Schijf wissen op Mac | Verbeterjemac  Mac hulp Den Bosch

Externe harde schijf ​wissen op de Mac
​Mac OS Uitgebreid (Journaled)

​Harde schijf wissen op je Mac. Controleer altijd of je externe harde schijf goed is geformatteerd​.

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
Heb je een nieuwe externe harde schijf gekocht? Dan is het belangrijk om te controleren of de schijf uit de fabriek geformatteerd is voor je Mac. Het kan namelijk voorkomen dat de schijf als MS DOS geformatteerd is of als NTFS. ​ Dat wil je niet. Je wilt op je Mac een externe schijf hebben met dezelfde bestandsstructuur als je interne schijf. Dit om latere schijfproblemen te voorkomen. ​

1. ​De gewenste structuur​

​Nadat deze op je bureaublad verschijnt klik je er op met de rechtermuisknop en kies je 'toon info'. Staat er achter Structuur 'Mac OS Uitgebreid (journaled) dan zit je goed. Staat er iets anders? Dan adviseer ik om de schijf zelf te formatteren naar 'Mac OS Uitgebreid'.
💡 Heb je macOS ​Mojave dan is het ook mogelijk om je externe schijf te formatteren met APFS. Dit is namelijk de nieuwe bestandsstructuur van Apple sinds macOS Mojave [High Sierra had dez deze bestandsstructuur alleen nog maar op MacBook Pro's met ingebouwde SSD]. APFS is minder foutgevoelig en heeft een automatische file optimizer aan boord zodat je documenten langer goed blijven op je schijf. Het enige nadeel van APFS is dat je per se Mojave moet hebben om deze schijven uit te lezen. Hou daar rekening mee.​
schijf wissen op de mac

​2. ​Schijfhulpprogramma

​Je schijf ​wissen met schijfhulpprogramma.​
Elke Mac heeft in zijn hulpprogramma-map ​het programmaatje 'Schijfhulpprogramma' om een externe schijf te formatteren. Hoe je dit doet laat ik zien in onderstaand filmpje. Veel kijkplezier.
💡 ​Nog geen abonnee van mijn tips? Meld je dan hier aan en ontvang ​al mijn Mac-tips in je mail.

Filmpje👇

Hopelijk heb je iets aan deze tip gehad.👍
​Kijk voor meer tips ook op mijn Instagram of Facebookpagina.​
Groetjes,

Richard

Deel deze tip met anderen
(waardeer ik zeer)

Controleer altijd een nieuwe externe schijf of ie goed geformatteerd is in de fabriek.

Deel op Twitter

Volg Verbeterjemac op Facebook

Met elke week een super waardevolle Mac-tip
Richard Pijs, Mac expert | Mac hulp den bosch
Richard heeft 30 jaar ervaring met Apple Macintosh computers, hij is gek op cultfilms, gadgets en is Mac addict van het eerste uur.