schaffen voor school. Vaak voldoen de goedkopere modellen ook prima aan de meeste vereisten voor schoolwerk.

Kortom, een MacBook Air is een goede keuze voor algemeen gebruik (Microsoft 365, Adobe apps) en een MacBook Pro is een goede keuze als je daarnaast extra kracht nodig hebt voor videobewerking. 

Het advies is om een koopadvies te bestellen als je hulp nodig hebt bij het kiezen tussen verschillende Mac-modellen (en bijvoorbeeld het bepalen van de juiste hoeveelheid geheugen).

Het belangrijkste om te onthouden is dat je een Mac koopt voor de lange termijn en dat latere upgrades niet mogelijk zijn.

Voorbeeld

MacBook Air 13,3 inch (2020)
Spacegrijs M1-chip
opslag 256 GB, geheugen 8 GB
€ 919

meer info: Mac kopen bij MediaMarkt

MacBook Air 13,6 inch (2022)
Middernacht M2-chip
opslag 512 GB, geheugen 16 GB
€ 2099

meer info: Mac kopen bij MediaMarkt

Een Mac of iPad voor school

Prijsverschillen zijn groot voor een Mac voor je studie. (Investeer in mijn koopadvies en geniet je hele studie van de beste keuze.) Ik geef je dan meteen een adresje waar je als student nog goedkoper uit bent. Een win-win situatie, als je het mij vraagt 😀 


Over mij

Richard Pijs

Apple Expert & Apple Teacher

Ha, ik ben Richard Ik help je om meer plezier uit je Mac te halen. Dat doe ik op vier verschillende manieren:

1. Komt langs (op de Gruyter Fabriek) 
2. Koop een strippenkaart (voor kleine vragen)
3. Bestel een Meekijksessie (dan hoef je de deur niet uit)
4. Vraag of ik op huis- of kantoorbezoek kom (Den Bosch en omstreken) 

Je kunt bij mij ook terecht voor een APK van je Mac, zodat-ie weer zo goed als nieuw wordt. Want je wil dat je Mac, die waardevolle documenten bevat, zo goed mogelijk blijft functioneren.

Meer over mij

Mac-tips