Leestijd min.

Voorbereiden op ios13

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher

iOS 13 is uit. Lees hier hoe jij je iPhone veilig kan updaten naar iOS 13. Doe dit vooral niet 'over-the-air'. 

Stappenplan naar iOS13

  1. Werk je iPhone bij naar 12.4.1. Mocht je dat nog niet gedaan hebben, dan is het verstandig om dit alvast te doen. Deze is bug-free en betrouwbaar.
  2. Werk in iOS 12.4.1. al je programma's bij. Veel programma's zijn al geüpdatet voor iOS13 en hebben soms uitgebreidere functies gekregen die gebruikmaken van de mogelijkheden in iOS13.
  3. Zorg ervoor dat je minstens 2GB vrij hebt op je iPhone. Dit is nodig om de grote update te installeren. 
  4. Hou je toegangscode van je iPhone, Apple ID en een ander vertrouwd Apple apparaat bij de hand. Tijdens het installeren kan het voorkomen dat je je iPhone moet ontgrendelen en later in het update-proces moet je vaak je Apple-ID ingeven. Heb je twee-staps autorisatie aanstaan dan ontvangt je andere Apple Apparaat een melding die je moet verifiëren om door te gaan.
  5. Maak een reservekopie via iCloud én via iTunes. Ik adviseer je beide te doen voor extra veiligheid.

Verder met iTunes

Het is verstandiger om een grote update met een heel nieuw versienummer altijd via iTunes te installeren. Niet 'over-the-air' zoals ze soms zeggen. Dat kan nog weleens voor vastlopers zorgen.

Sluit je iPhone aan via een kabeltje op je Mac. Open iTunes. Druk op het iPhone-symbool linksboven in het iTunes-venster. Ik vind het altijd jammer dat dit bijna niet opvalt omdat het symbooltje best klein is. Daarna druk je op 'Zoek naar update' en volg je de instructies op je scherm.

Succes!

Wat is er nieuw?

Nadat je iPhone over is gestapt naar iOS 13 kan je gebruik maken van de zogenoemde 'dark modus' en heeft je Foto-app een prachtige nieuwe interface. Ook kan je vele malen beter foto's en video's editten in de Foto-app, echt een enorme stap vooruit vind ik. O en niet te vergeten dat de iPhone sneller aanvoelt, dat geldt nagenoeg voor alle modellen die deze update draaien. zelfs de oudjes. Ik ga niet uitleggen hoe dat komt, maar het is nu voor het eerst dat een hogere versie van iOS de iPhone sneller maakt. Nog meer dan vorige updates. Mooi toch?

Lees op de website van Apple wat er nog meer nieuw is in iOS13 ›

iPadOS nog niet

Helaas is de iPad nog niet aan de beurt voor iOS 13. Die doet namelijk vanaf nu niet meer mee met de iOS reeks. De iPad krijgt een eigen iPadOS. En die is ongelooflijk goed gemaakt. Deze zit zo slim in elkaar dat de iPad compleet een nieuwe machine wordt. Ik kan niet wachten. De update voor de iPad verschijnt op maandag 30 september in de avond.

update: iPadOS is inmiddels ook uit en kan geïnstalleerd worden. Ook hiervoor geldt mijn advies om dit te doen middels iTunes.

​Tips in je mailbox

Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt gehad. Ik ben dol op tips uitdelen. Volgende maand schrijf ik weer een nieuwe Mac-tip. Wil jij ze in je mailbox ontvangen? Meld je aan.

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Facebook

​Iedere iedere week
een super waardevolle
Mac-tip op Instagram

Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers en is gek op films

Mac-tips in je mail

Mis niets en schrijf je in!

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers.

Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring en waanzinnig grote kennis wijst hij jou de weg in de wereld van Apple.

Meer dan 400 klanten heeft hij ondertussen geholpen. Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Meer over Richard ›

Mac-tips