Leestijd min.

Safari opschonen, doe dit regelmatig en surf sneller op het internet. 

safari opschonen

Safari maakt deel uit van elke Mac. Als jij dagelijks gebruik maakt van Safari dan is het belangrijk om deze af en toe op te schonen. Hoe je dat veilig doet, lees je hier.

geheugen uitbreiden Mac

Richard Pijs — Mac Expert & Apple Teacher
20 april 2021

Eerst even dit

Safari opschonen kan soms wat gevaarlijk klinken. Want je schoont per slot van rekening alles op. Worden mijn wachtwoorden gewist? Moet ik opnieuw inloggen op bepaalde websites? Verlies ik belangrijke gegevens? Allemaal vragen die ik hieronder beantwoord.

Laat ik als eerste uitleggen hoe Safari precies te werk gaat. Het allereerste dat je doet bij het gebruik van Safari is een website-adres intikken. Of je begint met het typen van een zoekterm om vervolgens meteen het resultaat te bekijken in Google. 

NB Je kan de zoekmachine ook wijzigen naar DuckDuckGo als je niet wilt dat Google je volgt. [Hierover later meer].

Het mooie is dat je zoekterm in de adresbalk aangevuld wordt met de database van je geschiedenis. 


Voorbeeld

Als je ‘Lego’ intypt wordt je onmiddellijk geholpen met 3 aanvullingen: uit je zoekmachine [1], uit je iCloud-tabbladen [2] en uit je bladwijzers en geschiedenis [3]. Super handig!

safari opschonen - voorbeeld zoeksuggestie

1 Geschiedenis wissen

Je kan heel gemakkelijk de geschiedenis wissen. Daarmee wis je de database in Safari met alle websites waar je bent geweest. Als je dit wist, kan Safari je geen aanvullende suggesties meer geven uit je geschiedenis. Daar moet je dus even bewust van zijn.

safari opschonen: geschiedenis wissen

1

Om de geschiedenis te wissen klik je in Safari in de menubalk op Safari > Wis geschiedenis…

safari opschonen geschiedenis wissen

2

Je hebt de keuze om een gedeelte van de geschiedenis te wissen of alles. Een mooie bijkomstigheid is dat de cookies van die websites ook gewist wordt. Houd er rekening mee dat de geschiedenis ook gewist wordt op andere apparaten die zijn ingelogd op je iCloud-account. Zoals Safari op je iPhone of iPad.

2 Website-gegevens wissen

Alle websites die gegevens van je hebben opgeslagen worden in Safari in een lijst bewaard. Als je deze gegevens verwijdert, wordt je gedrag mogelijk minder gevolgd. 

Deze lijst kan je oproepen middels de voorkeuren van Safari. In het tabje Privacy [1] staat een knop Bewaar websitegegevens... [2]

safari opschonen met het wissen van websitegegevens

3

Als je geen Apple Pay gebruikt op je iPhone of Apple Watch dan kan je hier het vinkje uitzetten. Dat scheelt weer een stukje snelheid op bepaalde websites met een Apple Pay module.

Je kan dan soms worden uitgelogd op deze sites en het kan voorkomen dat websites zich anders gedragen. In de praktijk valt het reuze mee om daar last van te hebben, vind ik.

safari opschonen met websitegegevens wissen

4

Klik op Verwijder alles.

3 Cache legen

Afbeeldingen en overige bestanden van bezochte websites worden bewaard in de cache. Hierdoor zullen webpagina's sneller inladen bij een volgend bezoek. 

De cache van Safari kan je niet zo gemakkelijk legen. Hiervoor moet je een extra menu activeren. Daarna krijg je de mogelijkheid om de cache te legen. Dit doe je in twee stappen.

Stap 1: 
Open de voorkeuren in Safari. Ga naar Geavanceerd. Zet het vinkje aan bij Toon Ontwikkel-menu in menubalk.

safari cache legen met dit trucje

1

Zet het vinkje aan bij Toon Ontwikkel-menu in menubalk

sneltoets safari cache legen

2

Open het Ontwikkel-menu in de menubalk en klik op Leeg caches. Je kan ook zonder het menu te openen op de volgende sneltoets gebruiken: ⌥ ⌘ E


De E staat voor Empty Cache 

Wachtwoorden blijven bewaard

Wachtwoorden die je bewaard in de iCloud-sleutelhanger worden nooit gewist. Een hele geruststelling. 

Het enige wat er gewist wordt is je inlogstatus op bepaalde websites. Je bent dan niet langer ingelogd op websites als Amazon of een andere webwinkel, om maar even een voorbeeld te noemen. Je moet dan weer opnieuw inloggen op die websites om een bestelling te kunnen plaatsen.

Als je je wachtwoorden bewaard had [toen Safari daarom vroeg in het verleden] dan hoef je nergens bang voor te zijn en worden deze wachtwoorden automatisch opnieuw ingevuld. Safari gebruikt hiervoor een andere uitermate veilige techniek die los staat van het wissen van cache, geschiedenis of websitegegevens.  

lees ook

Meer tips voor macOS Big Sur?

Stel macOS Big Sur ietsje beter in met deze instellingen. Zodat je Mac weer ietsje sneller is. Inclusief een verborgen instelling die iedereen moet weten.

Mac-tips in je mail

Mis niets en schrijf je in!

Over mij

Richard Pijs

Social

Richard is Mac Expert en Apple Teacher. Sinds 1986 werkt hij met Apple Macintosh Computers.

Met zijn inmiddels 30 jaar ervaring en waanzinnig grote kennis wijst hij jou de weg in de wereld van Apple.

Meer dan 400 klanten heeft hij ondertussen geholpen. Voor Mac-hulp ben je hier aan het goede adres.

Meer over Richard ›


Meer Mac-tips

Mac-tips in je mail

Mis nooit meer een belangrijke Mac-tip